İmar

Medipol Koşuyolu Sağlık Tesisi'nin imar planı iptal edildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hastanenin yanındaki otopark arazisini ‘özel sağlık tesisi alanı’ ilan etti. Kararı Danıştay 6. Dairesi bozdu. İBB’nin ayrıcalıklı imar planı değişikliği iptalle sonuçlandı…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hastanenin yanındaki otopark arazisini ‘özel sağlık tesisi alanı’ ilan etti. Kararı Danıştay 6. Dairesi bozdu. İBB’nin ayrıcalıklı imar planı değişikliği iptalle sonuçlandı…


OTOPARK ALANINA YENİ HASTANE


İstanbul Kadıköy Alidede Sokak’ta bulunan arazinin 100 metre ilerisinde Medipol Koşuyolu Hastanesi bulunuyor. İmar planı iptal edilen bu alan ise özel otopark olarak iletiliyor…


AKP’ye yakınlığı ile bilinen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2012’de ameliyat olduğu iddia edilen Medipol Hastaneleri İstanbul’da “devletten” aldığı mülklerle büyüdü. Unkapanı’ndaki Tekel binası, Kadıköy’deki SGK’ya ait taşınmaz, Başakşehir’deki 5 bin metrekarelik ‘belediye hizmet’ alanı ‘özel sağlık tesisi’ olarak değiştirilerek gruba neredeyse hediye edildi. Ancak grubun Koşuyolu’nda hastane yapmak için aldığı arazideki imar değişiklikleri İstanbul 2. İdaresi Mahkemesi’nin 12 Kasım 2015’deki kararı ile hukuka aykırı bulundu.


KAT SAYISI 6’YA ÇIKARILDI


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, daha önce 4 kata kadar inşaat yapılabilen “az yoğunluklu konut alanı”nda kalan Koşuyolu’ndaki parselin fonksiyonunu değiştirerek “özel sağlık tesisi alanı” ilan etti. Parseldeki yapılaşma oranı artırılarak 6 kata kadar inşaat izni verildi. CHP’li meclis üyeleri, Koşuyolu Medipol Hastanesi için yapılan 17 Şubat 2012 tarihli bu imar planı değişikliğini mahkemeye taşındı. Meclis üyeleri dava dilekçesinde, plan değişikliği sırasında İSKİ’den görüş alınmadığını belirterek, getirilen yapılanma koşullarının planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine uymadığını, ulaşım yoğunluğunu arttırıcı nitelikler taşıdığını vurguladı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 23 Kasım 2012’de meclis üyelerinin başvurusunu ehliyet yönünden reddetti.



‘OTOPARK İHTİYACI EKSİK’


Ancak bu karar Danıştay 6. Dairesi tarafından 19 Eylül 2013’te bozuldu ve dosya yeniden görülmeye başlandı. İstanbul 2. İdaresi Mahkemesi dosyayı 12 Kasım 2015 tarihinde karara bağlayarak plan değişikliğini açıkça hukuka aykırı buldu ve oy birliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, kat sayılarının artırılıp kat yüksekliğinin de serbest bırakıldığı, bodrum katlarında sınırlamanın kaldırıldığı, açık ve kapalı yeşil alan ile otopark ihtiyacının karşılanması konusunda yeterli tedbirlerin alınmadığı vurgulandı. Bu açıdan bakıldığında Özel Hastaneler Yönetmeliği ile aranan koşulların da sağlanmadığı açıkca belirtildi.


“TELAFİSİ GÜÇ ZARAR”


Bilirkişi raporunu yeterli bulan mahkeme kararında; plan geneline aykırı olarak yan bahçe mesafesinin 3 metre olarak belirlendiği, kat yüksekliğinin belirsiz olduğu, bodrum kat sınırlamasının bulunmadığı ve bodrum katların işlev verilerek yapı yoğunluğunun artırıldığı kaydedildi. Bu düzenlemelerin planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve mevzuata uygun olmadığına dikkat çeken mahkeme, plan değişikliğinin açıkça hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç veya olanaksız zararlar doğuracağı sonucuna vardı.


Sözcü