Genel

Mehmet Özhaseki: ÇED kararları inşaat izni değildir!

TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ÇED kararlarının inşaat izni olarak sayılmadığını ifade etti.

Özhaseki, "Bir yerde hep 5 katlı binalar varken biri 15 katlı dikmişse oradaki vatandaşın kendi belediyesine dönüp 'Ne iş arkadaş?' diye sorması lazım'' dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bir yerde hep 5 katlı binalar varken biri 15 katlı dikmişse oradaki vatandaşın kendi belediyesine dönüp 'Ne iş arkadaş?' diye sorması lazım. Bizim Bakanlıktan bir tane kanuni olmayan, rant sağlayan yükselti verildiğini kimse gösteremez." dedi.

 

HES projelerine değinen Özhaseki, inşaat esnasında doğanın zarardan en az hasarla çıkması için aynı anda uyumlu bir arazi yapısı projesinin tasarlanması ve tahrip edilen yüzeylerin bitkilendirilmesi amacıyla peyzaj çalışması yapılması gerektiğini vurguladı. 


HES projelerinin ÇED süreci içerisinde eş zamanlı peyzaj çalışması yapılmasının istendiğini belirten Bakan Özhaseki, peyzaj onarım çalışmalarının inşaat süreci öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere aşama aşama yapılacağını ifade etti. 


Özhaseki, "Söz konusu raporlar, HES projeleri değerlendirme komisyonlarında görev alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır. ÇED bir izin hükmü taşımadığından HES projeleri hakkında verilen ÇED kararları da inşaat izni yerine geçmemektedir." dedi.


81 ilde kentsel dönüşüm çalışmalarının  gerçekleştirildiğini ifade eden Özhaseki 52 ilde 216 riskli alan, 25 ilde 76 rezerv yapı alanı, 28 ilde 116 kentsel dönüşüm gelişim proje alanı, 5 ilde 9 yenileme alanı ilan edildiğini açıkladı. 


Özhaseki, "Toplamda, değişik adlarla da olsa dönüşüm alanlarının sayısı 417'dir." dedi. 


Yetki ve sorumluluk sahibi olan herkesin şehir planlaması açısından görevini yapmasını gerektiğine dikkat çeken Özhaseki "Bir yerde hep 5 katlı binalar varken biri 15 katlı dikmişse oradaki vatandaşın kendi belediyesine dönüp 'Ne iş arkadaş?' diye sorması lazım. Bizim Bakanlıktan bir tane usule aykırı olan, kanuni olmayan, rant sağlayan yükselti verildiğini kimse gösteremez." şeklinde konuştu. 


  Trabzon Uzungöl'deki yapılaşma durumunu değerlendiren Özhaseki "Ayder Yaylası'na bir çalışma başlattık. Ayder'deki bu çalışmada, aradaki konutlar nerede olacak, otoparklar nerede olacak, yolların yeni konumu, kaçak yapıların durumu, bunların yıkılıp yeniden yapılabilmesiyle ilgili, koruma amaçlı bir imar planı çıkarıyoruz. Çıktığı zaman bire bir uygulayacağımız bu projeler bütün yaylalarda üç aşağı beş yukarı aynı eksen üzerinde devam edecek. Başka türlü temizleyemeyiz."


Yapılaşma sorunun el birliği ile çözüleceğini söyleyen Özhaseki bina stoğu sorunun son üç beş yılı baz alarak değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade etti.





AA