Kent Haberleri

Mavi Bayrak almak isteyen beldelerin en büyük sorunu arıtma tesisi!

Türkiye,397 Mavi Bayraklı plajı ile dünya üçüncüsü konumunda. Bir plaj, Mavi Bayrak sahibi olabilmek için 33 tane kriteri yerine getirmek zorunda. Birçok belde ise, bu 33 kriterden biri olan arıtma tesisine sahip olma noktasında sorun yaşıyor.


Türkiye, bugün 397 Mavi Bayraklı plajı ile dünya üçüncüsü konumunda. Bir plaj, Mavi Bayrak sahibi olabilmek için 33 tane kriteri yerine getirmek zorunda. Birçok belde ise, bu 33 kriterden biri olan arıtma tesisine sahip olma noktasında sorun yaşıyor. Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ile Karadeniz ve Doğu Akdeniz illerinde bir çalışma yürüttüğünü belirterek, “Karadeniz illerinde ağırlıklı olarak arıtma tesisi olmayan yerler vardı. Yakın zamanda arıtma tesisi faaliyete geçmiş olan yerlerde Mavi Bayrak alabilecek olanların tespiti için bir çalışma yapıyoruz. Onları devreye sokmak istiyoruz” dedi. Bu çalışmayla bir potansiyel araştırması da yapıldığını dile getiren Cebbari, çalışmanın meyvelerinin önümüzdeki seneden itibaren alınmaya başlanacağını söyledi. 


2014 yılı itibariyle dünyada 70 ülkenin uyguladığı uluslararası bir çevre ödülü olan Mavi Bayrak Programı, Türkiye’de de 1993 yılından bugüne TÜRÇEV tarafından yürütülüyor. Sadece 1 yıllığına verilen Mavi Bayrak’a, Türkiye’de şu anda 397 plaj, 22 marina ve 12 yat sahip bulunuyor. Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, DÜNYA’ya konuştu. Mavi Bayrak’ın turizm açısından önemli olduğunu vurgulayan Cebbari, “Mavi Bayrak önemli bir simge. Halk nezdinde dünya çapında en çok tanınan ekoetiket. Mavi Bayrak’a alternatif olabilecek başka bir simge de yok. Mavi Bayrak, tanıtım ve pazarlama açısından son derece önemli” dedi. 


Standardı korumak önemli 

Sahip olunan Mavi Bayrak sayısını artırmak istediklerini fakat, bu süreçte standardı da korumanın çok önemli olduğunu vurgulayan Cebbari, “Türkiye kıyılarında Mavi Bayrak almak için uygun olabilecek plajlar tabii ki var. Ancak, burada iki unsur var. Birincisi Mavi Bayrak, gönüllülük esasına dayanıyor. Biz burası uygundur diyerek Mavi Bayrak vermiyoruz. Her yıl yenileniyor ödüller. Bu da etkili oluyor. İkincisi, Deniz suyu temizliği ön plana çıkıyor ama geriye kalan 32 tane daha kriter var. Bu kriterlerin de yerine getirilmesi gerekiyor. Oldukça titiz bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu. 


Birçok beldenin, sadece arıtma tesisleri olmadığı için Mavi Bayrak alamadığına dikkat çeken Cebbari, şunları kaydetti: “Mavi Bayrak verdiğimiz bir yerde mutlaka arıtma tesisine sahip olma şartını arıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRÇEV ile Karadeniz illerinde bir çalışma yürütüyor. Karadeniz illerinde arıtma tesisi olmayan yerler vardı, yeni yeni devreye girmeye başladı. Yakın zamanda arıtma tesisi faaliyete geçmiş olan yerlerde mavi bayrak alabilecek olanların tespiti için bir çalışma yapıyoruz. Onları devreye sokmak istiyoruz. Dolayısıyla hem Karadeniz hem de Doğu Akdeniz illerinde, bir potansiyel araması yaptırılıyor. Çalışmanın meyvelerini önümüzdeki seneden itibaren almaya başlayacağız. Bu anlamda çalışmamız devam ediyor.”


Dünya