Medicana, eğitim sektörüne giriyor!
Medicana Sağlık Grubu, 2017’yi yüzde 15 büyüme ve 700 milyon TL ciroyla kapatmaya hazırlanıyor. Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, “Yeni eğitim yılma birkaç okulla giriş yapacağız” dedi.
Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre, Türkiye’de özel hastaneciliğin öncülerinden olan Medicana Sağlık Grubu, 1992’de çıktığı yolda büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Son olarak İstanbul Kızıltoprak’ta açtığı ve Bursa’da hizmete sunmak üzere olduğu hastanelerle birlikte 2017’yi 13 hastane ile tamamlayacak. Bu yıl yüzde 15’lik büyüme gerçekleştirecek olan grup, 2017’yi 700 milyon TL ciro ile kapatmayı planlıyor. Medicana, 2018 yılında ise yeni yatırımlarının etkisiyle cirosunu yüzde 25 artırmayı hedefliyor. Bu yıl yeni hastaneler ve mevcut hastanelerin yenilenmesi için toplam 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, önümüzdeki dönemde yurtdışı yatırımlarına da hız vereceklerinin altını çiziyor. Bozkurt, yurtdışında mercek altına aldıkları bölgelerde 200 milyon dolarlık yatırım planladıklarını söylüyor. Bu arada, Medicana, sağlık dışında eğitim sektöründe de yatırıma soyunmuş durumda. Hüseyin Bozkurt, girdikleri bu yeni sektöre ve önümüzdeki dönem planlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Medicana Sağlık Grubu, sağlık sektörünün dışında yeni bir alana da giriş yaptı. Grubun yönetim kurulu başkanı Hüseyin Bozkurt, eğitim sektörüne girerek yıllar önce yarım kalan hayalini gerçekleştirdi. 25 yıl önce Bursa'da bir arazi alarak buraya yapılacak okul ile birlikte eğitim sektörüne adım atmayı planladığım ancak o bölgenin SİT alanı olmasının ardından projeyi rafa kaldırdıklarını anlatan Bozkurt, sözlerine şöyle devam ediyor: "Şu anda şirketimizi kurduk. Medicana ile bağlantılı benzer bir isim üzerine arkadaşlarımız çalışıyor. İstanbul ile başlayıp diğer şehirlerde de okullar açacağız. Anaokuldan başlayıp liseye kadar olan alanda hizmet vereceğiz. Şu anda 5-10 yere bakıyoruz. 2018-2019 eğitim yılına birkaç okulu yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu alanda da iddialıyız, insanların fiyat anlamında daha kolay ulaşacakları, kaliteli eğitim alabilecekleri bir kurum olmayı hedefliyoruz. Bu benim en büyük hayalim, maddi beklentim yok."
1-2017’yi nasıl geçirdiniz? Hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz mi?
Bu yıl geçen yıla göre yüzde 15 civarında büyüyerek 700 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. 2018 yılında ise yüzde 25’lik büyüme bekliyoruz. Bu yıl İstanbul Kızıltoprak’ta yeni bir hastanemiz devreye girdi. Yaklaşık 1,5 ay önce hizmete açtık. Bu yılın sonunda Bursa’daki hastanemizi de açacağız. 40 bin metrekarenin üzerindeki Bursa hastanemiz grubumuzun en donanımlı, en büyük hastanesi olacak. Dolayısıyla iki tane çok önemli yatırımla bu yılı kapatacağız.
2-Bu iki hastane için ne kadarlık yatırım yaptınız?
Kızıltoprak için 50 milyon dolar, Bursa için 100 milyon dolar harcadık. Bu arada yaklaşık 50 milyon doları da mevcut hastanelerimizin yenilenmesine ayırdık. Dolayısıyla bu yıl toplam 200 milyon dolarlık yatırım yaptık diyebiliriz.
3-2018’de yeni hastane yatırımlarınız olacak mı?
İstanbul Ataşehir ve İzmir’de inşaatı devam eden iki hastanemiz var. Bu iki hastanenin yapımı 2018 yılında sürecek ve 2019 yılının ilk döneminde hizmete, girecekler. O açıdan 2018 yılı daha çok mevcut yatırımlarımızı geliştirmekle geçecek. Hastanelerimizde 35-40 bin metrekarelerde kalmaya çalışıyoruz. Hasta daha kolay her şeye ulaşsın istiyoruz. O yüzden çok büyük hastaneler yapmayı tercih etmiyoruz.
4-Yurtdışında büyümeyi planlıyor musunuz? Bu yönde planınız varsa hangi bölgelere bakıyorsunuz?
Yurtdışı ile ilgili bazı görüşmelerimiz var. Belki onlardan 1-2 tanesi somutlaşacak. Başlangıç olarak Balkan ülkelerini ve Türki Cumhuriyetleri’ni düşünüyoruz. Savaşlar biterse Ortadoğu da çok önemli bir pazar bizim için. Mutlaka yurtdışında hizmet veren gruplardan biri olacağız. Türkiye olarak sağlık alanında çevre ülkelerden en az 25 yıl öndeyiz. Bu avantajı kullanmak istiyoruz.
5-Yurtdışında ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız?
Yurtdışmda görüştüğümüz yerlerde mutlaka yerel ortağımız olacak. Orada da bir 200 milyon dolarlık yatırım söz konusu. Ama bu şu an için öngörümüz, belki farklı bir noktaya da gelebilir. Oralardaki yerellerle birleşmeler de olabilir.
6-Medicana Sağlık Grubu’nun bünyesinde kaç hastane var ve çalışan sayınız ne kadar?
Yıl sonunda açılacak olan Bursa hastanemizle birlikte 13 hastaneye ulaşacağız. Bursa ile birlikte çalışan sayımız da 6 bini geçecek. 2019 yılında İstanbul Ataşehir ve İzmir’de açmayı planladığımız yeni hastanelerle birlikte çalışan sayımızın 10 bine ulaşmasını hedefliyoruz.
7-Yatırım yapmayı planladığınız başka iller var mı?
Adana ve Mersin’i araştırıyoruz. Ayrıca Ankara’da bir hastane daha açmayı düşünüyoruz. Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehirlerde olmayı planlıyoruz. Metrekarelerimize uygun fiziksel koşullarımıza yakın yerler olursa satın alma veya ortaklık yapabiliriz. Sadece hastane sayısını artıralım diye ortaklık düşünmüyoruz.
8-Yabancı hasta sayınızda nasıl bir değişim var?
Terör olaylarından önce yabancı hasta yoğunluğumuz yüzde 15’ti, sonra yüzde 5’lere kadar düştü. Şu anda yavaş yavaş yüzde 9-10’ları bulmaya başladı. En çok hasta Ortadoğu’dan geliyor. Toparlanmaya başlıyor ama eski rakamları yakalamamız çok zor.
9-Yabancılardan ortaklık ve satın alma teklifleri alıyor musunuz?
Ortaklık ve satın almalar için yabancılar kapımızı çalıyor. Bunlar arasında fonlar da var, stratejik ortaklar da var. ABD, AB ve Ortadoğu’dan da gelenler var. Görüşüyoruz ama doların artmasıyla birlikte şirket değeri TL bazında düştü. TL kazandığımız için şirketimizin değerlemesi TL üzerinden. Gelenler de daha ucuza almaya çalışıyorlar. O yüzden şu anda çok da satmaktan yana değiliz. Şirket değerlemeleri maalesef 2-3 yıl öncesine göre aşağılara geldi.