Kent Haberleri

Mehmet Özhaseki: Kayseri'nin merkezinde 450 bin metrekarelik deniz olacak!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, projelerini Dünya Ticaret Merkezi’ nde düzenlenen toplantıyla açıkladı. Başkan Özhaseki, Kayseri' nin merkezinde 450 bin metrekarelik deniz olacağını söyledi...


Dünya Ticaret Merkezi’nde, ‘Ufuktaki Kent Kayseri’ adı altında düzenlenen toplantıya, AK Partili belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, partililer, iş adamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya girişinde vatandaşlar tarafından “Kayseri’nin gururu” sloganları ile karşılanan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Bundan tam 5 yıl önce şehir ile ilgili düşüncelerimizi paylaşmıştık. Yaklaşık 2 bin kişi katılmıştı. Burada sunduğumuz projeler zor projelerdi. Zaman kısaydı ve yapması çok zor olan projelerdi. Adeta hükümet ve devlet projeleriydi. Belki de dünyanın hiçbir yerinde belediyeler bu projelerin altından kalkamazdı. Fakat arkadaşlarımızla projelerin gerçekleşmesi hususunda hemfikirdik. Bunların Kayseri için kazandırılması gerekiyordu. Bu şehrin insanlarına borcumuz vardı ve ödemek zorundaydık. Emin olun hiç kimse projelere karşı koymadı. Herkes elinden geldiği desteği verdi. İnandığımız işlere başladık ve projelerin hepsini başardık” dedi.


Başkan Özhaseki, 5 yıl içinde yapılan çalışmaları slayt halinde anlatarak, yapılan çalışmalara 430 trilyon lira harcandığını söyledi. Özhaseki 10 başlık halinde yapılacak olan çalışmaları ise şu şekilde anlattı:


“Yeni projelerin başında ulaşım geliyor. Alt geçit ve üst geçit yapılınca herkes ulaşımdan şikayet ediyordu. Şehir merkezinde ring yolu yapacağız. Buralarda ışığa takılmadan herkes hızlı bir şekilde geçebilecek. Bunun için de gerekli olan işler var. İki tane ana arter açılacak. Köprülü kavşaklar ve üst geçitler yapacağız, trafik Kayseri’de bir sorun olmaktan çıkacak. Esnaf siteleri yapacağız. Hava alanının arkasında 2 milyon metrekarelik bir arsa rezervi var. Burada esnaf siteleri oluşturmaya çalışacağız. Pastırma ve sucuk üretimi yapanlara serbest bölgenin içinde bir yer yapacağız ve buraya taşıyacağız. Fevzi Çakmak Mahallesinde dönüşüm projesi olacak. İmarlı gibi gözüken bu semtlerde vatandaşı fazla borç altında bırakmadan dönüşüm yapacağız. Kılıçarslan, Mimarsinan Mahallesi gibi yerlerde dönüşüm olacak ve yeşil alanlar da olacak.


Gençlerin vakit geçirecekleri, kendi aralarında vakit geçirebilecekleri mekanlar lazım. Gençler arasında anketler yaptık. Gezi yerleri, spor alanları, sinemalar, konferans mekanları istediler. Gençlik merkezlerini çoğaltacağız. Talas Amerikan Koleji’ni Spor Bakanlığı bize devretti ve gençlik merkezi olacak. Kadınlar için yaşam merkezleri yapacağız. Emekliler için yeni mekanlar, sohbet evleri ve hobi bahçeleri yapacağız. Bizim içimizde uhde olan ve yer bulmakta zorlandığımız engelliler için engelsiz yaşam merkezi yapacağız. Raylı sistem güzergahında olmasını istedik ve üniversitenin karşısında bu merkezi yapacağız.”


“Kayseri’nin çevresindeki bütün ilçeler artık merkeze bağlı. İlçelerin altyapı sorunlarını gidereceğiz” diyen Özhaseki, şunları söyledi:


“Birçok köyün sularının çok sağlıklı olmadığını gördük. Su, kanal ve arıtma tesisi, sonra ulaşım ağını yenileyeceğiz. Ulaşımdaki sıkıntıları çözeceğiz. Her ilçe için gençlik merkezi yapmamız lazım. İlçelerde birkaç tane kahve hane var ve gidebilecekleri mekanlar yok. İçinde gençlere meslek edindirebileceğimiz odalar olacak. İlçelerimizin kendine has güzellikleri var. Bunları da değerlendireceğiz. Kayseri’de yeni yeşil alanların yapılması gerekiyor. Kayseri’de 10 milyon metrekare yeşil alanımız var. Şeker gölündeki arazi bize geçti. Sümer parkı olacak. Ali Dağı orman gibi bir alana dönüştürülecek.


Cumhuriyet Meydanı’nda yeni bir düzenleme olacak. Adliye binası yıkıldıktan sonra 4 katlı otopark yapacağız. Valilik binasını 100 metre geriye çekeceğiz ve yeni bir meydan ortaya çıkacak. Valilik binası için projeler ortaya çıkacak. Vatandaşlara sergileyeceğiz ve hangisini beğenirlerse onu yapacağız.


Hava ikmal projesi var. Buradaki arkadaşlarımız fabrikanın taşınmasını isterlerse 3 milyon metrekarelik bir alanda şehir parkı olacak. Herkesin uğramak için can atacağı keyifli bir mekana dönüşecek. Seyir kulesi, paraşüt ve uçuş eğitim alanları, nikah alanları, spor kompleksleri, yürüyüş yolları gibi yollar olacak. Sahabiye’de yenileme yapılacak. Yüksek katlı iş merkezlerinin olduğu bir alan olacak. Eski Sanayi Bölgesi’nde dönüşüm yapılacak. 700 bin metrekarelik bir alan var. Daha önce de sıkça bahsettiğimiz Kızılırmak’ın şehir merkezinden geçirilmesi gerçekleşecek. Devlet demir Yolları ile anlaşabilirsek 450 bin metrekarelik bir deniz olacak.


Şehirler canlı organizmalardır. Onlar da yenilenmek ve ilgi istiyorlar. Onları her an diri tutacak projelere ihtiyaç var. Şehirler arasında da bir yarış var. Bu yarışta geride kalmamak lazım. Zamanı doğru okuyarak şehri büyütmek ve geliştirmek lazım. Büyütür ve geliştirirsek çocuklarımız keyifle yaşayacaklar. Bu yarışta geride kalmamak adına bizim de elimizden geleni yapmamız lazım. Şehirlerin gelecekleri yöneticilerin de ufukları ile ilgilidir. Bunda sivil toplum örgütlerinin hepsini ilgilendiriyor. Bu potansiyel Kayseri’de var.


Önümüzde yeni bir dönem var. İlçelerin de şehir merkezine bağlandığı, topluca kalkınma hamlesi yapacağımız bir dönem başlıyor. İnsan hayal ettiği sürece yaşar. Herkesin bir hayali var. Bir belediye başkanının hayali de dünyanın neresinde bir güzellik gördüyse onu şehrine kazandırmak ve insanların yüzünün güldüğünü görmektir.”


Beyaz Gazete