15 / 05 / 2024

Maydos Antik Kenti imar açısından genişlemiyor!

Maydos Antik Kenti imar açısından genişlemiyor!

Maydos Antik Kenti´nin bazı bölgelerinin arkeolojik sit alanı olup olmadığı belirlemek için kazı çalışması başlatıldı



Çanakkale´nin Eceabat ilçesi sınırları içinde yer alan Maydos Antik Kenti´nin bazı bölgelerinin arkeolojik sit alanı olup olmadığı belirlemek için kazı çalışması başlatıldı.

Alınan bilgiye göre, Çanakkale Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazılar, İsmetpaşa Mahallesi´nde sürüyor.

Müze yetkilileri kazının, Eceabat´ta birinci derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenen bölgenin gerçekten böyle bir alan olup olmadığına yönelik araştırma olduğunu belirttiler.

Kazının, Çanakkale Koruma Bölge Kurulu ve Anıtlar Yüksek Kurulu´nun kararları doğrultusunda yapıldığını ifade eden yetkililer, ilk çalışmalarda geç Bizans ve Osmanlı dönemine ait mimarı yapı kalıntıları, bir kaç mezar, sikkeler, seramik parçaları, mezar tuğlaları ve depolama küpünün ortaya çıktığını bildirdi.

Kazı çalışmalarına yaklaşık 40 kişinin katıldığını belirten müze müdürlüğü yetkilileri, kazıların sonunda hazırlanacak raporun koruma kurulunda değerlendirileceğini ve yeni sit alanı derecelerinin belirleneceğini kaydetti.

-BELEDİYE BAŞKANI DOKUZ-
 Belediye Başkanı Kemal Dokuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazıların yapılması için geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle Ankara´da görüşme yaptıklarını anımsattı.

Bölgedeki kazı ve sondaj çalışmalarında belirli bir noktaya gelindiğini söyleyen Dokuz, söz konusu alanda daha önceki yıllarda yapılaşma olduğunu, ayrıca arsa sahiplerinin ikamet edebilecekleri konutlar yapmak için talepte bulunduklarını belirtti. Dokuz, şöyle konuştu:

"Eceabat´ın konumu çok önemli bir yerde. Yöremizde 2 arkeolojik sit alan bulunuyor. Bunun yanında ilçemiz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde. Bu nedenle imar açısından çok genişleme kaydedemiyoruz. Kazı ve sondaj çalışmaları neticesinde ümidimiz, bu bölgede yapılaşmaya engel teşkil edebilecek bir şeylerin çıkmamasıdır."

Kazılar sonunda bölgede önemli kalıntılara rastlanılması halinde Maydos Antik Kenti´nin Truva ve Assos bölgesi gibi ören yerine dönüşebileceğine işaret eden Dokuz, bunun da Eceabat´a turizm anlamında büyük getirileri olacağını kaydetti.
AA


Geri Dön