26 / 12 / 2024

Mayıs'ta inşaat malzemelerinin fiyatları yüzde 1,06 arttı!

Mayıs'ta inşaat malzemelerinin fiyatları yüzde 1,06 arttı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan 1995 bazlı verilere göre, Mayıs ayında inşaat malzemeleri sektöründe yüzde 1,06 fiyat artış oldu.



İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, Mayıs 2016 itibarıyla Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,42 ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 6,83 arttı.


İstanbul'da, mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0,11 ve toptan fiyatlar yüzde 0,15 düştü.


Söz konusu verilere yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatlarda yüzde 6,94 ve toptan fiyatlarda yüzde 4,32 yükseliş görüldü.


Sektörel bazda değişim oranları 


Perakende fiyatlara mayısta aylık bazda bakıldığında, giyimde yüzde 6,84, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 4,01, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,68, konutta yüzde 0,47, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,06 artış kaydedildi. 


Bu dönemde perakende fiyatlar, ev eşyasında yüzde 1,92 ve gıdada yüzde 1,82 azalırken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.


Mayısta aylık bazda toptan fiyatlara bakıldığında ise işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 2,05, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 1,55, inşaat malzemelerinde yüzde 1,06, kimyevi maddelerde yüzde 0,01 artış gerçekleşti.


Aynı dönemde madenler grubunda yüzde 6,06, gıda maddeleri grubunda yüzde 0,98 azalış meydana gelirken, mensucat grubunda ise herhangi bir fiyat hareketi gözlenmedi.


AA




Bu haber Yeni Mesaj Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin, "Bu sadece sektörümüz adına değil, ülkemiz için de dikkatle değerlendirilmesi gereken bir gelişme" dedi Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yılda dört kez düzenlediği Gündem Buluşmaları etkinliğinin ikincisi İstanbul'da gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin, ihracat rakamlarında hala olumlu bir tablo göremediklerini ifade ederek, "Sektör olarak ihracatımız ilk çeyrekte yüzde 15.6'lık bir kayıpla 3.76 milyar dolara kadar geriledi. Öte yandan, ithalat hareketlendi. Biz hep sektör olarak cari açığa sağladığımız pozitif katkıyla övünürdük, ancak ihracattaki gerilemenin aksine ithalatımızda yüzde 10'a yaklaşan (yüzde 9.9) bir artış var; ilk çeyrekte sektörün ithalatı 2.43 milyar dolara yükselmiş durumda" dedi. 

İthalatta ciddi artış var Bunun ihracatla ithalat arasındaki çıtamn daraldığı anlamına geldiğine işaret eden Alptekin, şunları söyledi: "Bu sadece sektörümüz adına değil, ülkemiz için de dikkatle değerlendirilmesi gereken bir gelişme. Yerli ürünümüzün birçok avantajı varken, ithal ürüne yönelimin nedenlerini anlamakta zorlanıyoruz. Bunun nedenlerini iyi analiz etmeliyiz. Bir diğer husus; yalan coğrafyamızdaki siyasi gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerimizden biri de inşaat ve inşaat malzemeleri sektörleri. 

Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde müteahhitlerimiz yurt dışında toplam 2.78 milyar dolar değerinde 28 proje almış iken, bu yılın aynı döneminde 1 milyar dolar tutarında sadece 8 proje alabildi. İhracat verilerini de hatırlarsak sektörün dış pazar verileri endişe verici." Alptekin, 70 yıldır patates-soğan üretimindeki plansızlıkları örnek göstererek, "Daha az karmaşık ve yalın projeler üretmeliyiz" dedi. 



Yeni Mesaj


Geri Dön