Sektörel

Mastaş, kapasite kullanım oranını artırıyor!

Radyatör üretiminde 1 milyon metrelik kapasiteye sahip olan Mastaş, bu yıl sonunda kapasitesinin yüzde 70’ine ulaşmayı hedefliyor. Mastaş, bu yıl ihracat tutarını da yüzde 15 artırarak 9 milyon dolar seviyesine çıkarmayı istiyor...


Üretimin yüzde 35’ini yaklaşık 19 ülkeye ihraç eden Mastaş, bu yıl ihracat tutarını da yüzde 15 artırarak 9 milyon dolar seviyesine çıkarmayı istiyor.  

 

Mastaş, 1976 yılında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde otomotiv yan sanayiine hidrolik-eksantrik presler, seri sac parça ve sac kalıplar, özel kaynak makineleri üretimi amacıyla kuruldu. Firma, bugün Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde radyatör ve elektrikli ısıtıcılar üretimine yönelik 10 bin metrekarelik ve 3 bin metrekarelik iki ayrı fabrikada faaliyetine devam ediyor. Mastaş, çeşitli tipte ürettiği panel radyatör, sulu ve elektrikli tipte ürettiği havlu radyatör, elektrikli konvektör ısıtıcılar, plakalı ısı eşanjörleri ve vanadan oluşan ürün portföyünü yurtiçine ve yurtdışına sunuyor. Farklı modellerde panel radyatörler ve havlu radyatörler üreten Mastaş, 2010’den itibaren "Vigo" markası ile elektrikli konvektör ve havlu ısıtıcıları da ürün portföyüne dahil etti. Firma, toplam 250 kişiyi istihdam ediyor. Mastaş Mali İşler Yöneticisi Aytül Yılmaz, firmalarının, Bursa’da ilk dilimli çelik radyatör ve panel radyatör imalatının yanı sıra, Türkiye’de ilk plakalı ısı eşanjörü üretimini gerçekleştirdiğini söyledi. Yılmaz, radyatör üretiminde 1 milyon metre, elektrikli ürünlerde ise 100 bin adet kapasiteleri olduğunun bilgisini verdi. 

 

Üretimin yüzde 35’ini yaklaşık 19 ülkeye ihraç ettiklerini aktaran Yılmaz, bu yıl ihracat tutarını yüzde 15 daha arttırarak 9 milyon dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. 2013 yılı sonuna gelindiğinde radyatörde kapasitenin yüzde 70’ine ulaşmayı, elektrikli ısıtıcılarda da satış rakamını geçen yıla göre yüzde 40 arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Yılmaz, özellikle yurtdışında satış yapılan ülkelere yönelik markalaşma faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

 

2012’de toplam ciroda yüzde 40 artış yakaladı

 

2012 yılının firmaları açısından iyi geçtiğini belirten Aytül Yılmaz, “2012 geçmiş 3 yıla oranla toparlanmanın yaşandığı bir yıldı. Yaklaşık 1 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Üretimde yüzde 35, toplam ciroda yüzde 40 artış oldu. Geçmiş yıllarda yaşanılan düşük kur sebebiyle hız kestiğimiz ihracat tutarları yüzde 15 artarak 8 milyon dolar seviyesine yaklaştı. Üçüncü radyatör kaynak hattını devreye aldık. Elektrikli ürünlerde ilk büyük satışımızı Yunanistan’a gerçekleştirdik. Bosna, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye’de de satışını artırdık. Mastaş, geçtiğimiz yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Bursa’dan ilk kez ürün ihracatı kategorisinde elektrikli konvektör ısıtıcı ile ödüle de layık görüldü” dedi. 

 

Yılmaz, Mastaş’ın 2012’de son 4 yılda olduğu gibi gelişmekte olan ülkeler pazarında büyümeye devam ettiğini kaydetti. Kurların toparlanmasıyla birlikte 2012’de ihracatta bir toparlanma yaşandığını dile getiren Yılmaz, en çok satışın ana kalemleri olan panel radyatörde gerçekleştiğini aktardı. Ağırlıklı olarak Ukrayna, Romanya, Gürcistan, Polonya ve Ürdün’e ihracat yaptıklarının bilgisini veren Yılmaz, ileriki dönemlerde gelişen pazarlar olarak mevcut pazarlardaki marka güçlerini arttırmaya hedeflediklerini vurguladı. 

 

Marka ve maliyet düşürücü çalışmalara yoğunlaştı

 

Panel radyatör sektöründe yoğun rekabet yaşandığını ve sektöre büyük oyuncuların girdiğini söyleyen Aytül Yılmaz, “Buna rağmen biz ürünlerimizin kalitesine, şirketimizin istikrarlı yapısına ve kendini sürekli yenileyen bir firma olmasına güveniyoruz. Radyatörle ilgili hem marka hem de maliyet düşürücü çalışmalara devam ediyoruz. ‘Mastaş’ markasının daha iyi noktalara geleceğine inanıyoruz. Hedefimiz olabildiğince az kişi ile yüksek hızda esnek üretim sağlayabilmek, ürün çeşitliliğini yakalamak ve gelişen inşaat piyasasına uygun yeni modellerle markamızın bilinirliliğini daha da arttırmak. Radyatörde ve elektrikli ısıtıcılarda yurtiçi ve yurtdışı fuarlarına katılıyoruz. Yakında Zücchex Züccaciye ve elektrikli ev aletleri fuarında yeni ürünlerimizi tanıtacağız. Yine kasım ayında Fransa’da yapılacak olan fuara katılacağız. Her yıl ısıtma sektörü ile ilgili gerçekleştirilen Kiev fuarında da yerimizi alıyoruz. Üretimde yeni pres alımlarına, üretimde hız sağlayacak altyapı yatırımlarına devam ediyoruz” diye konuştu. 


Kobiden