Kentsel Dönüşüm

Özhaseki: Fikirtepe'de müteahhitliğe başlıyoruz!

Kentsel Tasarım Semineri'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Fikirtepe kentsel dönüşümü ile ilgili "Şimdi bir sürü insan batmış, evinden ayrılmış ve dışarıda insanlar artık kira yardımı da alamamaya başlamışlar. Bakanlık olarak gittik şimdi müteahhitliğe başlıyoruz." dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlıkça The Green Park Otel'de düzenlenen "Kentsel Tasarım Semineri"ne katıldı. Seminer çeşitli illerden belediye başkanları ile akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Özhaseki, şehirlerin insanlar üzerindeki etkilerine değinen Özhaseki, Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşim yerlerinin başında geldiğine, bu coğrafyada onlarca kavmin yaşadığına dikkati çekti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Özhaseki, zaman içerisinde Türkiye'de sağlıksız ve kimliksiz şehirlerin oluştuğunu söyledi. Özhaseki, şehirlerde olup biten her şeyin ortak bir sorumluluk ve bir suçluluk varsa da bunun ortak bir suçluluk olduğunu ifade etti. 

Özhaseki, kentlerin nasıl dönüştürüleceğine yönelik bir gayret içinde olduklarını ifade ederek "Son aşamaya geldi. Meclis çalışma aritmetiği içerisinde önümüzdeki günlerde gelecek, konuşacağız bunları zaten. Sağlıksız şehirlerden kurtulmalıyız. Depremler geldiği zaman ninni dinler gibi, hiç aldırış etmeden, güven içerisinde oturmalıyız. Bize, bizim toplumumuza yakışan bu." dedi.

 

 

"Şehir 2023" programı 

Bakan Özhaseki, Şehircilik Şurası'ndan çıkan önerilerin kanun metni ve yönetmelik olarak tek tek yazıldığını ifade etti. Özhaseki, Kentsel Tasarım Rehberleri'nin de bu şuradan çıkan sonuçlardan biri olduğunu söyledi.


Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği konusuna da değinen Özhaseki, bu konuda son dönemde istismarın zirve yaptığını, 100 metrekarelik evlerin 250 metrekareye çıkarılışına şahit olduklarınıaçıkladı.


Mahalle konseptli, komşu ilişkilerinin olduğu ve ayrıca kimlikli şehirlere geçmek istediklerini ifade eden Özhaseki, "Bu anlamda Şehir 2023'ü önemsiyoruz. Yarın da zaten bir çalışmamız var. Şehrin birisinde bunu inşa etmeye çalışacağız. O şehir yeri de hazırladı, finansal kaynakları da hazırlamış. Zaten ortaya çıkan projeleri birkaç yerde uyguladığımızda belki bundan sonra kooperatifler kurulacağı zaman, uydu kentler inşa edileceği zaman 'Kardeşim bak eğer bu tür uygulamalarla gelirseniz elimizde ne varsa bütün desteğimizi vermeye hazırız' diyeceğiz. Bunu önemsiyoruz." şeklinde ifadelerde bulundu. 

 

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarının yeterince hızlı ilerlemediğini söyledi. Bazı noktalarda uygulamada sıkıntıların yaşanabildiğini belirten Özhaseki bütün bunlara mani olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Özhaseki kentsel dönüşümde özellikle İstanbul'da sorunlar yaşanadığını belirti. Özhaseki, İstanbul'da 60 metrekarelik bir yere müteahhitin 2 milyon lira verdiğini ama vatandaşın hala çıkmak istemediğine de şahit olduklarını anlattı.

 

 

"Fikirtepe çamur deryası haline gelmiş"


Fikirtepe'de çıkmaza giren kentsel dönüşüm süreci hakkında da konuşma yapan Özhaseki, şu bilgileri paylaştı:


"Emin olun bizim bu konuyla ilgili ne kadar düşünen arkadaşımız, akademisyenimiz varsa gitseler, inceleseler onlarca güzel örnek, ciltler dolusu kitap çıkar. Şimdi bir sürü insan batmış, evinden ayrılmış ve dışarıda insanlar artık kira yardımı da alamamaya başlamışlar. Bakanlık olarak gittik şimdi müteahhitliğe başlıyoruz. Yani yapmayacağımız bir iş aslında ama ne yapalım, çözüm ortağı olarak girip vatandaşın mağduriyetini engellemeye çalışıyoruz. Ortaya çıkmış olan yoğunluk, manzara, ilişki biçimi hoşumuza gidiyor mu, gitmiyor ama bir sıkıntı var, çamur deryası haline gelmiş. Kurutmaya, temizlemeye çalışıyoruz. Yaptığımız tek şey bu." 


Yoğunluk artışı konusuna da değinen Özhaseki, "Bir başka yanlışlık, kıymetli mahallelerde bina bazlı dönüşümler başlıyor. Peki bina bazlı dönüşümleri bir iki kat daha yapınca müteahhit kurtarıyor, veriyor da nüfusu da arttırıyor ve orada yaşanmaz bir şehir ortaya çıkıyor. Halbuki dönüşüm gerektiren mahallelere de kimse gidip, dönüp bakmıyor." dedi.


Kentsel dönüşümde, yerinde dönüşümün esas olduğunu söyleyen Özhaseki, "Kimseyi mahallesinden, hatırasından koparmayacaksınız. Gönüllülük esasına göre giderse gider, ayrı bir şey. Başka bir semti tercih eder, bilemeyiz onu. Ama yerinde dönüşüm esas. İkincisi bina bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme geçmek lazım. Bütün bunları tek tek yazıyoruz, artık kanuna da dercediyoruz. Karşımıza bütün bunlar çıkacak. Herkes de buna uymak zorunda kalacak." şeklinde konuşarak sözlerini tamamlandı.