Turizm

Mehmet İşler: Yeni Turizm Yasası'na ihtiyaç var!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, seçim döneminde siyasi partilerden ve milletvekillerinden ülke turizmine yönelik çözümler beklediklerini ifade etti.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye turizminin sorunları ve çözümleri kapsamında atılması gerekenler adımlar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu... Seçim döneminde siyasi partilerden ve milletvekillerinden ülke turizmine yönelik çözümler beklediklerini ifade eden Mehmet İşler, 2634 sayılı Turizm Kanunu'nin düzenlemesi ve bunun yanında tüm ülke turizm sektörünün sorunlarını çözecek Yeni Türkiye'de yeni bir Turizm Yasası'na ihtiyaç olduğunun altını çizdi. "Yeni Türkiye'de 'Yeni Bir Turizm Felsefesi'ile değişim ve dönüşüm şart" diyen Mehmet İşler, ayrıca sektörün şu andaki en önemli sorununun Rusya'da yaşanan ekonomik kriz olduğunu söyledi. Öte yandan Mehmet İşler, değer kaybetmeye devam eden ve israf maliyeti oluşturan İzmir turizmini hak ettiği yerlere getirmek adına yeni stratejik planlamalar yapılmasını gerektiğini belirtti. 



Turizm için çözüm paketi 

Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında turizm sektörünün geldiğini söyleyen ETEK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm sektörünün siyasi partilerden ve 2015 genel seçimleri döneminde seçilecek milletvekillerinden ülke turizminin sorunlarına ve çözümlerine yönelik adım atmalarını beklediğini ifade etti. Özellikle, var olan iktidarın bu dönemde turizmin her alanını kapsayacak bir turizm çözüm paketi sunmasını istediklerinin altını çizen Mehmet işler, "2015 yılı itibariyle ülkemizin cari açığını yüzde 25 kapatan, ihracatın yüzde 21'ini tek başına gerçekleştiren turizm sektörü, bu özelliği ile ekonomimize ve istihdamımıza can suyunu vermektedir. Ülkemizin bacasız sanayisi ya da petrolü olarak adlandırılan, bu sektörün seçim öncesi tüm siyasi partilerin seçim gündemlerinde turizmin sorunlarını ve çözümlerini ortaya koymalarını istemenin daha doğal ve daha haklı bir talebi olamaz. Bu sektör, bu dönemde seçilecek olan değerli milletvekillerinden, turizm adına var olan sorunlarının bertaraf edilmesi için çözümler paketi beklemektedir. Bunu istemek ve beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Turizmin emek-yoğun çalışan çok değerli kardeşlerim ve meslektaşlarımla beraber, dişimizi tırnağımıza takarak çalışmaktayız. İşte bu yüzden, bu özverilerle, bu ülke, döviz ve istihdam da biraz soluk almaktadır. 



Turizm sektörü çalışanları olarak hiç durmadan her alanda çalışıyoruz, ülkemize döviz kazandırıyoruz, her sene gelen turist sayısında ve turizm gelirlerinde artış gösteriyoruz, krizlere rağmen çözümler bularak ekonominin çarklarını yağlıyoruz ve sektörel kırılganlık eşiğimizi aşmış olarak daha da güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Amacımız, bu ülkeye daha da kazandırmak ve 2023 hedeflerini bu tarihten önce tutturmaktır, turizmi bekleyen sorunların giderilebilmesi için bu seçim döneminde yoğun emekİerle çalışan bizlerin önünü açınız ve bizlere destek veriniz ki hem ülkemiz; hem de devletimiz kazansın" dedi. 



Mevcut yasaya yeni düzenleme 

Turizm sektörünü geliştire.jr cek, dinamik bir yapı ile işletK- yişe kavuşturacak tedbirlerin , alınması, turizm merkezile^ rinin geliştirilmesi ve turizm T" yatırım ve işletmelerinin teşvik edilmesine, düzenlenmesine ve denetlenmesine ilişkin hükümleri kapsayan 2634 sayılı Kanun'un düzenlenmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Mehmet İşler, yasanın turizmin tüm alanını kapsayacak I şekilde tekrar ele alınması gerektiğim ifade etti. İşler, "Krizlere karşı her daim hazır olmak için bir an önce 2634 sayılı kanunu, turizmin tüm paydaşlarını içine alacak şekli ile; yani çoğulcu ve katılıma anlayışıyla yeni bir hale dönüştürülmelidir. Böylesi durumlarda daha hızlı, daha stratejik ve verimli çözümler üretebiliriz. Eğer yasamız, 21 'inci yüzyıllın beklentilerine göre düzenlenirse reel sektörün emek-yoğun çalışanları olarak bizler, bu tip krizlere karşı daha diri, iri ve bir olacağız. İşte bu yüzden bir an önce turizmin tüm paydaşların içinde bulunduğu ve aynı oranda güçlerin ve kapasitelerin temsil edildiği turizm yasamızın ele alınarak düzenlenmesi gerekmektedir. Böylesi bir durumda sektör kendi krizlerini kendi çözme konusunda daha hızlı ve etkin rol alma kabiliyetine sahip olacaktır. Kırılgan ve kriz halinde geçecek gibi gözüken bu seneye rağmen, bu darboğazın zor da olsa aşılacağına inanıyoruz. Aynı zamanda, sektörün yaşlanmış olan tesislerine devlet tarafından teşvik verilmesi lazım ki, bu durumda yenilenmiş odalara daha iyi döviz girdisi ve rekabetçi bir ortamda direncimiz daha da artsın" ifadelerini kullandı. 




2023 hedefleri için... 

Türkiye'nin 2023 hedeflerine giden yolda ülke turizmine yönelik yapılması gerekenlere işaret eden ve 2634 sayılı Kanun'un yarımda Türkiye otelcileri ve konaklama sektörü için yeni yasaların çıkması gerektiğini de vurgulayan Mehmet İşler, "Ülke olarak bizim 2023 haleflerini yakalayabilmemiz için 2634 sayılı Kanun'un yanında, Türkiye otelcilerinin ve Türkiye konaklama sektörüyle ilgili yeni kanunların çıkması gerekmektedir. Krizlere rağmen, 2023 hedeflerine eğer önümüz açılıp da yönetmelik ve mevzuatlardaki değişiklikler 21'inci yüzyılın şartlarına göre değiştirilirse ve reel sektörün önü açılırsa, 2023 hedeflerini daha önceden tutturacağımızı buradan söyleyebiliriz" dedi. 




Tur operatörlerinin baskısı 

Tur operatörlerinin Rusya'dan ülkemize gelen turist sayısında azalma olacağını varsayarak, bu nedenle otel ve konaklama tesisi rezervasyonlarını beklettiklerini, bu yüzden tur operatörlerinin üzerlerinde baskı yarattıklarını ifade eden Mehmet İşler, 'Tur operatörleri, benden başkasıyla çalışma, bana destek verirsen başkasına verme diye tekelleşme konusunda bizlere baskı yapıyor. Hepsi, bu sene Rusya'dan yeterli sayıda turist gelmeyecek, dolayısıyla fiyatlar düşecek, acele etmeyelim diye rezervasyonlarını ellerinde tutuyorlar" dedi. Mevcut dununda yerli turistlerden gelen taleplerle bu durumu aşacaklarına inandıklarını söyleyen Mehmet İşler, "Şu anda, ülke olarak erken rezervasyonlarda çok başarılı gittiğimiz için iç pazardaki taleplerle bu olumsuzluğu kıracağımızı düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. 



YUNANİSTAN, ALMANYA PAZARINDA TÜRKİYE'Yİ ZORLUYOR 


İZMİR İÇİN ÖNEMLİ STRATEJİK PLANLAR YAPMAK İSTİYORUZ 1 Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin, Yunanistan'ı turizm anlamında çok önemli tanıtım faaliyetlerine ve teşviklere yönelttiğini dile getiren Mehmet İşler, Yunanistan'ın gözünü ülkemizin turizm pazarları sıralamasında ilk sırada yer alan Almanya pazarına diktiğini ve Alman turistleri kendi ülkesine çekme çabasıyla Almanya pazarında üst sıraları zorlama çabasında olduğunu dile getirdi. "Yunanistan, bizim ana pazarımız olan Almanya pazarında yedinci sıradan daha üst sıralara, yani Türkiye'nin sırasına ulaşma çabası göstermektedir" diyen Mehmet İşler, ayrıca "Yunanistan gibi hemen altımızdan bizi sıkıştırmak için atak yapan ülkelere karşı rekabetçi gücümüzü göstermemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu. 



Ülke turizminin değer kazanmaya devam etmesine rağmen İzmir'in turizm yönünden hak ettiği yerde olmadığını (file getiren Mehmet İşler, İzmir için çok önemli planlamalar yapmak istediklerini ifade eden ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı İşler, şu açridamalarda bulundu: 'Dünyada ilk 10'a giren ülkeler, bizim ana pazarımızı oluşturduğu için, sadece Rusya'ya değil, diğer Avrupa ülkeleri için de tanıtım atağına kalkmamız şarttır. Tüm bunlar içinde İzmir turizmi, maalesef mevcut turizm potansiyeline rağmen, turizm bereket çeşmesi alap giderken, buna sadece seyirci kalmaktadır. İzmir'in bir an önce hak ettiği değeri almasını istiyoruz. Biz, 2015 yılında bizleri bekleyen bu tehlikeyi avantaja çevirmek için turizm sektörü olarak özellikle İzmir için büyük stratejik planlamalar yapmak istiyoruz." 


Yenigün (İzmir)