İmar

Meclise 2016'da bin 815 imar raporu geldi!

2016 yılında meclise 2 bin 278 rapor geldi. Bu raporların 1815’i, yani yüzde 80’i İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şehircilik Şûrası’nda İstanbul’da “rant odaklı” anlayışı eleştirerek yoğun yapılaşmaya tepki göstermişti. Ne var ki Erdoğan’ın da bir dönem başkanlığını yaptığı İstanbul Büyükşehir Meclisi’nin (İBB) son bir yıllık mesaisi neredeyse ‘rant odaklı’. Meclise 2016’da toplam 2 bin 278 rapor geldi. Bu raporların 1815’i, yani yüzde 80’i İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gitti. Meclisten rant odaklı çok sayıda proje geçti. İstanbul’un en önemli sorunlarından biri olası büyük deprem iken Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’na özel bir rapor bile gitmedi. Kadın Komisyonları’nın gündemi de depremden çok farklı olmadı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından İBB Meclisi’nin son bir yılını derledik.


Gündem hep imar


İstanbul’un sorunlarını, kenti, kentte yaşayan insanların sorunları ile barınma haklarını, kentte yaşayan kadınları gibi birçok kente dair konuyu çözüme kavuşturmak için çalışması beklenen İBB bu yıl mesaisinin yüzde 80’ini imara harcadı. Bir yıl boyunca meclise 2 bin 278 rapor geldi. Bunun 1815’i İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na, 199’u Hukuk Komisyonu’nu, 110’u Harita Komisyonu’na, 96’sı Plan ve Bütçe Komisyonu’na, 20’si AB ve Dış İlişkiler Komisyonu’na, 38 rapor da diğer komisyonlarda görüşüldü. Mecliste toplam 23 komisyon var. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na giden raporların neredeyse hepsi imar planı değişikliklerine ilişkindi. Çoğu rant odaklı rapor bu komisyondan geçip meclise geldi. Hukuk Komisyon’unda ise protokol yapma yetkilerinden, kardeş şehirlere kadar birçok rapor geldi. Bunların en dikkat çekeni kayyım atanan Cizre, Silvan, Hani, Sur, Hakkâri, Silopi, İdil belediyeleri için “Kardeş Şehir İlişkisi Kurulması”na yönelik olandı.


İSTEDİĞİ ARAZİ YURT OLDU


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda yer aldığı TÜRGEV’in 2 yıl önce istediği arazi 2 yıl sonra yurt alanı ilan edildi. Üsküdar, Ünalan Mahallesi’ndeki hazineye ait söz konusu alana ilişkin kararı İBB Meclisi geçen yıl şubat ayında aldı. Ünalan Mahallesi Muhtarı Mezengül Şimşek, arazinin yeşil alan yapılması için imza topladığını belirterek “Orası mahallemizin tek nefes alma noktasıydı” ifadelerini kullanmıştı.


ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?


Erdoğan, İstanbul Boğazı’nın felç edildiğini belirterek “bazı müteahhitlerin acımasızca yolsuzluk” yaptığını söyledi. Erdoğan “Bizim medeniyetimizde şehirler, mahalleler ve sokaklar insanın yaratıcısına yönelişinin simgesidir. Rant odaklı anlayışla şehir inşası gerçekleştiremeyiz. İnsan öncelikli inşa anlayışı ile yola devam etmeliyiz. Ben dikey değil yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır. İnsanların şehirler üzerinde hakkı varsa şehirlerin de insanlar üzerinde hakkı var. Medeni olacaksak böyle olacağız” dedi.


KÜLTÜR EŞİTTİR SOKAK İSİMLERİ


Kültür Komisyonu en çok sokak isimleri için toplandı. Kültür ve Sanat Komisyonu 1 yıl içerisinde yalnızca 1 rapor görüşmek için toplandı. Bu rapor da telif ve tercüme haklarına ilişkindi. Komisyon bu rapor dışında diğer komisyonlara da giden ortak raporlara görüş bildirdi. Genellikle Harita Komisyon’uyla sokakların isimlerinin değiştirilmesine yönelik raporlara görüş verdi. Gençlik ve Spor Komisyonu’na bir yılda toplam 10 rapor geldi. Bu raporların bazıları Engelsiz Hayat Komisyonu’yla ortak görüşüldü. Raporun içeriği ise Lale Kupası, İstanbul Maratonu, öğrenci tarifeleri ve KOSGEB’le yapılan protokole ilişkindi. Sosyal Hizmetler Komisyonu’na sadece bir rapor geldi ve bu da sosyal konut kira yardımına ilişkindi.



Cumhuriyet