28 / 07 / 2024

Mavişehir'de binalar zemine oturuyor!

Mavişehir'de binalar zemine oturuyor!

İzmir Karşıyaka'daki Bostanlı ve Mavişehir bölgelerinde yeraltı sularının yoğun kullanılması nedeniyle zeminde oturmaların yaşandığı bildirildi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


2005 yılında İZSU tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne hazırlatılan "Bostanlı vi Yöresi Oturma Problemleri Analizi Raporu"nda önemli saptamalar yapıldı.

Blögedeki konutların çoğalmasıyla yeraltından çekilen suyun artacağı belirtilirken bunun sonucu olarak "alansal oturmanın" kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Raporda, binalarda bulunan kazık sisteminin  oturmayı engellemesinin mümkün olmadığı da belirtildi.

İZSİ tarafından yaptırılan rapora karşın şimdiye dek bölgede herhangi bir önlem alınmadığı, yeni yapıların hızla yükselmeye devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Önlemler yetersiz
Deprem sonrası oturmaların büyüklüğüne bağlı olarak 45 santimetreye kadar çıkabildiği vurgulanan raporda, özellikle Mavişehir'de yüksek katlı binalar için kullanıldığı bilinen kazıkların da soruna çözüm getirmediği savunuluyor. Öte yandan "Üçüncü İzmir" olarak adlandırılan Alsancak-Turan arasındaki bölgede yüksek yapılaşmayı öngören nazım imar planının yürütmesi, jeolojik zemin etütlerin yetersizliği nediniyle yargı kararıyla durdurulmuştu.
Gazete Habertürk


Geri Dön