02 / 05 / 2024

MEGSİS nedir?

MEGSİS nedir?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Mekansal Gayrimenkul Sistemi olan MEGSİS uygulamasını vatandaşın kullanımına açtı. Peki, MEGSİS nedir? Mekansal Gayrimenkul Sistemi olan MEGSİS sistemi nasıl kullanılır?



MEGSİS nedir?

Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) uygulaması, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşın kullanımına açıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, vatandaş merkezli çalışmalarına bir yenisini daha eklediği belirtilerek, vatandaşların artık internet üzerinden, ister evinden ister cep telefonundan kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin yerini görebileceği bildirildi.


MEGSİS sistemi endir?

Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) sayısal olarak kadastro müdürlüklerinin yerel bilgisayarlarında yer alan .cad tabanlı verilerin merkezi bir sistem üzerinde toplanarak tapu bilgileri ile eşleştirilmesi ve bu bilgilere ihtiyaç duyan paydaş kurum, kuruluş ve belediyeler ile uluslararası standartlarda harita servisleri ile paylaşılması, e-Devlet kapısı üzerinden vatandaşlara sunulması amacıyla Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından projelendirilerek hazırlanmış açık kaynaklı bir uygulama olarak ifade ediliyor.


MEGSİS kapsamında yapılan çalışmalar 3 ana başlık altında toplanmaktadır. 

i)Web tabanlı uygulama yazılımı, 

ii)Uluslararası standartlarda harita servisleri, 

iii)E-Devlet servisleri.


i.Web tabanlı uygulama yazılımı, uygulamanın farklı düzeylerde ve ihtiyaçlarda kullanımını sağlayan ve yöneten kimliklendirme/yetkilendirme çatısı altında, iç ve dış kullanıcıların sisteme veri girişi, veri indirme, tapu verileri ile entegrasyon işlemleri ve sorgulamaları, yapılan işlerin kontrol ve takibini içeren modüllerden oluşmaktadır.


ii.Uluslararası standartlarda harita servisleri,MEGSİS kapsamında toplanan kadastro verilerinin protokoller kapsamında talep eden kurum, kuruluş ve belediyeler ile standartlara ve kullanıma uygunluğu açık kaynak ve ticari ürünler ile test edilmiş bir şekilde, paylaşımı sağlanmaktadır.


iii.E-Devlet harita servisleri, toplanan verilerin vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-Devlet kapısından sunumu yapılmaktadır. Bu servisler www.turkiye.gov.tr adresinden sunulan ilk ve tek coğrafi servis olma özelliğini de taşımaktadır.



Tapuda e-imza uygulaması!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön