Mayıs ayında emlak vergisi ödemeleri ertelenecek mi?
Türkiye'de bulunan milyonlarca ev sahibi Mayıs ayında emlak vergisi ödemelerinin ertelenip ertelenmeyeceğini merak ediyor. Bu kapsamda 2020 ayı ilk taksit ödemeleri Mart ve Nisan ayların yapılıyor. 1 Mart’ta başlayan ödemeler 31 Mayıs’ta sona eriyor.
Koronavirüs salgının tüm dünyaya yayılmasının ardından birçok kişi yaşamını yitirdi. Salgının Türkiye'de de görülmesinden sonra devlet tarafından sağlık önlemleri ve ekonomik tedbirler alınıyor. Birçok kişi Mayıs ayında emlak vergisinin ödenip ödenmeyeceğini merakla arama motorlarından araştırmaya başladı. Peki, Mayıs ayında emlak vergisi ödenecek mi? Ödemeler ertelendi mi? İşte tüm merak edilenler...
EMLAK VERGİSİ 2020 NE ZAMAN ÖDENİR?
Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; emlak vergisi 2020 ilk taksit ödemeleri Mart ve Nisan ayında gerçekleşecek. 1 Mart'ta başlayan ödemeler 31 Mayıs'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemesi ise kasım ayında gerçekleşecek.
EMLAK VERGİ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Emlak vergi borcu sorgulaması E-devlet üzerinden yapılıyor.
EMLAK VERGİSİ NE KADAR?
Normal Yörelerde Büyükşehir Belediyesi
Binalarda Binde 2 Binde 4
Meskenlerde Binde 1 Binde 2
Arazilerde Binde 1 Binde 2
Arsalarda Binde 3 Binde 6
EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?
Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken bulunuyor. Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi belediyelerde kurulacak taktir komisyonları tarafından belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü.
Asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ise belediye taktir komisyonlarınca belirleneceğinden; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre farklılaşabilecektir.
VERGİ BORÇLARI ERTELENDİ Mİ, SİLİNECEK Mİ?
Çin'de başlayan ve tüm ülkeye yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden etkilenen mükelleflerin vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep hükümlerinden yararlanması için Bakanlık tarafından gerçekleşen çalışmalar sonucunda Genel Tebliğ hazırlandı.
Bu Tebliğ ile salgından doğrudan etkilenen ve ana faaliyetleri itibariyle, alışveriş merkezleri dahil perakende ticaret, demir çelik ve metal sanayii, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile etkinlik ve organizasyon hizmetlerinin yanı sıra sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaatı ve özel inşaat faaliyetleri, endüstriyel mutfak imalatı, araç kiralama ile matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükelleflerin mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.
Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı'nca alınan tedbirlerde faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebepten yararlanabilecek.
Bahse konu mükelleflere ilave olarak çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasında defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefi olan yaklaşık 1.9 milyon vatandaşımız da mücbir sebep hali kapsamında değerlendirildi.
Bakanlığın hazırladığı Genel Tebliğ'de yukarıda yer verilen tüm mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatıldı.
Söz konusu beyannameler kapsamında tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altışar ay uzatılıp ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içinde yapılabilmesine imkan sağlandı.
Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelge kapsamında 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığa sahip vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması kapsamında 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefleri ile meslek mensupları tarafından sokağa çıkma yasağının başladığı tarih ile sona ereceği tarih arasındaki dönemin mücbir sebep hali olarak kabul edilmesi ve bu dönemle ilgili olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15'inci günün sonuna kadar uzatılması Bakanlık tarafından uygun bulundu.
Emlak vergisi ödemeleri uzatılmalı!
2020 emlak vergisi ödemeleri ertelendi mi?