Mavi Kart kullanmayan il kalmayacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Muğla ve Antalya’da uygulamaya başladığı Mavi Kart projesi yılsonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılacak. Bu uygulama ile birlikte Mavi Kart kullanmayan il kalmayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Muğla ve Antalya’da uygulamaya başladığı Mavi Kart projesi yılsonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda; Mersin, Aydın ve İzmir illerinde alt yapı çalışmalarına başlandı. Bakanlık 2013 yılı içerisinde: 1 Milyon75 Bin 278 M3 atıksu, 3 Milyon 761 Bin kg çöp ve 270 Bin m3 sintine suyu teknelerden toplayarak imha etti.
Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Her yıl yaklaşık 20 Bin yabancı ve Türk teknesi turistik ve rekreasyonel amaçlı olarak kıyılarımızda dolaşıyor. Teknelerden boşaltılan atıksular kıyılarda önemli bir risk oluşturuyor. Mavi kart projesi ile bu sorunun da üstesinden geliyoruz” dedi.
Denizler ve plajlar için en önemli kirletici unsurların karadan gelen kirlilikler ve deniz üzerinde gerçekleşen faaliyetlerden kaynaklanan kirlilikler olduğunu belirten Bakan Güllüce “Özellikle turistik bölgelerimizde faaliyet gösteren rekreasyonel amaçlı teknelerin atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi amacıyla Mavi kart uygulamasını başlattık. Bakanlığımız bu kirlilik kaynakları ile mücadele kapsamında gemi kaynaklı atıkların toplanabilmesi için atık alım tesislerinin kurulmasını sağlamış, bugün itibariyle atık kabul hizmeti veren kıyı tesisi sayısı 246’ya ulaşmıştır.” dedi.
-Türkiye’de Mavi Kart Kullanan 12 Bin Tekne Yat Bulunuyor
Muğla İlinde başlayan Mavi Kart Uygulaması kapsamında 37 adet Atık Alım Noktası, 11 adet Atık Alım Gemisi hizmete başladı. Denetim için ise 14 Sahil Güvenlik Botu görevlendirildi.
Antalya ilinde alt yapısı kurulmuş olan 16 ayrı noktada atık alım hizmeti veriliyor. 8 adet Sahil Güvenlik Botu ile denetimler gerçekleştiriliyor. Uygulama kapsamında yaklaşık 12 Bin tekne kayıt altına alındı.
Bakanlık Mavi Kart Uygulama Genelgesi kapsamında; Antalya ilinde 11 adet, Muğla ilinde 35 adet, İzmir İlinde ise 1 adet olmak üzere 47 noktada bilgilerin otomatik olarak aktırılabileceği bilişim alt yapısına sahip atık alım noktaları oluşturdu.
Diğer taraftan; Mavi Kart Uygulamasının gözden geçirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Bakanlık “Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesinde Mavi Kart Uygulamalarının Teknik Altyapılarının Gözden Geçirilmesi, Kapasite Geliştirme Ve Uygulama Alanlarının Genişletilmesi Projesi” başlattı.
Kızılcahamam’da dev bir ekiple mavi kartın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konulu toplantı gerçekleştiren bakanlık 26-30 Mayıs 2014 tarihleri arasında ise Antalya/Konyaaltı, Muğla/Fethiye, Muğla/Marmaris, Muğla/Bodrum ve İzmir/Merkez’de paydaş toplantıları ve saha çalışmaları gerçekleştirdi.
Aydın ve İzmir illerinde de alt yapı çalışmalarına başlayan bakanlık 2014 yılı sonunda tüm kıyı illerinde “Mavi Kart Uygulaması” na geçmeyi hedefliyor.