03 / 05 / 2024

Mehmet Ali Yavuz: Depremde binaların yüzde 70'i yıkılır!

Mehmet Ali Yavuz: Depremde binaların yüzde 70'i yıkılır!

Jeoloji mühendisi ve yer bilimleri uzmanı ve bölgenin tek yer bilimleri firmasının sahibi Mehmet Ali Yavuz, çok önemli açıklamalarda bulunarak, yetkilileri ve halkı da uyardı.




Jeoloji mühendisi ve yer bilimleri uzmanı ve bölgemizin tek yer bilimleri firmasının sahibi Mehmet Ali Yavuz, çok önemli açıklamalarda bulunarak, yetkilileri ve halkı uyardı. 

Fethiye'nin sıvılaşan bir zemine sahip olduğunu söyleyen M. Ali Yavuz, 'deprem anında, binalarda yıkılma olmasa bile, zemin binaları başka yerlere atabilir.' '7 ve üstü şiddetinde bir deprem olduğunda, Fethiye'nin zemini ya denize kayar, ya da deniz bu bölgeye gelir. Bu tsunami değil, zeminin sıvılaşan yapıda olmasının sonucudur.' Fethiye'nin deprem anında yaşayacaklarını ve depreme hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak bilgi veren Jeoloji mühendisi ve yer bilimleri uzmanı Mehmet Ali Yavuz, yetkilileri ve halkı bu konuda uyaracak açıklamalarda bulundu. 

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının çok yavaş gittiğini ve belediyelerin Kentsel Dönüşüm'ü istemediğini söyledi. Deprem konusunda halkın çok iyi bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Yavuz, 'Deprem bizim gerçeğimiz ama bu konuda çok bilgisiziz. Kurumların bir an önce halkı bilgilendirici çalışmalar yapması gerekiyor ve aynı zamanda hızlı bir şekilde kentsel dönüşümü tamamlamamız lazım. Fethiye'de yaşanacak 7 ve üstü şiddetindeki bir depremde, 2000 yılından önce yapılmış binaların % 70' yıkılır. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz durum budur. 

Fethiye sıvılaşan bir zemine sahip. Sıvılaşma depremde, binada hasar olmasa bile, binayı başka yere atar. 

7 gibi bir deprem olursa, biz denize akarız ya da deniz buraya gelir. Sıvılaşma zeminin anlamı bu. Doğa kendi dengesini kendisi oluşturuyor. 

Buna tsunami diyemeyiz. 

Gölcükte olduğu gibi zeminin denize kayması olabilir. 

Zeminin kaldıramayacağı yük ne kadar ağırsa, sıvılaşan zeminin denizde kaybolması da o kadar çok olacaktır. 

Kentsel Dönüşüm yasası çıkarılmadan önce belediyenin birinde toplantılar yapıldı. Bu toplantılara, muhtarları çağırdılar. Şimdi böyle bir toplantıda muhtarların ne işi var? Muhtarların hepsi bu konuya olumsuz yaklaştı. 

Teknik olarak da bir mimar vardı. Jeoloji mühendisi olarak da ben vardım. Teknik bir konuda muhtarların işi ne? 

Onların çekinceleri, 'Kentsel dönüşüm olursa, işte  TOKİ  gelir, binamı yıkar, yerine 10 katlı bina diker' düşüncesiydi. 

Kentsel Dönüşümün tanımı bu değil ki. Kentsel Dönüşüm; binanız eğer can güvenliği sağlamıyorsa, devlet bunu yıkmak için önünü açıyorsa, diyor ki 'yık.' Ama buna rağmen yıkmıyorsa, devlet diyor ki, 'kamulaştırırım' Kamulaştırdığında, devreye TOKİ giriyor. Devlet öncelikle can güvenliğini istiyor. Bakın bizim 'Sarhoş Binalar' dediğimiz binalara, 'sağlam' diyerek içerisinde oturanlar var. Böyle bir durum var Fethiye'de. Bakın şu anda sadece demirin tuttuğu binalar var. Betonun hiçbir hükmü kalmamış. Buna rağmen binasını yıktırmıyor. 

İşte benim depremde % 70'i yıkılır dediğim binalar bunlar. 

Fethiye 1. Dereceden deprem şehri. Öncelikle halkı deprem konusunda halkı bilgilendirmemiz lazım. 

Firma olarak okullarda öğrencilere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bilgilendirme kitapları bastırdık. Bizde deprem, gözyaşlarımız kurumadan unutuluyor. Halkı deprem konusunda yeterince bilgilendirebilirsek, vatandaş da kendi önlemini alacaktır. 

Biz okullarda çocuklara depremi anlattıktan sonra, çocuklar gittiği evin depreme dayanıklılığını sorguluyor. 

Halkın tamamını bu konuma getirmemiz gerekiyor. Çünkü Fethiye'de deprem değil, depremler olacak. Dileğimiz çok büyük can kayıpların olmaması" diye konuştu. 


Muğla Gazete Yakamoz


Geri Dön