Ticari

Mavi Kale Pasif Evler, doğalgaz faturasını 10 kat indiriyor!

Isı yalıtım sektörünün önde gelen firmalarından Blue’Safe Mavi Kale, İzmir’de yürüttüğü yüzde 95'lere varan oranda enerji tasarrufu ve sıfır emisyon salınımı sağlayan Türkiye’nin ilk sertifikalı “Pasif Ev” projesini hayata geçirdi

Dünya pazar lideri Dow Chemical’ın Kalekim ve Mardav ile güçlerini birleştirmesiyle yalıtım pazarına giriş yapan Blue’Safe Mavi Kale, İzmir’de inşa ettiği Türkiye’nin ilk sertifikalı “Pasif Ev” projesiyle sektördeki öncü girişimlerine bir yenisini daha ekledi. Avrupa Birliği ülkelerinde de yaygın olarak kullanılmaya başlanan "Pasif Ev"ler, yüzde 95′lere varan oranda enerji tasarrufu sağlamaları ve emisyon salınımını sıfıra indirmeleriyle hem ekonomik hem de çevre dostu çözümler olarak biliniyor.


“Her yıl yeni yapılan 100 binada ısı yalıtımı ile 300 milyon dolarlık tasarruf sağlanabilir.”


Yaptıkları projelerde sürdürülebilir dünya hedefini ön planda tuttuklarını söyleyen Kalekim Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş “Pasif Ev” projesiyle ilgili olarak “Enerji ithalatına her yıl 35 milyar dolar ödeyen ülkemizde, binaların yüzde 90′ının halen yalıtımsız olduğu biliniyor. Avrupa Birliği ülkeleri ise, artık yüzde 95′lere varan oranda düşük enerji ile sıfır emisyon salınımını yakalayan pasif evlere geçti. Biz de Mavi Kale olarak dünyada hızla gelişen bu trende ülkemizin de ayak uydurabilmesi adına ilk adımı attık ve Türkiye’nin ilk pasif evini İzmir’de inşa ettik.” diye konuştu.


Mardav Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gelecek için hayati önem taşıyan enerji tasarrufunun öncelikle ısı yalıtımıyla sağlanabileceği bilinmelidir. Yalıtım, bütçeye, çevreye ve geleceğe dönük karlı bir yatırımdır. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı yapılması durumunda 300 milyon dolarlık tasarruf sağlanabilir. Öte yandan işin bir de ekolojik yönü var. Uluslararası kriterlere göre 1.000 ton karbondioksit salınımının etkin bir yatırımla önlenmesi için 40 Euro yatırım yapılması gerekiyor. Ancak ısı yalıtımı ile bırakın 40 Euro’luk yatırımı, 150 Euro tasarruf sağlanmakta ve karbon salınımı da aynı oranda düşmektedir.”


Doğalgaz ve elektrik harcamaları yalıtımsız yapılara göre %90 daha az


İzmir’de 180 m² olarak inşa edilen evde, evin yapı maliyetinin %5’i kadarıyla ısı yalıtımı yapılmış. Yalıtım, Blue’Safe Mavi Kale paket sistemde yer alan CE belgeli Styrofoam ile 20 cm’lik kaplama yapılarak sağlanmış. Paket sistemin diğer parçaları olan ve Styrofoam üzerine uygulanan son kat kaplama ve boya ise etkili yalıtım için kullanılan diğer unsurlar. Ayrıca binaya havalandırma, güneş enerjisi ile sıcak su temini gibi diğer enerji tasarrufu bileşenleri de uygulanmış.


180 m² ‘lik bu evin doğalgaz ve elektrik harcamaları benzer büyüklükteki yalıtımsız yapılardaki harcamaların 10-15’te 1’i kadar. Zaten bir binanın ısıtılması için yapılan enerji tüketiminin yılda metrekare başına 15 kwh altında kalması pasif ev standartları için gerekli bir ölçü. Türkiye'deki yalıtımsız binalarda ise yılda metrekare başına enerji tüketimi 300-350 kWh'e kadar çıkmakta.


Dünya’daki pasif ev sayısı 17 bini geçti


Avrupa Birliği, 2019 yılı sonuna kadar yapı stoğunun enerji verimliliğini arttırmak için pasif ev standardına yakın verimliliğe ulaşmayı hedefliyor. Dünyada sayıları şimdiden 17.500 bulan pasif ev konusunda, Türkiye ise çok geride bulunuyor. Dünyada birçok ülke özellikle yeni yapılan tüm kamu binalarının tükettiği kadar enerji üretmesini zorunlu kılmakta. Pasif ev’in ilk yapıldığı yer olarak bu alanda en gelişmiş ülkelerden biri Almanya. Almanya’da pasif ev sayısı 13.000’i bulmuşken, dünyada sertifika almış 17.500 adet pasif ev bulunuyor. Türkiye’de de özellikle kamu binalarında bu standarda yakın yapılar inşa etmek hedeflenebilir görünüyor.


Avrupa’da kişi başına ısı yalıtım malzeme tüketimi Türkiye’ye oranla 7 ila 10 kat daha fazla


Pasif evlerde enerji tüketiminin klasik inşa teknikleriyle yapılanlara oranla % 90 azaldığı hesaba katıldığında, AB’nin % 20 tasarruf hedefine ulaşabilmesi için, Avrupa’daki evlerde % 27, ticari binalarda ise % 30 tasarruf yapması gerekiyor. Türkiye’deki yalıtımsız bina stoğunun % 90 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’deki tasarruf potansiyelinin çok yüksek boyutlarda olduğu görülüyor.


Türkiye’de kullanılan toplam enerji miktarının parasal değeri yaklaşık 65 milyar $ ve kullandığımız toplam enerjinin yüzde 74′ünü ithal ederek yılda yaklaşık 48 milyar $ ödüyoruz. Enerjinin yüzde 30′u binalarda kullanılıyor ve bu oran da yaklaşık 13,6 milyar dolara denk geliyor. Yalıtımsızlık yüzünden bu enerjinin yüzde 50′si yani 6,8 milyar doları israf edilmiş oluyor. Yani ülkemizdeki yalıtımsız binalar, sadece ısınmak için bile gereğinden çok daha fazla enerji tüketerek hem ekonomik hem de ekolojik bir tahribata neden oluyor.


Bu tarz ekonomik ve ekolojik problemlerin etkili bir şekilde çözülmesi adına ilk etapta yasal olarak da zorunlu olan ısı yalıtımına ağırlık verilmesinin yanında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Pasif Ev” sayısının hızla artması bekleniyor.


Pasif Ev

Pasif ev (Passive House) kavramı, tükettiği kadar enerji üretimi yapan binalar için kullanılıyor. Ayrıca, bir binanın ısıtılması için yapılan enerji tüketiminin yılda metrekare başına 15 kwh altında kalması da pasif ev standartları için gerekli bir ölçüt. Pasif ev olabilmek için aydınlatma, sıcak su, havalandırma için kullanılan enerjilerin de asgari miktarda tutulabilmesi gerekiyor. Ancak “pasif”  koşulunun sağlanması için asıl koşul binanın dış kabuğuna ısı yalıtımı uygulanması.