29 / 06 / 2024

Maslak 1453 projesinin imar planı 7. kez iptal edildi!

Maslak 1453 projesinin imar planı 7. kez iptal edildi!

İş insanı Ali Ağaoğlu’nun Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO işbirliği ile Maslak’ta inşa ettiği Maslak 1453 projesinin imar planı 7. kez iptal edildi



İş insanı Ali Ağaoğlu’nun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı işbirliğiyle İstanbul Maslak’taki Fatih Ormanı’nın yanı başında hayata geçirdiği Maslak 1453 projesi için hazırlanan imar planları yedinci kez iptal edildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, dava kapsamında hazırlanmış olan bilirkişi raporunda, planların şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığının belirtildiğine değinerek, 7. imar planının da iptal edilmesi için dava açtıklarını hatırlattı.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda 7. imar planının da şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığına karar verildiğini belirten Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bilirkişi raporunu hükme esas alan İstanbul 5. İdare Mahkemesi davayı karara bağladığını belirtti.

'HUKUKA AYKIRI'

Birgün'de yer alan habere göre, mahkeme, yapı ruhsat ve tadilat ruhsatı başvurularının planlara ve mevzuata göre yapılması ve projenin de buna göre hazırlanması gerektiğini kaydetti. Mahkeme kararıyla iptal edilmiş olan söz konusu planlara göre ruhsat veya tadilat ruhsatı alınmasının mümkün olmadığını anımsatan heyet, daha önceki iptal kararını veren İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nin kararını uygulama dışı bırakacak biçimde plan notu getirilmesinin hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre mahkeme, söz konusu imar planı notlarında bulunan “Mevcut kontur ve gabari korunacaktır” ifadesiyle mahkeme kararıyla iptal edilen planın yapılaşma koşullarının korunmaya çalışıldığını belirtti.

Maslak 1453 projesinin imar planı 7. kez iptal edildi!

'İPTAL EDİLEN PLAN KORUNMAYA ÇALIŞILIYOR'

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak, imar planları daha önce 6 defa iptal edilen Maslak 1453 için hazırlanan 7. imar planının da iptal edilmesi için dava açmıştık. İstanbul 5.İdare Mahkemesi’nde görülen davada 2024 yılının Şubat ayında bilirkişi raporu hazırlanmıştı.

Bilirkişi raporunda, iptal edilmiş olan plana göre inşa edilen yapıların korunduğu aktarılmış, planda alanda hem mevcut teşekkülün korunarak hem de yoğunluğun nasıl düşürüleceğine ilişkin herhangi bir bilgi, belge ya da hesaplama olmadığı belirtilmişti. Söz konusu plandaki belediye hizmet alanının ne amaçla kullanılacağının plan uygulama hükümlerinde belirlenmediğinin kaydedildiği raporda, planlarda özel üniversite alanı fonksiyonu bulunmamasına rağmen alanda özel üniversite alanı bulunduğu kaydedilmişti. Sosyal kültürel tesis alanı ve sağlık alanında da yönetmelikte öngörülen standartlara uyulmadığı kaydedilmişti.

Söz konusu rapora göre, alanda “ticaret+konut+turizm alanı” için ayrılan kısmı teknoloji geliştirme bölgesi yapılabileceği notu da planlama tekniklerine aykırıydı, çünkü bunun için plan değişikliği yapılması gerekiyordu. Bilirkişiler, 7. imar planının da şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığını belirtmişti. İptal edilen plan korunmaya çalışılıyor. Bilirkişi raporunu hükme esas alan İstanbul 5. İdare Mahkemesi davayı karara bağladı.

Mahkeme, yapı ruhsat ve tadilat ruhsatı başvurularının mer’i planlara ve mevzuata göre yapılması ve söz konusu projenin de buna göre hazırlanması gerektiğini kaydetti. Mahkeme kararıyla iptal edilmiş olan planlara göre ruhsat veya tadilat ruhsatı alınması mümkün olmadığını anımsatan heyet, daha önceki iptal kararını veren İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nin kararını uygulama dışı bırakacak biçimde plan notu getirilmesinin hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, imar planı notlarındaki “Mevcut kontur ve gabari korunacaktır” ifadeleriyle mahkeme kararıyla iptal edilen planın yapılaşma koşullarının korunmaya çalışıldığını kaydetti.

'NÜFUS HESAPLARI HÜKÜMSÜZ KALIYOR'

Heyet, söz konusu plan notlarında “Ticaret+turizm+konut alanında planda gösterilen kitle nizamına, plan hükümlerinde yapı kitleleri başlığı altında verilen ölçüleri ile yapı yüksekliğine ve 25 Ağustos 2016 tarihli mimari ruhsat projesine göre uygulama yapılacaktır” ifadesinin yer aldığını anımsattı ve bu notla alanda mevcut teşekkülün korunmasının hedeflendiğini belirtti.

Mevcut teşekkülün korunmasının 25 Ağustos 2016 tarihli planda öngörülen 7 bin 171 kişilik nüfusun da korunması anlamı taşıdığını kaydeden heyet, bu hükmün plan açıklama raporundaki alanda 4 bin kişi yaşayacağı kabulünü ve bu nüfus için öngörülen donatı alanı hesaplarını da hükümsüz kıldığını belirtti. Daha önce iptal edilmiş olan planın uygulanmaya çalışıldığını kaydeden heyet, söz konusu plan notunun mahkeme kararına ve planlama tekniklerine aykırı olduğuna da hükmetti.

'CAMİ ALANINA EĞİTİM BİNALARI YAPILAMAZ'

Söz konusu imar planında “cami alanı” başlığının altında da notlar bulunuyordu. “Cami alanında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygun göreceği mimari avan projesine göre uygulama yapılacak. Söz konusu bu alanda ibadete yönelik yapılar yanında çok amaçlı salonlar, eğitim binaları, yurt, görevli lojmanları yapılabilir” notunu anımsatan heyet, ibadet alanında mütemmim cüz olarak ve ibadete matuf olmak üzere tesis yapılabileceğini belirtti. Plan notlarında alanın bu amaçla kullanılacağına dair bir ibare olmadığını da anımsatan heyet, cami işlevli bir yere çok amaçlı salonlar ve eğitim binaları yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti"

 

Evora  İzmir  1. Etap'ın değeri 8 milyar TL'ye yaklaştı!

BES'i olanlar için yeni dönem geliyor!

Antalya Vita Perla'da teslimler 2 ay sonra!


Geri Dön