26 / 12 / 2024

Mega projeler büyük depremlere ve şiddetli rüzgara dayanıklı!

Mega projeler büyük depremlere ve şiddetli rüzgara dayanıklı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan "Türkiye'nin deprem kuşağında olması nedeniyle inşa edilen yol, köprü ve tüneller deprem faktörü ön planda tutularak yapılıyor" dedi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye'nin mega projelerinin büyük depremlere karşı dayanıklı inşa edildiğini söyledi. Turhan, "15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile Avrasya ve  Marmaray  tünelleri gibi 'mega projeler' depremin yanı sıra şiddetli rüzgarlara karşı da dayanıklı." dedi.

Mega projeler büyük depremlere ve şiddetli rüzgara dayanıklı! 

Turhan, son dönemde Manisa,  Ankara  ve Elazığ'da bulunan depremler sonrasında gündeme gelen yol, köprü ve tüneller gibi büyük projelerin depreme dayanıklılık durumuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinesinde başlayan "mega projeler" tasarlanırken her türlü ihtimalin düşünüldüğünü kaydeden Turhan, "Türkiye'nin deprem kuşağında olması nedeniyle inşa edilen yol, köprü ve tüneller deprem faktörü de ön planda tutularak yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin, yaklaşık 2 bin 500 yılda bir meydana gelebilecek "çok büyük" şiddetli depremde bile ayakta kalıp, ulaşımı sağlayacak şekilde tasarlandığını anlatan Turhan, iki köprü için Kuzey Marmara ve Karadeniz'deki fay hatlarının tetkik edildiğini sözlerine ekledi.

Turhan, "Köprülerin sismik (deprem) zarar analizi olasılıkları belirleme çalışmaları, lineer olmayan zemin tepkisi analizleri, fay deplasman olasılığı zarar analizleri yapıldı. Ayrıca sismik etkilerin azaltılması için özel mesnet tasarım çalışmaları da gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

"İKİ KÖPRÜ GÜÇLENDİRİLDİ"

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin de sismik olarak güçlendirildiğini kaydeden Turhan, şu ifadeleri kullandı:

"İki köprünün de büyük depremlere dayanıklı olacak şekilde, mesnet oturma tabanın genişletilmesi, düşmeyi önleyici kablo montajı, mevcut mesnetlerin değiştirilmesi, mevcut genleşme derzlerinin değiştirilmesi, tabliye kule çarpışması durumunda olası hasarı önlemek için kule içinden takviye işleri yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün büyük onarımı ve yapısal takviyesi işi kapsamında askı halatlarının değiştirilmesi, kulelerin güçlendirme işleri, kutu kiriş uç diyaframlarının güçlendirilmesi, ana kablo korktuklarının, pandül mesnetlerinin ve ana kablo kelepçelerinin, askı plakalarının değiştirilmesi, ana kablo sargı sisteminin yenilenmesi ve muayenesi başta olmak üzere gerekli tüm çalışmalar yürütüldü."

Böylece, iki köprünün de güncel şartnamelere göre yapılan sismik ve yapısal güçlendirme çalışmalarıyla Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile eşdeğer sismik dayanıklılığa ulaştırıldığını belirten Turhan, "Yapılan çalışmalar sonunda tüm köprüler, Marmara Denizi merkezli gerçekleşen ve öngörülen olası depremlerde oluşacak riskleri karşılayacak performansa getirildi." şeklinde konuştu.

"AVRASYA VE MARMARAY, DEPREMDE EN GÜVENLİ YERLER ARASINDA"

Marmara Denizi'nin altından geçen Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi projelerin de İstanbul'da yaşanabilecek muhtemel depremde en güvenli yerlerden biri olacak şekilde yapıldığını belirten Turhan, iki tüp geçitte sismik hareketleri algılayan izleme sistemlerinin (26 ivme ölçer, 13 inklonometre ve 6 tane 3 boyutlu yer değiştirme sensörü) yanı sıra, Kandilli Erken Uyarı Sistemi ile bağlantılı Tren Merkezi Kontrol Sisteminin de inşa edildiğinden bahsetti.

Deprem yükleri, tsunami etkileri ve sıvılaşma düşünülüp en son uluslararası standartlara göre dizayn edilen Avrasya Tüneli'nin, Kuzey Anadolu fayında olabilecek 7,5 büyüklüğüne sahip bir depreme dayanıklı şekilde 2 sismik contayla yapıldığı bilgisini veren Turhan, şu açıklamalarda bulundu:

"Kurulan Yapı Sağlığı İzleme Sistemi ile tünel boyunca 9 ivme ölçer, sismik bağlantı noktalarında 3'er yerde 3 boyutta izleme yapan 18 yer değiştirme sensörü konumlandırıldı ve devreye alındı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul'da 500 yılda bir olabilecek şiddetli depremde bile hiç hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir olma ihtimali bulunan çok şiddetli depremde küçük bakımlarla hizmete açılabilecek."

TSUNAMİ DALGALARI DA DÜŞÜNÜLDÜ

Turhan, Marmaray Tüneli'nin, bu zamana kadar dünya üzerinde yapılan en derin su altı tüneli olması ve aktif bir jeolojik fay hattına yakınlığı nedeniyle depreme dayanıklılık açısında son derece katı ölçütler gözetilip tasarlandığından bahsetti.

Tünelin 7,5 büyüklüğüne sahip bir depremden, sıfır güvenlik riski, minimum işlev yitirme, batırma tünel ve birleşimlerinde su sızdırmazlığı korunup çıkması amacıyla inşa edildiğinden bahseden Cahit Turhan, şu ifadeleri kullandı:

"Tüp tünelde segmentler arası her bir birleşim noktasında, yük aktarımını en aza indirmek ve iki yapıyı sismik olarak izole etmek amacıyla esnek deprem derzleri yapıldı. Marmaray'da batırma tüp tünele, tünel dışındaki trenlerin depremde ve deprem sonrasında buraya girmelerini engellemek, içeridekilerin de güvenli yere çekilmesini sağlamak amacıyla erken uyarı sistemi kuruldu. Tsunami dalgalarına karşı istasyonların giriş yapıları 1,5 metre yükseltildi."

Bakanlık koordinesinde gerçekleştirilen tüm projelerde, güvenlik ve sağlamlığın her zaman ön planda tutulduğundan bahseden Bakan Turhan, "15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi tüm 'mega projeler' depremin yanı sıra şiddetli rüzgarlara karşı da dayanıklı." açıklamasında bulundu.


Geri Dön