Kent Haberleri

Mazot ve gübre desteği ödemelerinde gelişme! Mazot ve gübre desteği ne zaman ödenecek? 

Milyonlarca çiftçi mazot ve gübre desteği ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağını araştırıyordu. Konuyla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. İşte ayrıntılar.... Normal şartlarda 2023 yılının bahar aylarında yapılması beklenen çiftçi destek ödemeleri ile ilgili büyük bir değişikliğe imza atıldı

Mazot ve gübre desteği olarak da bilinen çiftçi destek ödemeleri için Bakanlık tarafından önemli açıklamalar yapıldı. Normal şartlarda 2023 yılının bahar aylarında yapılması beklenen çiftçi destek ödemeleri ile ilgili büyük bir değişikliğe imza atıldı. 

Milyonlarca çiftçi mazot ve gübre desteği ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağını araştırıyordu. Konuyla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; çiftçi destek ödemeleri 2022 yılı bitmeden yapılacak.

 

Hububatta 2022 Üretim Yılı Mazot ve Gübre Desteklerinin 2022 Yılında Ödenebilmesine ve Bu Ödemelere İlişkin Finansman Maliyetlerinin Karşılanmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve böylece hububatta (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) 2022 üretim yılı tarımsal desteklerinden mazot ve gübre desteğinin 2022 yılından itibaren ödenebilmesine ilişkin usul ve esaslar belli oldu. 

İşte mazot ve gübre desteği ile ilgili merak edilen son dakika detayları...

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; ububatta (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) 2022 üretim yılı tarımsal desteklerinden mazot ve gübre desteğinin 2022 yılından itibaren ödenebilmesine ilişkin usul ve esaslar belli oldu. 

Bu çerçevedeki tarımsal destek tutarları, bu tutarları hak etmiş üreticilerin talepte bulunması durumunda  Ziraat Bankası tarafından destek amacına uygun olarak kullanılması koşuluyla 31 Mart 2023 vadeli kredi kullandırılmak suretiyle verilecek.

Destek ödemesinin bankaca kredi kullandırılarak üreticilere gerçekleştirilmesi durumunda, kredilerin vade tarihine kadar oluşacak faiz tutarı, gelir kaybı ödemeleri doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığınca, anapara ödemeleri ise Tarım ve Orman Bakanlığınca tarımsal üreticiler ismine bankaya ödenecek. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, üreticilerin hak edişlerine yönelik listeler bu sene, destekleme ödeme takvimi ise 2023 senesinde bankaya verilecek. 

 

FAİZ, KOMİSYON VE BSMV ÖDEMESİ YOK 

Erken yapılan ödemelerden ortaya çıkan faiz tutarı gelir kaybı ödemeleri çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca, komisyon ve BSMV giderleri ise Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı bütçesi aracılığıyla ödenecek. 

Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteğinden yaklaşık 6 ay önce faydalanabilecek. 

Konu ile ilgili karar, 20 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe alındı.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK? MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YATACAK? 

Mazot ve gübre desteği ödemelerinin Ekim ayı sonunda yapılması planlanıyordu. Ancak destekler henüz hesaplara yatmadı. Mazot ve gübre desteği ödeme tarihiyle ilgili yeni bir açıklama bulunmuyor. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geötiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir açıklamasında, "Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı hububat üreten çiftçilerimize 2022 yılı üretim dönemine ait mazot ve gübre desteklerini bu yıl içinde ödemeye başlayacağız" şeklinde konuşarak tarihi vermişti. 

Benzine 1 lira 31 kuruş, LPG'ye 49 kuruş zam geliyor! Yarın pompaya yansıyacak! Opet, BP, PO 3 Kasım 2022 fiyat listesi

Bankacılık sektörü kredi hacmi 7 trilyon TL'yi aştı!

‘Mavi tik’ için pazarlık kızışıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Elon Musk’a mesaj var! Bize farklı tarife mi uygulanacak?