Genel

Meclise Sunulan Ek Bütçe Kanun Teklifi Sonuçlandı mı? Hangi Gerekçelerle Sunuldu ve Ne Kadar Ödenek Talep Edildi?

Meclis Başkanlığı'na sunulan tekliflerden biri de Ek Bütçe Kanun Teklifi oldu. Bu teklif, Merkezi Yönetim Bütçesine 1 trilyon 119 milyar liralık ek ödenek beklemektedir. Ek ödenek ihtiyacı bazı gerekçeler gösterilerek Meclis’e taşınmıştır. Ek Bütçe Kanun Teklifi neden sunuldu, sonuç ne oldu?Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle yapılan harcamalarla birlikte kamu yönetim birimlerinin ödenek ihtiyaçlarının giderilmesi için belli tutarda ek ödenek talep edilmektedir

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında, yönetim bütçe giderleri için 4 trilyon 469 milyar 570 milyon 19 bin lira ödenek ayrıldığı hatırlatılmıştır. Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle yapılan harcamalarla birlikte kamu yönetim birimlerinin ödenek ihtiyaçlarının giderilmesi için belli tutarda ek ödenek talep edilmektedir.  Bu kapsamda meclise sunulan ek ödeme teklifi 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira tutarında sunulmuştur. Bu teklifin, kamu idarelerinin bütçelerine ek bir ödeme kaynağı olması amaçlanmıştır.

Ek ödenek teklifi kapsamındaki gerekçeler

Ek Ödenek Teklifi kapsamında, depremzede vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması, hasar gören yapıların yeniden inşa edilmesi, kamu idarelerinin yapı stoğundaki zararların giderilmesi için yapılan harcamalar ek ödenek ihtiyacı için gerekçelendirilmiştir. 

Aynı zamanda kamu idareleri için akaryakıt ve yakacak ihtiyaçlarının giderilmesi, taşımalı eğitim, okul öncesi eğitim için ücretsiz gıda sağlanması, ücretsiz ders kitapları da ek ödeme talebinde kapsamındadır. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören engelli bireylerin de eğitim masraflarının karşılanması bu ek ödeme teklifi gerekçelerinden biri olarak sunulmuştur.

Ek ödenek ihtiyacının kaynaklandığı diğer gerekçeler arasında tarımsal destek artışı, sermaye maliyetlerinin artması, beslenme ve barınma yardımlarının artışı, esnaf, çiftçi ve sanatkârlar için sunulan kredi destekleri gibi unsurlar yer aldı.

En yüksek ödenek teklifi Afet ve Acil Durum Başkanlığı'na sunuldu

En yüksek ödenek teklifi Afet ve Acil Durum Başkanlığı’na sunularak 482 milyar 829 milyon lira tutarında talep edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ise ikinci en yüksek ek ödenek olarak 279 milyar 750 milyon 936 bin lira olarak talep edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ek Bütçe Kanun Teklifi, 11 Temmuz Salı günü ele alınacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri sabırsızlıkla bekliyor! Zam oranları netleşiyor

Gözler temmuz zammında! Memura zam teklifi bugün Meclis’e geliyor

Memur maaşıyla ilgili son dakika gelişmesi: 22 bin TL oluyor