Mehmet Okay: Sıfır faizle konut satışı krize davetiye çıkarır!
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, 2012'nin inşaat sektörü açısından sıkıntılı bir yıl olacağını belirterek, tüketicilerin bazı kampanyalara karşı temkinli yaklaşmasını öneriyor
Bomonti'de gecekonduların içinde kurbanlık koyun satışlarının yapıldığı bir tepe vardı, 2005 yılında bölge çok katlı binalara yönelik imara açılınca akıl almaz bir hızla dönüşüm yaşandı. Şimdi bu tepede 10'a yakın konut, otel ve iş merkezi projesi sürüyor. Bölgedeki metrekare fiyatları ise 2.500 dolardan 10 bin dolara kadar yükseldi.
Bu projelerin ilki Ant Yapı'nın projesiydi. 210 metre ile Türkiye'nin en yüksek ikiz kulesi olan Anthill, rekor denecek hızla tamamlandı. Satılamaz denilen konutlar kısa sürede satıldı. Bugün 804 konutluk projede sadece 100 konut alıcı bekliyor. Singapurlu Fraser Place'in işlettiği otel ise Körfez ülkelerinden gelen konukları ağırlıyor...
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay'la Anthill'in 54'üncü katında işletmesi Q Caz Bar'a verilen, 360 derece İstanbul manzaralı barda buluştuk. İnşaat sektöründeki son durumu ve kentsel dönüşüm politikalarını konuştuk. Okay, sektörde talebin daralmaya başladığını ve bazı firmalardan tehlike sinyalleri geldiğini söylüyor..,
Türkiye inşaat sektöründe 2008 sonrası hızlı bir büyüme yaşadı. 2011 sonunda ise ekonomide sıkıntılar nedeniyle bazı önlemler alındı. Banka, faizleri yükseldi. İnşaat sektörüne yansıması nasıl oldu
İnşaat sektöründe ciddi bir büyüme dönemi yaşandı. Ancak 2012'de yavaşlama olacak. Zaten bugünlerde arz-talep açısından dengesizlik ve finansmandan kaynaklanan sıkıntılar başladı. Bankaların faizleri yükseldi, kredi kullandırma oranları düşürüldü. Peşinat oranı yüzde 25'e çıktı. İnşaatçılar ise bunu senet işi yaparak by-pass ettiler. Şimdi 60-120 aya kadar faizsiz konut satılıyor. Bu senetlerin nakde dönmesi gerekiyor ki inşaatlar zamanında tamamlanabilsin. O anlamda birtakım sıkıntılar olduğunu duyuyoruz, Ayrıca bazı fiyatları duyuyorum arsa bedeli sıfır olsa ancak o fiyat bulunabilir. Kampanyalara dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Bu dönemlerde güvenilir firmalara yönelmek iyi olur.
Arz-talep dengesinin bozulması bir gayrimenkul krizine dönüşebilir mi
Özellikle ben sektör dışından gelen inşaatçıların zora düşebileceğini düşünüyorum. Bazı firmalar tehlike sinyali veriyor, duyuyoruz.
Sektör kolay ve cazip görünüyor ama tecrübe istiyor. Örneğin biz 20 yıllık firmayız. Yılların tecrübesi ve emeğiyle projeler geliştiriyoruz. İnsanların alım gücüne bakmayarak, bankaların kredi vermediği kişilere konut satarak doğru adım atılmıyor. Bu ödemelerde sıkıntı doğacaktır.
Alınan kararları doğru buluyor musunuz Faizlerin yükselmesi olumsuz değil mi
Tabii ki olumsuz ama Portekiz'e ve Yunanistan'a bakıyorum, vinçler, inşaatların üzerinde öylece duruyor. Sohbetlerimizde Avrupa'dan çok destek aldık ama gelirimizden fazla harcadık diyorlar. Türkiye'de de açıklamalara göre nüfusun yüzde 45'i gelirinden fazla harcıyor. ABD krizi örnek, Mortgage krizinden, borçlanmalardan çıktı. Bu yüzden kontrollü olmak iyi bir şey.
Bu sıkıntıların bir gayrimenkul krizine dönüşmemesi için neler yapılmak Kentsel dönüşüm sektörü harekete geçirecek mi
Sektör tedbirli davranmaya başladı. Tecrübeli inşaat firmaları büyük projeleri askıya alıyor. Krizin derinleşmemesi için piyasada kaynak sıkıntısının kısa vadede giderilmesi gerekli. Bunun için mütekabiliyet düzenlemesinin bir an önce gerçekleştirilip yabancıya konut satışının önünün açılması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'de talep bitmez, bitmeyecektir. Her yıl 600 bine yakın konut ihtiyacı var. Yalnız İstanbul değil Türkiye'de ciddi bir yenilenme ihtiyacı var.
Ant Yapı bu yıl 22'nci yılını kutluyor. Kuruluşu nasıl oldu
Ankara'da okurken ünlü müteahhitlik firmalarından Mesa'ya girdim. 0 günden sonra pek çok projenin içinde oldum. Ortaklarım Kadir Tokman, Hasan Yılmaz ve Cengiz Karaduman da Mesa'daydı. Rusya'da çalışırken 1990 yılında ortak olduk.
Mirax için 2008'de biri 240, diğeri 280 metrelik iki kuleyi tamamladık. Avrupa'nın en yüksek kuleleri olan Moskova-Petersburg Kuleleri'ni yine iki yılda 2010'da bitirdik. Bu birikimle Anthill'i gerçekleştirdik.
Bomonti'yi neden seçtiniz
Buradaki dönüşümü fark eden ilk firma olduk. Bölgeye tünellerle, yollarıyla altyapısı tamamlanarak imar verildi. Biz konutlarımızı 2010'da teslim ettik, yaşam başladı. 804 konutluk bir proje bu. 130 konutu Singapurlu Fraser Place'e verdik. Hizmet, işletme ve kiralama yapıyor. Turizmde artık yeni bir trend var. Otelde kalmak yerine hem otel hizmeti alıp hem de ev ortamında kalmak istiyor gelenler. 5 yıllık anlaşmamız var. Elimizde 100 konut kaldı. Bunun için mütekabiliyet yasasını bekliyoruz.
Yabancı yatırımcılardan çok talep geliyor mu
Çok sayıda bekleyen var. Rusya'dan, Türk Cumhuriyetlerinden ve Körfez ülkelerinden çok talep var. Bugüne kadar alan oldu ama şirket kurarak almak zorunda kaldılar. Buraya gelen misafirler çok beğeniyor ama şirket kurma fikri akıllarına yatmıyor.
Yeni projeleriniz neler
Yüksek bloklardan sonra Riva'da 120 villalık bir proje yapıyoruz. 2014 Yılı Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak olan Rusya'nın Sochi kentinde inşasına başlanan Sochi Olimpiyat Köyü projesi 230 milyon dolara mal olacak ve 1 ay gibi rekor bir sürede teslim edilecek. Ayrıca iki hayalim vardı. Bunlardan biri gerçekleşti. Biri Port Alaçatı. Bir marina kent projesi. İkincisi, tıpkı Dubai'de olduğu gibi bir ada yapmak. Antalya'da Finike açıklarında düşünüyoruz. Adayı ay yıldız şeklinde tasarlıyoruz. Otel işletmeciliği için de Anadolu yakasında Fraser Place ile Radisson Blue Oteli'ni açıyoruz.
İstanbul'a dizi bereketi
İstanbul'da metrekare fiyatları çok yükseldi. Mütekabiliyet yasası çıkarsa yatırımcılar açısından hala cazip mi
İstanbul'da lüks konutlarda metrekare fiyatları 8-10 bin dolar. Rusya'yı soracak olursanız Moskova'da binalarımız var, 25 bin dolardan başlıyor. Yani İstanbul'da gidilecek epey bir yol daha var. Lojistik, finans, kongre merkezi olma yolunda ilerledikçe İstanbul'a ilgi artıyor. Dizilerin de çok etkisi var. Ne zaman gitsek bizim dizilerin seyredildiğini görüyoruz. Bu bir katkı sağlıyor. Bu turistik bir mesele oldu. Önceden Paris'te ev almaya çalışılırken şimdilerde İstanbul moda.
Arsa maliyeti çok yükseldi
İstanbul'da konut fiyatları şistimi
İstanbul'da konut fiyatları yükseldi. Bunun ana nedeni inşaat maliyeti değil arsa maliyeti. Bir inşaatın A sınıfı veya C sınıfı olması arasındaki fark en fazla yüzde 10'dur. İstanbul'da arsa maliyetleri çok yükseldi. Kat karşılığında da oranların maksimum yüzde 30 olması lazım. Oysaki arsa sahipleri anlamsız ölçülerde talepte bulunuyor. Bir evi olan iki üç ev istiyor. Yüzde 60-70 oranlarında karşılık istiyor. Bu oranlarda iş yaparsak maliyet çok artar. Bunun için arsa üretilmesi gerekiyor.
Jale Özgentürk/Radikal