Turizm

Maxx Royal Bodrum Oteli'nin ÇED toplantısı yapıldı!

ETS Grup tarafından yapılması planlanan Maxx Royal Bodrum Oteli için Çevresel Etki Değerlendirme bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya bölgede yaşayanlar katılarak projeyle ilgili itirazlarını dile getirdiler.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a ait ETS Grup şirketi Bodrum'da bir otel projesi hayata geçirmeyi planlıyor. Proje için planan bölge arkeolojik SİT alanı içerisinde yer alıyor. 

Gazete Duvar'da yer alan haberde; ETS Grup tarafından yapılan ÇED bilgilendirme toplantısına katılımcılar porjeyi prosteto ettiler. ETS Grup'un Bodrum'da mavi yolculuğun ilk duraklarından olan Kissebükü'ne yapmayı plandığı Maxx Royal Bodrum Otel'in ÇED bilgilendirme toplantısında protesto vardı. Katılanlar ‘O oteli yaptırmayacağız’ derken turizmciler bölgenin arkeolojik SİT alanı olduğunu söyledi.

ETS Tur şirketi 2014 yılında Kissebükü’nde 5 yıldızlı otel yapmak için adım atmıştı. Muğla Valiliği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile otel inşasına izin vermişti. Bu gelişme üzerine Bodrumlu ve birçok bölgeden yurttaşlar, 25 Ocak 2015’te karadan ve denizden bölgeye giderek tepki gösterdiler. İmar plan teklifinin yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmasının ardından ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, Bodrum Denizciler Derneği’nin Avukatı Betül Cinmen, "Buradaki ÇED toplantısını şirket uluslararası kredi alabilmek için yapmak zorunda, aksi halde kredi alamayacak, bu nedenle olumlu ÇED raporu almak istediği için bu toplantıyı yapıyorlar. Yürütmeyi durdurma kararı verilen 25 binlik plana rağmen 1/binlik ve 5 bin ölçekli planı nasıl yapıyorsunuz. Bu bir suçtur, neyin üzerinde konuşuyorsunuz bilmiyorum, bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Bakanlık olarak yürütmeyi durdurma kararını bilmemeniz mümkün değil, sanki yürütmeyi durdurma kararı yokmuş gibi davranamazsınız, suçtur. Bunlar eski 1/25 bine göre yapılmış plan. ifadelerini kullandı. 

Toplantıda söz alanlar ÇED raporuna itiraz ettiler

Toplantıya katılanlar ÇED raporuna yönelik itirazlarını şu şekilde dile getirdiler:

Ayşe Temiz (Arkeolog) : Bodrum müzesinden emekliyim bu bölgeyi çok iyi bilirim. İnşaat yapılacak alan 2863 yazılı yasaya göre buraya inşaat yapılması yasak ve sakıncalı. Bu projeyi aklım yasal olarak almıyor. Ormanlık alanda cetvelle çizilmiş gibi plan olmaz.

Arif Yılmaz: (Kaptan): Önünüzdeki deniz alanının tamamı arkeolojik sit alanıdır. Bütün bölge arkeolojik deniz alanıdır ve tamamen dalışa yasak bölgedir. Buraya iş makinası girdiği andan itibaren tarih fışkıracak ondan sonrada geri dönüşü olmayacak, ve burası deniz turizmi alanıdır mavi yolculuktaki teknelerin konaklama alanıdır, turizm tek taraflı olamaz. Bir yandan tesis yaparken bir yandan haritalara işlenmiş koyları deniz turizmine kapatacaksınız , böyle şey olmaz, denizciler olarak her deniz kıyısı teknelerin yanaşabileceği koy değildir özelliklere sahiptir, bu alanlar deniz turizmi olarak işaretlenmiş ve bu koylar kaybolacak riskli koylar olarak belirlenmiştir, yaptığımız çalışmalarda tedirginliklerimizin haklı olduğunu gördük, bu alanın tahsisi yasal değildir, buraya açılan tahsisler kendi direktifleri ile 2007 şubat ayında ortadan kaldırılmıştır yani YOK hükmündedir.

Rana Öztürk (Tema Bodrum Temsilcisi): Buranın köylüsü bu denizlerden ekmek yiyor, bu anlattıklarınızın tamamı katliamdır, köylünün ekmeği ile oynamayın, eko sistemi bozarsınız nasıl böyle bir vicdansızlık yapıyorsunuz, bu köydeki insanların ekmeğini öldüreceksiniz, buradaki oteller buradaki köylüyü tuvalet bekçisi bile yapmıyor, şimdi buranın denizine göz diktiniz, süslü püslü laflarla köylüyü kandırmayın, biraz vicdanlı olun.

Rüştü Tezcan (Denizci –Yatcı ): Bu koylar çok az kaldı çok özel koylar, yapılacak yer çok lüksmüş çok lüks tesisler her yere yapılabilir. Yatırıma karşı değiliz yatırım yapılacak ama yeri çok iyi belirlenecek. Mavi yolculuk sürdürülebilir turizm türüdür, bunu öldürümezsiniz tek rakipsiz sektörümüzdür, çünkü dünyada çok az yerde yapılabilmektedir. Mavi yolculuk Pamukkale ve Kapadokya gibidir. Otele her yerde var kendi bacağımıza kurşun sıkıyoruz, bu koyda yapılmasının önemi gereği nedir, anlamıyorum, burada köylünün tapulu arazilerine imara kapalı ama otel inşaatına açık olacak şey değil