06 / 05 / 2024

Mehdi Eker: 11 milyon hektar arazi reformla birleştirilecek!

Mehdi Eker: 11 milyon hektar arazi reformla birleştirilecek!

Tarım Bakanı Eker, bugüne kadar 3 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığını, kalan 11 milyon hektarın da en kısa sürede bitirileceğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımda en önemli sorunun miras nedeniyle arazilerdeki bölünme ve küçülm



TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımda en önemli sorunun miras nedeniyle arazilerdeki bölünme ve küçülme olduğunu belirterek Yeni dönemde ilk gündem maddemiz bu olacak. Miras yoluyla toprak bölünmesini durdurmaya kararlıyız. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum yok. Ayrıca verimlilik açısından arazilerin toplulaştırması sürecek. 14 milyon hektarın toplulaştırılmasını en kısa zamanda tamamlayacağız dedi.

3 milyon hektar bitti

Ekonomi Gazetecileri Derneğinin gerçekleştirdiği Anadolu Buluşmaları kapsamında Adanada ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Eker Tarımdaki en büyük sorun olan miras yoluyla toprak bölünmesini engelleme sürecine girdik. Önceden 2 hektar olan bölünme sınırını 20 hektara kadar çıkardık. Ayrıca dağınık parselleri de birleştirme işlemlerimiz tüm hızıyla sürüyor. Arazilerin toplulaştırılması hem sulama hem de ekim açısından büyük fayda sağlayacak. Toplam 14 milyon hektar toplulaştırma kapsamında bulunuyor. Şimdiye kadar 3 milyon hektarda toplulaştırma çalışmasını tamamladık. Geriye kalan 11 milyon hektarı da önümüzdeki dönemde hızla gerçekleştireceğiz dedi. Toplantıda ithal etle ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Eker Türkiyede et ithalatı ilk kez bu dönemde yapılmadı. 1990lı yıllar boyunca 650 bin ton et ve büyükbaş hayvan ithalatı yapıldı. Et ithalatı kararını aldığımız 26 Nisan 2010dan bu yana sadece 160 bin ton kırmızı et ithalat yoluyla geldi. TÜİK verilerine göre 2010da 780 bin ton kırmızı et üretimi oldu. Kayıtdışı üretimi de saydığımızda yıllık üretim 1 milyon tonu geçiyor. Fiyatların gelişimine baktığımızda geçen yıla göre kıymada yüzde 22, kuşbaşı ette de yüzde 20-21lik düşüş sağladık. Öte yandan da yerli üretici ve besiciyi de korumak için çeşitli önlemler aldık. Gümrük vergisini yüzde 30dan 45e çıkardık dedi. Tarım ve sanayiyi entegre etme yaklaşımı içinde 500 bin liralık entegre tesis kuran çiftçilere verdikleri yüzde 50 teşvikte de yeni düzenleme yaptıklarını kaydeden Eker Bu rakamı 600 bine TLye çıkardık. Bu rakam üzerinden yine yüzde 50 teşvik vereceğiz dedi.

3 bin tesis daha kuracağız

TESİSLEŞME konusunda da büyük atılımlar yaptıklarını belirten Bakan Eker Kırsalda 2007-2010 yılları arasında 3 bin 60 adet yeni tesis kazandırdık. Burada 32 bin kişi istihdam edildi. Yüzde 50 hibe desteği verildi. Bu da 567 milyon TLye denk geliyor. 2011-2015 yıllarını kapsayan yeni projemizde 3 bin yeni tesis daha yapacağız ve bu sayıyı 6 bine ulaştıracağız dedi.
Star


Geri Dön