Kent Haberleri

Meclis'ten kritik İstanbul depremi tespitleri: Binaların yüzde 15'i risk altında! 7.5 büyüklüğünde deprem...

Uzmanların senelerdir uyarılarda bulunduğu büyük İstanbul depremi yeniden gündemde. Meclis'ten kritik İstanbul depremi tespitleri: Binaların yüzde 15'i risk altında! 7.5 büyüklüğünde deprem... Afet bölgesinde artçı depremler devam ederken, ülkenin diğer bölgelerinde de deprem paniği başladı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından Türkiye'nin deprem riski yeniden gündem oldu.

Afet bölgesinde artçı depremler devam ederken, ülkenin diğer bölgelerinde de deprem paniği başladı. Binlerce vatandaş, 'Evim depreme dayanıklı mı?' sorusunun yanıtını araştırırken, bina tarama testlerine de talep gittikçe katlandı. 

Uzmanların senelerdir uyarılarda bulunduğu büyük İstanbul depremi de bu gelişmelerin ardından yeniden gündem oldu. İstanbul'dan deprem göçü resmen başladı. Evinin dayanıklı olmadığını düşünen binlerce kişi, megakentten ayrılıyor. 

Bunların yanı sıra deprem uzmanları ve yer bilimciler beklenen büyük İstanbul depremini sık sık gündeme getirmeye devam ediyor. Kimi uzmanlar 7 büyüklüğünde bir depremin olmayacağını belirtirken, kimi uzmanlar Marmara'da depremin elinin kulağında olduğunu gündeme getiriyor. 

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu tarafından da olası büyük İstanbul depremi ile ilgili bir rapor hazırlandı. Raporda, olası İstanbul depremi ile ilgili çarpıcı tespitlere yer verildi. 

Meclis'ten kritik İstanbul depremi tespitleri: Binaların yüzde 15'i risk altında! 7.5 büyüklüğünde deprem...

Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre; TBMM Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan Temmuz 2021 tarihli yaklaşık 600 sayfa olan raporda, iki köprünün sağlam, binaların ise yüzde 15'inin risk altında olduğu ifade edildi. 

İşte Meclis'in İstanbul raporunda yer alan tespit ve çalışmaları...

"Akdeniz’de ve Marmara Denizi’nde oluşabilecek Mw 7 büyüklüğünün üzerindeki bir depremin tsunamiye sebep olma ihtimali yüzde 10 civarındadır" denilen raporda, 1509 ve 1894 İstanbul depremleri, 1598 Amasya, 1939 Erzincan, 1963 Doğu Marmara ile 1968 Bartın depremlerinin tsunamiye neden olduğu belirtildi. 

Raporda, İstanbul'un kilometrekare başına 2 bin 840 kişi ile ülkenin en yoğun ve toplamda 15 milyon ile en kalabalık nüfuslu ili olduğunu vurgulandı. 

BİNALARIN YÜZDE 15'İ RİSKLİ 

"Dünyada en yüksek deprem riskine sahip metropollerden biri. Burada olası Mw 7.5 büyüklüğündeki bir deprem 90 -120 milyar TL civarında bir zarara sebep olacağı tahminleri yer almakta" ifadelerinin yer aldığı raporda, megakentteki binaların yüzde 15'inin risk altında olduğu belirtildi. 

Raporda yapılan tespitlerden biri de "İki boğaz köprüsünde depreme karşı güçlendirme çalışmaları yapıldı. 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nde askı halatlarının değişimi, çelik kulelerin ve tabliyenin güçlendirilmesi, pandül mesnetlerin değişimi, tabliyedeki yorgunluk çatlaklarının giderilmesi, semer bölgesi ana kablolarının güçlendirilmesi, genleşme derzi montajı, kule yanları yaya yolu genişleyen kısmın tamiri ile semer bölgesi ana kablo takviye halatlarına titreşim önleyici damper montajı çalışmaları gerçekleştirildi" olarak dikkatleri çekti. 

Bu kapsamda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de ana halat kablo muayenesi, pandül mesnetlerin değişimi, ankraj odasına nem giderici sistemlerin monte edilmesi, ankraj drenaj tünelleri, tabliye yorgunluk çatlakları tamiri, genleşme derzinin tamir edilmesi ile 2 asansörün yenilenmesi çalışmalarının uygulandığı vurgulandı. 

İstanbul’da yaklaşık 340 milyar lira seviyesinde sigortalı değerin olduğu belirtilen raporda, bu nedenle olası İstanbul depremi düşünülerek daha önce 25 milyar olan DASK’ın ödeme gücünün; uluslararası reasürans piyasalarından alınan koruma ile 2020-2021 için 40 milyara yükseltildiği aktarıldı. 

Raporda "İstanbul’da olası depremin ardından halkın güncel bilgilere hızlı ve doğru olarak erişmesi amacıyla İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde 103.0 MHz frekansından yayın yapan ‘Afet FM’ radyo kanalı tesis edildi" denildi. 

TOKİ İstanbul kura tarihlerinde şok! Hemen Başakşehir, Arnavutköy, Esenler, Çatalca, Tuzla, Silivri kuralarına bakın!

Altın gaza bastı! Elinde 1 gram, 1 çeyrek altını bile olan acil baksın! 13 Mart 2023 canlı altın fiyatları

Anne ve babalar hemen bakın! 1, 2, 3 ve daha çok çocuğu olanlara PTT'den anında veriliyor! Çocuk desteği zamlandı mı?