Genel

Mehmet Büyükekşi: İhracatçıların en büyük derdi girdi maliyetleri!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların 3. çeyrekte üzerinde durdukları en önemli gerçekleşmenin girdi maliyetlerindeki artış olduğunu belirtti. Büyükekşi " İhracatçıların en büyük derdi girdi maliyetleri" dedi


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların 3. çeyrekte üzerinde durdukları en önemli gerçekleşmenin girdi maliyetlerindeki artış olduğunu belirtti. İhracatçıların yüzde 67’si geride bıraktığımız 3 aylık dönemde girdi maliyetlerinin arttığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 9’luk bir zam gelmişti. Büyükekşi, 2014 yılı 3. çeyreğe ilişkin gerçekleşmeleri ve 4. çeyreğe yönelik beklentileri kapsayan “İhracatçı Eğilim Anketi”nin sonuçlarını açıkladığı toplantıda, araştırmanın 500 ihracatçı firmanın üst düzey yöneticisinin katılımı ile gerçekleştirildiği bilgisini verdi. 


İhracatçı firmaların geçtiğimiz dönemde de olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı %67. Geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına %9’luk bir zam gelmişti. Bu bütün şirketleri etkiledi. Diğer taraftan ihracatçı firmaların %38.7’si üretimlerinin, %40.2’si ise ihracatlarının yükseldiğini belirtiyor. 3. çeyrekte %70 üzeri bir oranda üretim ve ihracatta iyimser bir hava hakim. Yılın 4. çeyreğine bakıldığında, üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren umutlu ihracatçıların oranında artış dikkat çekmekte. Üretim artışı beklentisinde olanların oranı %40.8’den %42.3’e, ihracat artışı beklentisinde olanların oranı ise %42.6’dan %45.2’ye yükseldi”diye konuştu. 


Hedef pazarlarda ilk sırada Rusya 


Yılın üçüncü çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranının % 42.6 olduğuna işaret eden Büyükekşi, bu oranda 2010’dan bu yana en yüksek düzeye ulaştıklarını aktardı. Geçen dönemde olduğu gibi bu dönem de Rusya’nın en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleştiğini belirten Büyükekşi, ikinci sırada ABD’nin yer aldığını, onu sırasıyla Almanya, Brezilya ve Çin'in takip ettiğini söyledi. Büyükekşi, yılın üçüncü çeyreğinde, ilk kez girilmesi planlanan ülkeler arasında da Rusya’nın genelde ve ilk 500’de ilk sırada yer aldığını, ikinci 500’de ise ABD’nin ilk sırada bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “Geçtiğimiz 3 aylık dönemde ihracatta müşteri kaybettiklerini belirten ihracatçıların oranı ise %36.3’ten %33.8 geriledi. Geçtiğimiz 3 aylık dönemde tamamen kaybettiği bir pazar olduğunu belirten ihracatçıların oranı sadece %12.4 oldu.” 


Cironun %61’i ihracattan elde edildi 


Büyükekşi, mevcut kaybedilen pazar oranlarının gerek ilk 500 gerekse de ikinci 500’de azaldığını söyledi. Temmuz-Eylül 2014 döneminde elde edilen cironun %61.1’inin ihracattan, %38.9’unun ise iç piyasadan geldiğini dile getiren Büyükekşi, “Bu oran geçtiğimiz yılın ilerisinde ve yıllara göre olumlu bir seyir izliyor. Temmuz-Ekim 2014 döneminde ciroda ihracat payının en yüksek olduğu sektörler tekstil, bitkisel ürünler ve toprak ürünleri ve madencilik olarak ön plana çıkıyor” dedi. 


En büyük sorun döviz değil, enerji 


Bu dönemde %54.8 ile rekabetçi fiyat sunamama ve %41.4 ile hedef ülkelerdeki ekonomik koşulların en sık karşılaşılan pazarlama sorunları olarak öne çıktığına işaret eden Büyükekşi şunları kaydetti: “Enerji maliyetleri %50.2 ile en üst yüzdeye ulaşmış durumda, artık ihracatçılarımızın yarısından fazlasının öncelikli sorunu döviz kurlarındaki hareketlilik değil enerji sorunu. Döviz kurlarındaki hareketlilik %41,6, ve hammadde ve arama fiyatları %39, ihracatçılarımız tarafından diğer öncelikli sorunlar olarak belirtiliyor.” Petrol fiyatlarındaki gerilemeyi hatırlatan Büyükekşi, “Dün Goldman Sachs’ın açıklamasıyla birlikte enerji maliyetlerinin aşağı yönlü gitmesinde olumlu bir beklentimiz var. İnşallah bize de yansır. Maliyet açısından önemli olur” dedi.


Mısır’ın tavrı kendine zarar verir 


Mısır Hükumeti, askeri darbeyle iktidardan indirilen Muhammed Mursi zamanında Türkiye ile imzalanan ticaret anlaşmasını feshettiğini açıklaması ile ilgili de değerlendirmede bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, gelişmiş ülkelerde ticaret ve siyasetin aynı gittiğine dikkat çekerek, “Mısır ile ilişkimize baktığımızda Türkiye’nin Mısır’a büyük katkısı olduğu görülür. Ülkeye 2 milyar dolarlık yatırım yapmışız ki bu tamamen üretim ve istihdam yapmaya yönelik bir yatırım. Yabancı sermaye Türkiye’ye geldiğinde iç piyasa için gelirken biz oraya Mısır’ın dış piyasası için gitmişiz. Ülkenin ihracatına istihdamına katkı sağlıyoruz. Onun için bu tür uygulamalar Mısır’a zarar verir” dedi.


“2014 yıl sonu dolar kuru beklentisi 2.26 lira”


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şirketlerin 4. çeyrek ortalama dolar kuru beklentisinin ekim-aralık döneminde 2.24 lira, 2014 yıl sonu dolar kuru beklentisinin ise 2.26 lira olduğunu söyledi. Euro beklentisinin de ekim-aralık döneminde 2.90 lira, yıl sonu beklentisinin ise 2.93 lira olarak öne çıktığını belirten Büyükekşi, paritenin ise hem ekimaralık hem de yıl sonunda 1.24 olarak belirlendiğini aktardı.



Dünya