22 / 05 / 2024

Mayıs ayı ihracat rakamları belli oldu!

Mayıs ayı ihracat rakamları belli oldu!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mayıs ayı dış ticaret rakamlarının ne kadar olduğunu açıkladı. İşte detaylar!



Ticaret Bakanı Muş, ihracatın büyümenin itici gücü olmaya devam edeceğini söyledi. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamış olduğu oranlarına göre, mayıs ayında ithalat yüzde 34,3 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı mayıs ayında yüzde 18,8 artış geçirerek, 12,6 milyar dolar oldu.

ENERJİ İTHALATINDA YÜZDE 23,6 AZALMA OLDU!

Mayıs ayında toplam enerji ithalatı yüzde 23,6 azalma yaşayarak, 5,3 milyar dolara düştü. Ticaret Bakanlığı, deprem felaketinin ardından ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı bir toparlandığını belirtti.

Mayıs ayında altın ithalatı 3 milyar dolar olurken, motorlu kara taşıtları ithalatı 2,9 milyar dolar oldu ve makine ithalatı da 6,4 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayı ihracat rakamları belli oldu!

İHRACATÇILARIN VİZE SORUNU BÜYÜYOR!

Vize sorunu ihracatçıları illallah ettirdi. Pek çok ihracatçı vize alamadığı için yurt dışı müşteri ziyaretlerini ertelemek zorunda kaldı. Avrupa ülkelerine vize sorunu son günlere iyice artmaya başladı. Bu sorun gündeme damgasını vuran konulardan bir tanesi oldu. Pandemi döneminde zorunlu kesintiye uğramış olan ticari ilişkilerini yeniden canlandırmak için yurt dışı fuarlara katılmak ya da müşteri ziyaretlerine gitmek isteyen ihracatçılar şu sıralarda vize engeline takılmış halde.

İhracatçılar, Almanya, ABD, İtalya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere pek çok ülkenin online vize başvurularının kapalı olmasından bir şikayetçiler. Bazı ülkelerin de aylar hatta bir sene sonrasına vize randevusu verdiği ifade ediliyor. Bu bilgilere ek olarak da vize başvurularının kabul edilmesinin de aylar sürdüğü belirtilirken, başvurusu reddedilenlerin sayısında da ciddi oranda artışlar olduğu kaydedildi.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, kur baskısından dolayı ihracatçıların zorlu bir süreci atlatmaya çalıştıklarını altını çizerken, ihracatçıların bu süre zarfında müşteri ziyareti ve fuar katılımının da hayati önem kazandığını dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön