Mehmet Ergün Turan: Kentsel dönüşüm tarihi ve kültürel doku korunarak uygulanacak!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı “yerinde kentsel dönüşüm projeleriyle” afetlere karşı riskli, ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu koruyan projeleri uygulamaya koyuyor...
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Kentsel dönüşümde amaç yerinde dönüşüm” Turan, “Kentsel dönüşüm tarihi ve kültürel doku korunarak uygulanacak” .
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı “yerinde kentsel dönüşüm projeleriyle” afetlere karşı riskli, ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu koruyan projeleri uygulamaya koyuyor. İdarenin Muş’ta uygulayacağı proje ile 715 konut, bir cami ve 115 işyeri inşa edilirken, proje alanındaki tarihi camilerin silueti de korunacak. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Kentsel dönüşümde her şeyden önce, tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak, riskli alanlarda oluşan tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atmayı ve yerinde dönüşümü amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Sağlıksız, afetlere karşı riskli, köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun, Türkiye’nin en önemli problemleri arasında bulunduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu konutların hem içinde yaşayanların mal ve can güvenliğini tehdit ettiğini, hem de kentlerin sağlıklı gelişimlerine engel olduğunu bildirdi.
Kentsel dönüşümde önceliğin yerinde dönüşüm olduğunun altını çizen TOKİ Başkanı Turan, “Proje alanında konut karşılığı anlaşma sağlanıp, taşınmazlarının yıkımı gerçekleştirilen hak sahiplerine kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımları vatandaşlara yeni konutları teslim edilinceye kadar sürdürülmektedir.” dedi.
Mehmet Ergün Turan sözlerini şöyle sürdürdü; “Gecekondu tarzı yapılar ile kaçak yapıların maliklerince yıkılıp imar planlarına göre yenilenmesi, çok değerli kısmi alanlarda mümkün olabilirken, çoğunluğu kendiliğinden dönüşüm imkânı bulunmamaktadır. Bu yapıların insan hayatı, sosyolojisi ve kentlerin yaşamı ve geleceği için kendiliğinden dönüşümünü beklemek, bu işi zamana yaymayı kolaycılık olarak nitelemek mümkündür. Bu sebeple bölgelerin iyileştirilmesini, kent bütününde stratejik kararlar doğrultusunda, devlet eliyle gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
TOKİ dönüşümü sübvanse ediyor
“İdaremizce ciddiyetle ele alınan dönüşüm projeleri aynı zamanda devletin sosyal yükümlülüğü olarak görülmektedir.” diye konuşan TOKİ Başkanı Turan; “Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinde anahtar kurum olan TOKİ, dar gelirli vatandaşları sağlıksız ve plansız gecekondulardan çıkarıp, modern konutlara sahip olabilmeleri amacıyla dönüşüm projelerini sübvanse etmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Marka şehirler çoğalacak
Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde bir profesyonellik ve beceri gerektirdiğini anlatan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan “Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunması ile önümüzdeki süreçte marka şehirlerin çoğalması sağlanacaktır.” dedi.
Cami silueti korundu
Muş’ta uygulanacak kentsel dönüşüm alanında Hacı Şerif Cami, Ulu Cami ve bir de kilise bulunduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, tarihi yapıların siluetlerinin bozulmaması amacıyla camilerin etraflarına yüksek katlı konutların yerleştirilmediğini ve kilisenin de çevresinde yapılaşmaya izin verilmediğini açıkladı.
11,2 hektarlık alanı kapsayacak Muş Kale Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi, 2 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan protokol ile başladı. 4 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edildi. Proje ile Kale Mahallesi’nde 715 konut, bir cami, 115 işyeri inşa edilecek. Projenin ihalesi 8 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirilecek.
Yüzde 85’i ile uzlaşma sağlandı
Proje kapsamında hak sahipleri ile 269 konut ve 42 işyeri karşılığında uzlaşma sağlandı. Projeye hak sahiplerinin yüzde 85’i oranında oldukça yüksek katılımı ve katkısı gerçekleşti. Yüzde 15’lik kısımda bulunan vatandaşlarımıza ise kamulaştırma kapsamında mahkemenin belirlediği bedeller ödendi. Proje alanında yer alan toplam 374 yapıdan 369’u yıkıldı. Kalanların yıkım işlemleri ise Muş Belediyesi’nce devam ediyor. Proje ile kentsel dönüşüm alanın şehrin yeni ticaret ve yaşam merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
Mehmet Ergün Turan, TOKİ’nin Muş Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yaklaşık 100 milyon lira nakdi ve ayni yatırım gerçekleştireceğinin öngörüldüğünü bu sayede kente ciddi bir katma değer sağlanacağını söyledi.
TOKİ