Kent Haberleri

Meclisten resmen geçti! Deprem nedeniyle tek seferlik ek vergi geliyor!

Borçların yapılandırılması kanun teklifine, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik maddeler eklendi. Buna göre kurumlara tek seferlik deprem vergisi geleceği duyuruldu. Meclis Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren yasa teklifine, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli iki büyük depremin oluşturduğu etkilerin giderilmesine yönelik maddeler eklendi.

Meclis Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

Teklife ilave edilen maddelere göre, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremlerin oluşturduğu etkiler dikkate alınarak Vergi Usul Yasası çerçevesinde yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri birer ay uzatılacak. Mücbir sebep hali ilan edilen kentlerde dairelere borçlu olanlar, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar başvuracak ve ödemelerini bu süreyi takip eden aydan başlamak üzere belirtilen süre ve şekilde gerçekleşecek.

İşte detaylar...

Meydana gelen depremden kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen hizmet erbabına, işverenler tarafından 6 Şubat 2023-31 Temmuz 2023 tarihleri arasında mevcut ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerine ek olarak yapılan ayni yardımlar ile 50 bin TL’yi geçmeyen nakdi yardımlar prime esas kazanca eklenmeyecek. Bu yardımlar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alımı yapılmayacak.

TEK SEFERLİK EK VERGİ ALINACAK

Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından geçen yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle, kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahlarından, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeden yüzde 10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurt dışından gelen ve en az yüzde 15 vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlardan ise yüzde 5 tek seferlik ek vergi alımı yapılacak.

Depremden etkilenen 11 kentle Sivas'ın Gürün ilçesindeki kurumlar vergisi mükellefleri dahil edilmeyecek.

Hesaplanacak ve bu verginin ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresinde ikinci taksiti bu süreyi takip eden dördüncü ayda ödemesi yapılacak.

Hesaplanan ilgili vergi, gider ve indirim olarak dikkate alınmayacak; kurumlar vergisi, geçici vergi ve tevkif suretiyle kesilen vergilerle eğer varsa yurt dışında ödenen vergiler dahil hiçbir vergiden mahsup edilmesine olanak tanınmayacak.

Dünyaca ünlü bankadan çıldırtan dolar tahmini! Dolar adeta dibi görecek! Doları olanlar hemen döviz bürolarına koştu!

Aile Bakanlığı yeni destek paketini peş peşe duyurdu! 3.5 milyon haneye mart ayında destek ödemesi yapılacak!

Çiftçilere müjde! Bu para mart ayında hesaplara yatacak! Tarım Bakanı Kirişçi resmen açıkladı!