MAZ, Belarus dışındaki en büyük üretim merkezi olarak Türkiye’yi seçti!
55 ülkeye ihracat yapan MAZ ’ın Belarus’un başkenti Minsk’teki üretim üssü dışında Litvanya, Letonya, Sırbistan, Azerbaycan, İran, Vietnam, Mısır, Venezuella ve Türkiye’de montaj fabrikaları bulunuyor.
Türkiye, yılda 35 bin araç üretimi ile dünyanın en büyük ağır vasıta üreticisi MAZ’ın Belarus’un Başkenti Minsk’ten sonra ikinci ana üretim üssü olacak
Belarus’un küresel markası MAZ, anavatanı dışındaki en büyük üretim merkezi olarak Türkiye’yi seçti. 55 ülkeye ihracat yapan MAZ’ın Belarus’un başkenti Minsk’teki üretim üssü dışında Litvanya, Letonya, Sırbistan, Azerbaycan, İran, Vietnam, Mısır, Venezuella ve Türkiye’de montaj fabrikaları bulunuyor. Yılda 35 bin araç üreten firma, Türkiye’de İndeks AŞ ortaklığı ile kurduğu montaj fabrikasını en büyük üretim merkezlerinden birine dönüştürmeyi hedefliyor. Uluslararası kamyon, otobüs ve iş makineleri sektörünün güçlü üreticilerinden MAZ, kamyon ve otobüsleri Türkiye’de üretip dünyaya satma konusunda İndeks AŞ ile güçlü bir ortaklık kurdu. MAZ Türkiye’nin İzmir’deki montaj fabrikasında otobüs ve TIR’ların montajına başlandı. Araçların kabin tasarımları ve bazı komponentlerin de üretildiği fabrikanın kısa sürede MAZ’ın Minsk dışındaki ilk ana fabrikası olması hedefleniyor. Hedef yılda 18 bin kamyon üretmek Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ile birlikte MAZ’ın İzmir’deki tesislerini incelemeye gelen MAZ Dış Ekonomik İlişkiler Genel Direktör Yardımcısı Vitali Hancharyk, MAZ Türkiye’yi ana üretim üssü haline getirmeyi hedefl ediklerini söyledi. Hancharyk, MAZ’ın Türkiye pazarına, daha önce görmediği elektrikli araçları da sunacağını belirterek, “Biz Türkiye’deki fabrikayı bu bölgenin lideri olarak görüyoruz. Önceliği otobüse vereceğiz. Doğalgazlı otobüsler yakın zamanda Türkiye pazarına sunulacak. CNG’den (sıkıştırılmış doğalgaz) komplike edilmiş doğalgazlı otobüslerimiz günümüzün en gelişmiş teknolojisine sahip ve rakip markalardan yüzde 23 az yakıt tüketiyor. MAZ bütün yol araçlarını üretebilen mükemmel bir fabrika. Biz sadece kamyon değil, özel donanımlı araçlar, otobüs, beton mikserleri, vinçler, çöp kamyonları, yol temizleme araçları ve farklı sınıfl arda otobüsler üretiyoruz. Askeri zırhlı araçlar da üretiyoruz. Yılda 30-35 bin adetlik üretimimiz var” diye konuştu. İndeks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Bayoğlu ise, Türkiye’de ve yurtdışında bayilik ve distribütörlük anlaşmalarını tamamladıktan sonra MAZ araçlarının üretim ve satışlarının artacağını, fiyat ve kalite açısından güçlü bir rekabet gücü ile piyasada yer aldıklarını vurguladı. Bayoğlu, şu bilgileri verdi: “Türkiye fabrikasının bir özelliği Rusya hariç tüm ülkelere satma hakkı olması. Burada araçların bir çok parçasını millileştirmek istiyoruz. Birlikte proje geliştiri hedefimiz yıllık 18 bin kamyon, 5 bin otobüs üretmek ancak ilk yıllarda minimum 2-3 bin kamyon, bin adet de otobüsü Türkiye pazarı için üretmeyi planlıyoruz.”
Belediyeye aylık 2 bin euroya otobüs kiralıyor
Türkiye’de ilk belediye otobüslerinde filo kiralama sistemini başlattıklarını öne süren Can Bayoğlu, son teknoloji ile üretilen Avrupa TIP onay sertifikalı sıfır otobüsleri, aylık 2 bin euro, kamyonları da aylık bin 500 euroya kiraya verdiklerini söyledi. Belediyelere istedikleri sayıda otobüsü kolaylıkla kiraya verebileceklerini, istenildiğinde sürücülü kiralama seçeneğini de sunduklarını vurgulayan Bayoğlu, “Bütün bakım ve onarım masrafl arı bize ait olmak üzere aylık 2 bin euroya belediyelere ya da halk otobüsü işletmecilerine otobüs filosu kiralıyoruz. Minimum 3 yıl süre ile yapılan kiralamalarda bu fiyatlar geçerli. Belediyelerin toplu taşımacılık maliyetlerinde büyük tasarruf sağlayan, onları birçok masraftan kurtaran bir model getiriyoruz. Arkamızda dünya devi MAZ’ın desteğini alarak bu modeli ilk olarak Türkiye’de uyguluyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne önerim, 3 bin 500 otobüsü var, hepsini satsın otobüs filosu kiralasın. İstediği kadar ve istediği özelliklerde otobüsü onlara kiralayabiliriz. Biz bu sistemi bütün belediyelere öneriyoruz” diye konuştu. Can Bayoğlu, 2000 yılında Türkiye’de forklift kiralamaya başlayan bir firma olarak kiralamanın nasıl yönetileceğini bildiklerini sözlerine ekledi.
Dünya