22 / 12 / 2024

Medical Park İstanbul'a 5 yeni hastane yapacak!

Medical Park İstanbul'a 5 yeni hastane yapacak!

Medical Park Hastaneler Grubu, Amerikalı Carlye ile ortak olduktan sonra hastane yatırımlarını hızlandırdı



MUHARREM USTA Medical Park Hastaneler Grubu, Amerikalı Cariye ile ortak olduktan sonra hastane yatırımlarını hızlandırdı. Grup, 5'i İstanbul'da, 2'si de Mersin ve Konya'da olmak üzere 7 hastane açmak için yatırım yapacak..

İstanbul'a 5 yeni hastane yapacak

TÜRKİYE sağlık sektörü çok hızlı büyüyor. Bu hızlı büyümede başrol oynayanlardan biri de kuşkusuz Medical Park Hastaneler Grubu... Geçen yıl yüzde 40 hissesini Amerikan yatırım fonu Carlye'ye satan grubun yüzde 30'u Muharrem Usta'ya, yüzde 30'u ise Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak'a ait.

Medical Park'ın halen Türkiye genelinde, ikisi açılış aşamasında olmak üzere 16 hastanesi var. 7 bin 800 çalışanı bulunan grup, geçen yıl 500 milyon TL ciroya ulaştı. Bu yılki ciro hedefi ise 700 milyon TL'yi aşmak. Mevcut hastanelerinin iş hacmini artıran Medical Park, halen 5'i netleşen 2'si imza aşamasında 7 yeni hastane yatırımına hazırlanıyor. Grup; Konya, Mersin ve İstanbul Bahçeşehir'de 20 ila 40 bin metrekare kapalı alana sahip büyük ölçekli hastaneler kuracak. Fatih ve Sultangazi'deki küçük ölçekli hastaneler de yeni yatırımlarla büyütülecek. Grubun, söz konusu yatırımlar için kaba bir hesapla 200 milyon TL'nin üzerinde harcama yapacağı öngörülüyor. Girişimci yönüyle dikkat çeken Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta ile sağlıktaki yatırım planlarını konuştuk...

Amerikan Carlye'nin Medical Park'a ortak olması gruba neler katacak?

Carlye'ye hisse satmadan önce de Medical Park oldukça büyük bir organizasyondu. Satış kriz dönemine denk geldi. Kriz önümüze fırsatlar çıkardı. Bu evlilikle birlikte biz de önümüzdeki fırsatları gerçekten iyi değerlendirdik. Geçen yıldan bu yıla Medical Park gelirler ve kapasite açısından yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Mali yapımızın daha da güçlenmesiyle birlikte bu yüksek büyüme ivmesi önümüzdeki bir iki yıl da devam edecek.

Mecburî hizmet yüzünden doktorluğu bırakmış

Muharrem Usta, 1965 Trabzon doğumlu. İlk gençlik yılları Trabzon merkeze bağlı Gündoğdu (Mude) köyünde geçmiş. Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak yazları hem tütün hem fındık işinde çalışmış. 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1989'da mezun olduktan KBB (kulak, burun, boğaz] uzmanı olmak için TUS'a (tıpta uzmanlık sınavı) girmiş ve Türkiye 47'ncisi olarak kazanmış. Ancak uzman olduktan sonra ancak 2 ay görev yapabilmiş. Mecburi hizmete gitmek istemeyince bir yol ayrımına gelmiş ve doktorluğu bırakmış.

O dönemde İstanbul'daki Huzur Hastanesi'nde yüzde 1 hissesi olan Usta, 1993'te İstanbul Sultangazi'de küçük bir poliklinik açmış. Böylece ilkokuldan beri hayalini kurduğu doktorluk mesleğinin yerini patronluk almış. 2005'te Sancak Grubu'yla yüzde 50-50 ortak olmuş...

Bu yıl cironuzu da büyüme oranında artırabilecek misiniz?

Geçen yılki ciromuz 500 milyon TL'ydi. Bu yıl 700 milyon TL'nin üstüne çıkarız.

Carlye ile evlendikten sonra neler yaptınız?

Bu evlilikten sonra izmir Karşıyaka ve Tarsus'taki hastaneleri yaptık. Tarsus'taki hastane bir doktor grubu tarafından yaptırılıyordu. Böylece biz daha tamamlanmadan işletmesini devralmış olduk. Büyük bir aksilik olmazsa aralık ayında hizmete açacağız. Şimdi Konya ve Mersin'de de büyük birer hastane açıyoruz. Büyüyen bir şehir olan Konya'daki hastanemiz 30 bin metre-kare kapalı alana sahip olacak.

istanbul'da yeni projeler var mı?

İstanbul Bahçeşehir'de, TEM'in hemen kenarında bir hastane yapıyoruz. 40 bin metrekare kapalı alanı olacak. Diğer hastanelerimizde olduğu gibi buranın da bina yatırımını bir gayrimenkul şirketi yapacak. Arsa sahibi Özyurt ailesi, binayı yapıp bize işletmesini verecek. Temeli atılmak üzere. Bina yatırımı 50 milyon doları bulur. Diğer ekipmanlarıyla birlikte 80 milyon dolarlık bütçesi olan bir proje. Yine istanbul'da, biri Anadolu diğeri de Avrupa Yakası'nda 40 biner metrekare kapalı alana sahip iki hastane daha yapma niyetindeyiz. Ancak henüz imza aşamasında olduğu için şimdilik daha detaylı bilgi veremem.

Size de mevcut hastanelerden "Bizi satın alın" diye teklifler geliyor mu?

Türkiye'de satılık olup da Medical Park'a başvurmayan hastane yok gibidir. Ancak biz daha çok kapalı alanı 10 bin metrekare ve üzeri olan hastanelerle ilgileniyoruz. Küçük kapasiteli hastanelerde sağlıklı hizmet sunabilmemiz mümkün değil. Medical Park'ın en küçük iki hastanesi İstanbul'da. Bu iki hastaneyi de hemen yanlarında yapılacak çok daha büyük binalara taşıyacağız. Sultangazi'deki hastanemizin yanındaki arsaya 20 bin metrekarelik bir bina daha yapıp birleştireceğiz. Bir yıla kadar tamamlanır.

Fatih'teki 7 bin metrekarelik hastanemiz ilk göz ağrımız. O bölgeye, Türkiye'nin en büyükleri arasına sokmayı planladığımız bir hastane kazandırma niyetindeyiz. Tabii bunlar genel hastaneler olacak. Halen genel hastanelerimizde organ nakli, kemik iliği nakli merkezi gibi önemli branşlar için de yatırımlar yapıyoruz.

Göztepe'deki 'kanser' hastanenizin adı biraz itici değil mi?

Doğru, bizim gibi ülkelerde halk kanser adını duyduğundu ürküyor. Gelişmiş ülkelerde ise kansere yenilmesi gereken bir hastalık diye bakılır. Tıpkı kalp ve damar rahatsızlıklarında olduğu gibi... Aslında ben bu anlayışı yıkmak istedim. Burası özel sektöre ait ilk kanser hastanesi. Aylık hasta sayısı 6 bin civarında. Bu yıllık 70 bin hasta demek.

Yurtdışında neden hastane yatırımı yapmıyorsunuz?

Bu kadar agresif büyüyen bir sağlık grubunun yurtdışına çoktan adım atması beklenirdi. Ancak en büyük engelimiz doktor. Binayı yapabilir, teknolojiyi alabilirsiniz ama doktor olmazsa anlamı yok. Sadece bizim değil yurtdışına hastane yapanların ve yapacakların önündeki en büyük engel de bu.
Üniversite kurma düşünceniz vardı...

Kurumsal olarak Medical Park'a ait bir üniversite yok. Olabilir mi diye kendi aramızda konuşuyoruz. Ama ben ve ortağım Adem Elbaşı,  İzmir  Üniversitesi'ne ortağız. Orada henüz tıp fakültesi açmadık. İzmir Karşıyaka'daki hastanemiz açıldıktan sonra tıp fakültesini de devreye sokmayı planlıyoruz. Ama hemşirelik bölümümüz ikinci yılma girdi.

Yurtdışından Türkiye'ye hasta geliyor mu?

Sağlık alanında Türkiye prestijli bir ülke. Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar'dan önemli sayıda hasta gelmeye başladı. Bu yıl yurtdışından gelen hastalardan kaynaklanan ciromuz 30-35 milyon TL olacak.
2011 bütçemize yurtdışı hasta cirosuyla ilgili ayrı bir başlık koyacağız. Eğer bütçe kaleminde yeni bir başlık açılmışsa işler ciddiye gidiyor demektir.

Spora 7 milyon dolar destek

Medical Park, bu yıl Türk sporuna 7 milyon dolarlık destek sağlayacak. Grup, Spor Toto Süper Lig
takımlarından Antalyaspor'un yanı sıra Galatasaray bayan basket ve voleybol takımlarına isim sponsoru oldu. Trabzonspor erkek nı basketbol takımının sponsorluğunu geçen yıldan bu yana üstlenen Medical Park, Trabzonspor ve Galatasaray'ın da aralarında olduğu 5 Spor Toto Süper Lig takımının ise sağlık
sponsorluğunu yapıyor... Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, Trabzonspor'u tutuyor. Trabzonspor takımının bu yıl daha da oturduğunu düşünüyor. Bu yüzden de şampiyonluk yarışında bu yıl Trabzonspor'un şansını daha yüksek görüyor.
Para/Rahime BAŞ UÇAR


Geri Dön