Toki

Mehmet Ergün Turan: Konutta talep patlaması var!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, TOKİ'nin konut üretim segmentinde, özellikle orta gelir seviyesine kadar olan segmentlerde “balon değil talep patlaması” olduğunu açıkladı.

“Yoğun ilgiye yanıt vermeye çalışıyoruz”


TOKİ Başkanı Turan, TOKİ konutlarında talep ya da herhangi bir satış sorunu yaşanmadığını, yoğun ilgiye yanıt vermeye çalıştıklarını söyledi. “TOKİ'nin elinde satılmayan 120 bin dolayında konut bulunduğu” yönündeki iddiaları değerlendiren Turan şöyle konuştu: “TOKİ'nin elinde bulunan konut sayısı 120 bin değil, 120 olabilir. O da satamadığımız daireler değildir. Örneğin bazı daireler kuzey cephede kalmıştır. Bu şekilde bir projede bir ya da iki daire vardır. Onların sayısı da 500’ün altındadır. Kesinlikle ‘120 bin’ diye bir rakam söz konusu değildir.” 


TOKİ konutlarına ilgi büyük 


TOKİ'nin ürettiği konutlara büyük ilgi olduğunu vurgulayan TOKİ Başkanı, “Bir bölgemizde sadece 19 konuta 5 bin 200 müracaat alıyoruz. 750 konuta 12 bin müracaat alıyoruz.” diye konuştu.


“Bizde balon yok talep patlaması var”


Turan, Türkiye'de konut balonu olabileceğine ilişkin yurt dışından zaman zaman yapılan yorumlara da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu söyleyebilirim; Bizim segmentimizde ‘balon yok, talep patlaması var.’ Türkiye'de özel sektörde, belki üst segmentlerde sıkışma olabilir. Arz talep dengesine göre fazla arz yapılabilir ama özel sektör bunu zaten dengeler, satamıyorsa o segmente yatırım yapmaz. Fakat ben özellikle belli segmentlerde, bizim uğraştığımız orta gelir seviyesine kadar olan segmentlerde asla ve kata bir balon olduğu kanaatinde değilim. Kısmen üst segmentlerde sıkıntı olabilir, bunu da ben bilmiyorum ama özel sektör temsilcileri bu konuyu daha iyi okurlar.”


“Dengeleyici bir unsuruz”


Yüksek arazi fiyatlarının inşaat maliyetleri ve konut fiyatlarına etkisine de değinen TOKİ Başkanı Turan, inşaat sektörünün, Türkiye'nin en kıymetli, belki de ekonominin en dinamik sektörlerinden birisi olduğuna dikkati çekti.

Turan, sektörün en önemli argümanlarından birinin gayrimenkul, arazi fiyatları olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “İşte yine tam da o noktada, TOKİ'nin kanuni yetkisi sektörü dengeleyecek unsurlardan bir tanesidir. Sektörde bir şey olursa, biz konut almada zorlanan alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımız adına dengeleyici bir unsuruz. Dolayısıyla çok yüksek fiyatlara kimse konut almaz. TOKİ, bu segmente, bu vatandaşlarımıza yönelik yılda asgari 50 bin konut üretiyor. Arazi üretimimiz de tabi bu çerçevede devam ediyor. Ama büyük bir piyasadan bahsediyoruz. Dolayısıyla hepsini benim okumam ya da cevaplamam doğru değil.”


“Kurdaki sapma”


Döviz kurlarındaki artışın sektöre olası yansımalarına da değinen Turan, “Kurda yüzde 15-20'lik bir sapma söz konusu. O da şu anda daha stabil olmuş vaziyette değil. Ben sektörü etkilediği kanaatinde değilim.” değerlendirmesinde bulundu.

Borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut sahipleri için bir süre önce yüzde 20 indirim kampanyası düzenlediklerini hatırlatan Turan, şunları dile getirdi: “En son indirim kampanyamızdan 2013 yılı sonunda 12 bin vatandaşımız faydalandı. 2015 yılının mart ayında yaptığımız indirim kampanyasından tam üç katı, 34 bin vatandaşımız faydalandı. İki kampanyamız da aynı koşullardaydı. Daha önemli veri vereceğim; ‘Vatandaşlarımız kendi borçlarını nasıl kapattılar?’ diye baktık. 1 milyar 400 milyon liraya yakın bir borç kapatıldı. Bunun 700 milyon lirasını vatandaşımız kendi kaynaklarından yatırdı, kredi dahi kullanmadı.”


TOKİ Haber