Master plan nasıl hazırlanır?
Bir şehir için hazırlanan ve uygulanan master plan nedir? Master plan nasıl hazırlanır? İşte master plan örnekleri...
Master plan nasıl hazırlanır?
"Temel plan" ve "Ana plan" anlamlarını da taşıyan master plan, şehirler için hazırlanıp uygulanıyor. Master planlar, uzun vadeli ve aytıntılı olarak şehrin imarlı bir şekilde gelişmesiyle ilgili hazırlanan ve uygulanması esas alınan planlara deniyor.
Söz konusu planlar değişebilen ve gelişebilen her konu için yapılabiliyor. Master planlar, çalışıldıkları alanlara göre değiyor. Peki bir şehir için hazırlanan ve uygulanan master plan nedir? Master plan nasıl hazırlanır? İşte master plan örnekleri...
Master plan nasıl hazırlanır?
Master plan 5 ana başlık altında hazırlanabiliyor. Master plan çeşitleri şu şekilde:
Master plan çeşitleri
*Turizm Master Planı
* Tarım Master Planı
* Eğitim Master Planı
* Ekonomi Master Planı
* Dış Mekanlara Yönelik Master Planı
Master plan örnekleri
İstanbul İli Tarım Master Planı TCP/TUR/8924 “İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Master Planlarının Hazırlanmasına Destek Projesi” kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İstanbul Tarım İl Müdürlüğü elemanları tarafından hazırlanmış olup, yerel düzeydeki tarımsal planlamanın pratik yapılabilirliğini gösteren bir çalışmadır.
Tarım master planının amacı; tarımsal kaynakların belirlenmesi (toprak, su, ekoloji, işgücü ve teknik bilgi düzeyi), kısıtların ortaya konulması (üretim tekniği, örgütlenme, yatırım gereksinimi, işgücü ve pazarlama problemleri), tarımsal kaynak ve potansiyelin değerlendirilerek tarımda verimliliğin ve çiftçi gelirlerinin artırılması, ürün arzında sürekliliğin sağlanması, tarımın çevre, sanayi, turizm gibi diğer sektörlerle ilişkilerinin belirlenmesi, doğal kaynakların ve çevrenin korunması olarak ifade edilebilir.
Master plan tarıma uzun vadeli yol göstermesinin yanında orta ve kısa vadelerde kalkınma faaliyetlerinin planlanmasına ve uygulanmasına da rehberlik edecektir. Kalkınma için gerekli potansiyeller ve fırsatlar da dahil olmak üzere ilin ihtiyaçları ve gerçeklerine dikkat çekecektir.
Planlamanın kapsamı; tarım sektörü ile sınırlı olması nedeniyle, yönetim sorumluluğu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndadır. Master plan esas olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkisinde olan tarımsal faaliyetleri ele alır. Ancak diğer kamu kuruluşlarıyla, özellikle tarımsal üretim, pazarlama ve yatırımlar üzerinde doğrudan ve dolaylı etkisi bulunan kuruluşlarla yakın işbirliği ve bilgi değişimi gereklidir.
Bu amaçla İstanbul İli’nde saha çalışmasına başlamadan önce, Tarım Bakanlığı elemanlarının yanında ildeki diğer kamu kurumları (DSİ, Köy Hizmetleri, Çevre il Müdürlüğü, Turizm İl Müdürlüğü vb), özel sektör, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çiftçilerin katılımı ile il düzeyinde yürütülecek tarım master planı çalışmaları ile ilgili paydaş toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda katılımcılara master planın hazırlanması ve planın amaçları hakkında genel bir bilgilendirme yapılmış, katılımcılar da İstanbul İli’nin tarım ve tarımla ilgili diğer sektörlerin ana problemlerini ortaya koymuşlar, problemlerin çözümü hakkında planlama ekibine bilgi vermişlerdir.
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com