19 / 06 / 2024

Mega inşaat projesine ne oldu?

Mega inşaat projesine ne oldu?

Geçtiğimiz yirmi sene boyunca Dubai, mega projeleri ile adından söz ettirmişti. Dünyanın en yüksek kulesi Burç Halife, dünyanın en akıllı oteli olarak bilinen Burç el Arap ve kıyı şeridinde inşa edilen devasa Palmiye adası sıralanabiliyor.



Yirmi sene önce çalışmalarına başlanan, dünyanın kıtaları şeklinde inşa edilmiş 260 yapay adadan oluşan milyarlarca dolarlık Dünya Dubai projesinde hala pek yol alınmış gibi durmuyor.

PROJEYE NE OLDU?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Dünya, Afrika, Antarktika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika, Okyanusya ve Güney Amerika kıtaları şeklinde düzenlenmiş 260 yapay adadan oluşan bir adalar topluluğu olarak tasarlandığı kaydedildi.

Dubai kıyılarının yaklaşık 4 km açığında yer alıyor. Her ada, parçası olduğu kıtadaki bir ülke, şehir ya da bölgenin adını taşımaktadır. Bu plana göre özel firmalar adalarda otel, restoran, tatil köyü ya da özel konutlar inşa ederek ziyaretçilere dünyanın farklı kültürlerini tanıtacaklar.

Nakheel Properties adlı devlet destekli gayrimenkul firması, 4.000 lüks mülk ve onlarca otel içeren yapay Palmiye adasını henüz tamamlamıştı ve Dünya adalarının daha da abartılı bir proje olması planlanıyordu. Adalar aynı zamanda Dubai'ye fazladan 230 km'lik bir sahil kazandıracaktı. Dünya Dubai projesi 2003 yılında Dubai emiri Şeyh Muhammed El Maktum tarafından duyurulduğu kaydedildi.

Mega inşaat projesine ne oldu?

İNŞAATI NASIL OLUYOR?

Nakheel firması aynı yıl Dünya adaları üzerinde çalışmaya başladığı kaydedildi. Adalar, Basra Körfezi'nden taşınan 321 milyon metreküp kumla oluşturuldu. Çevreciler, denizden kum çıkarma çalışmalarının Basra Körfezi'ndeki mercan resiflerine zarar verdiğini belirtiyor.Nakheel bunları yeniden inşa ve rehabilite etmek için deniz biyologları istihdam ettiğini duyurmuştu.

PROJEDE ÇIKNA SORUN NEDİR?

Nakheel, adaların (ve çevresindeki dalgakıranın) inşasını 2008 yılında tamamladı ve yüzde 70'ini özel müteahhitlere sattığını açıkladı. Fakat 2007'de Dubai'de başlayan ve 2010 yılına kadar süren büyük mali kriz nedeniyle adalarda çalışmalar durma noktasına geldi.

Bu dönemde Dubai'de emlak fiyatlarında büyük bir düşüş yaşandı ve bu da birçok özel müteahhidi planlarını askıya almaya ya da iptal etmeye yöneltti. Nakheel geri ödemesi gereken milyarlarca dolar borçla karşı karşıya kaldı. 2009 yılında komşu Abu Dhabi emirliği Dubai'ye 10 milyar dolar yatırım yaparak ana şirketi Dubai World aracılığıyla Nakheel'i kurtarmasıyla şirketin geleceği güvence altına alınabildi.

Nakheel, projeye dikkat çekmek için Lapland adasına bir "show evi" yerleştirdi ve Formula 1 dünya şampiyonu Michael Schumacher'e başarısından dolayı bir ev ve ada bağışladı. 2012 yılında Lübnan Adası'nda The Royal Island Beach Club açıldı. Anantara World Islands, 2022 yılında otel odaları, süitler, villalar ve spa içeren bir tesis olarak açıldı.

Konut yatırımcılarının yeni adresi KKTC ve Dubai oldu!

İstanbul yeni Dubai oldu! Etiler'de yeni konutların fiyatları 5 milyon dolardan başlıyor! 

Konut fiyatları arttı, Türk yatırımcılar rotayı Dubai, Almanya ve Londra'ya çevirdi!

Dubai'de bir Türk'ün aldığı 136 milyon dolarlık daire çok konuşuluyor!


Geri Dön