Yeni Şirketler

Mehdi Eker,TEKEL'e tahsis edilen AOÇ arazilerini geri istedi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TEKEL'e tahsis edilen AOÇ arazilerini geri istedi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, daha önce işgaller ve başka kurumlara yapılan tahsisler nedeniyle arazi kayıplarıyla gündeme gelen Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) ilk kez arazi kazandırmak için harekete geçti.

AA muhabirinin edildiği bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TEKEL'in, AOÇ'de bulunan ve özelleştirme nedeniyle 5 yıllığına özel sektöre üst kullanım hakkı verilen Ankara Bira Fabrikası'nın arazisinin AOÇ'ye devri için girişimde bulundu. Eker, üst kullanım hakkının sona ermesi nedeniyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) geçen arazinin AOÇ'ye tekrar iadesinin sağlanması konusunda Başbakanlık'a yazı yazdı.

Yazısında, AOÇ arazilerinin yıllardır hep başka kurum ve kuruluşlara verilerek azaltıldığına dikkati çeken Eker, arazinin tekrar devrinin sağlanması halinde, AOÇ'nin, "tarihinde ilk defa toprak kazanmasının" gerçekleştirilmiş olacağını vurguladı.

Söz konusu AOÇ arazisinin, TEKEL bira fabrikasının ihtiyacı olan mekan ve yapıların temin edilmesi amacıyla bu kuruma devredildiğini hatırlatan Eker, TEKEL'in üretim ve dağıtım fonksiyonlarının sona ermiş olması nedeniyle bu arazilerin veriliş amacındaki kamu yararının da ortadan kalktığına işaret etti.

Eker, bu nedenle, "Ankara Tekel Bira Fabrikası'nın yerinin, Atatürk mirasına gerçekten sahip çıkıldığının ifade edilmesi, kamuoyunun da duyduğu rahatsızlıkların bir ölçüde giderilebilmesi" açısından arazinin AOÇ'ye devrinin sağlanmasının gereğini vurguladı.

Bakan Eker, 1939'da çıkarılan yasa ile devredilen Gazi Mahallesi'ndeki 49 bin 940 metrekare ile 1948 yılında çıkarılan kararla devredilen 46 bin 120 metrekare olmak üzere toplam 96 bin 6 metrekarelik arazinin AOÇ'ye devrini istiyor.

Edinilen bilgiye göre, söz konusu araziler, TEKEL'in içki bölümünü özelleştirmesi sırasında, TEKEL'in AOÇ'deki Bira Fabrikası ve depolar da Mey İçki'ye geçmişti. Mey İçki'nin çoğunluk hisselerinin (yüzde 90) Texas Pasific Grup tarafından alınmasıyla birlikte, bu fabrikanın kullanım hakkı da ABD'lilerin olmuştu. Böylelikle ABD şirketi, sözleşme gereği, 2009 yılına kadar bu arazilerin kullanım hakkını elde etmişti.

TEKEL İçki'nin devri sırasında, AOÇ arazisinin ortasında yer alan Tekel Bira Fabrikası ile Beykoz'daki içki fabrikası diğerlerinden ayrı tutuldu. AOÇ arazilerinin mülkiyeti devredilemediği için, TEKEL Bira Fabrikası için alıcı firmaya 5 yıllık bir kullanım (intifa) hakkı tanındı. Devrin 2004 yılında yapıldığı göz önüne alındığında, alıcı firmanın 2009 yılına kadar burayı kullanma hakkı bulunuyordu. Şartname gereği bu tarihte fabrikanın boşaltılarak TEKEL'e iadesi gerekiyordu. Halen bu alan, tamamen ÖİB'nin tasarrufunda bulunuyor.

AOÇ'nin daha önce başka kamu kurum ve kuruluşlarına devredilen arazilerinin de bu kurum ve kuruluşların özelleştirilmesine yönelik çalışmalar sırasında satılması söz konusu olmuştu. Kapatılan Türkiye Zirai Donatım Kurumu'nun (TZDK) AOÇ arazileri içinde bulunan idari bina ve lojmanları da bu yöntemle satılmıştı. Satışa çıkarılan araziler, TZDK üzerinde görünmesine karşın, bu araziler tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla bu kuruluşa verilmişti.

TZDK'nın buradaki arazilerinin bir bölümü de Sakarya Valiliği ve Ankara Üniversitesi'ne tahsis edilmişti. AOÇ arazisinin parçalanmaması için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı aracılığı ile daha önce ÖİB'e bir yazı yazılarak, başka kurumlara tahsis edilen AOÇ arazilerinin, tekrar kuruma devrinin sağlanması istenmişti. Bu arazilerin bir bölümünün Sakarya Valiliği İl Özel İdaresine eğitim tesisi amacıyla devredildiği, bir bölümünün de Jandarma Genel Komutanlığı'na tahsisi amacıyla Maliye'ye devredildiği öğrenildi.

Türk çiftçisine öncü ve örnek olmak, Ankara'ya bir mesire yeri kazandırmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve 1937'de Türk halkına bağışlanan AOÇ arazisi, 1925'te kurulduğunda 52 bin dekar büyüklüğündeydi. Bakanlığın yaptığı ölçümlere göre, yapılan tahsisler nedeniyle arazi bugün itibariyle 33 bin 644 dekara düştü.

AOÇ arazisinin özellikle yeşil alan olarak korunması için, son yıllarda bölge yoğun olarak ağaçlandırılıyor ve ayrıca AOÇ'nin arazilerinin bir bölümünün de dahil olduğu bir alana Milli Botanik Bahçesi kuruluyor.
AA