Kent Haberleri

Mehmet Özhaseki, Şehri Derya projesini tanıttı!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında, Şehri Derya projesi hakkında bilgi verdi. Özhaseki, proje yapılırken "İmarın istemediği hiçbir siluet ortaya çıkmayacak" sözünü verdi...


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında, Şehri Derya projesi hakkında bilgi verdi.


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin projesini açıkladığı basın toplantısına Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz ile belediyenin çalışanları ve AK Partililer katıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Yaklaşan seçimlerin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını, kavgasız, gürültüsüz, kimsenin burnu kanamadan sonuna kadar huzurlu bir seçim diliyorum. Ülke genelinde siyasi gelişmeler çok yoğun, bizi şehrimiz daha çok ilgilendiriyor” dedi.


Başkan Özhaseki, “Her Pazartesi günü daha önce açıkladığım projeleri detaylandıracağım” diyerek şu şekilde konuştu:


“3 dönemdir büyükşehir belediye başkanlığı yapıyorum. Tam 10 bin çalışmaya imza atmışız.


Söz verip de yapamadığımız hiçbir şey olmadı. O dönemde eleştiriler de olmuştu. Ekabir yorumlar yapıldığını hatırlıyorum. Bu gün de açıkladığım projeler için üç aşağı beş yukarı aynıları söylenecek. Ama daha önce açıkladığım projeler gerçekleşti mi gerçekleşmedi mi?


Bütün bunlar içinde kendi çapımızda Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak para bulma konusunda kendi yöntemlerimiz vardı. Devletten aldığımız para yıllık 150 milyon TL civarında. Ama bizim oluşturduğumuz bütçe 3 katrilyon lira civarında. Onu da kendi öz sermayemiz ile yapmış oluyoruz.


İnsanlar eleştirel bir bakış sergileyebilirler, ileride herkes bu konularla ilgili olarak çoluğuna çocuğuna bahsedecek.


Yaptığımız projelerle Kayseri’nin bölgesel güç olduğunu ispatladık. Anadolu’da parlayan bir şehir olması için yeni bir fırsat var. Bunu değerlendirmemiz lazım. Yepyeni bir güç olduğumuzu her zaman alnımız açık bir şekilde açıklayabileceğiz.


Bu büyük projeler çok ağır, zor ve külfetli işler. Bir taraftan da dikkatli olunması gereken işler. Bu bölgelerde dar gelirli insanlar oturuyor. Küçük esnaflar, ekmeğinin peşinde olan insanlar oturuyor. Burada bir rant sağlanacak, bu rantı doğru dağıtacaksınız ve şaibeye meydan vermeyeceksiniz. Bunu da orada oturan insanlara vereceksiniz.


Eski sanayi bölgesinin yıllardır değiştirilmesi gerektiğini herkes söylüyor. Bu bölge 1950 yılında yapılmış. İlk yapıldığında ileri bir proje olarak ortaya konulmuş. Kayseri’de sanayinin temel dinamik noktalarından bir tanesi. Zamanla işlevini yitirmiş.


Eski evler şehrin merkezinde, en kıymetli mallar ordaydı, hiç dokunulmadı, gelişmedi ve sonra harabe oldu. Yeni göçmenler geldi ve tinercilerin mekanı oldu. Sahipleri dahil herkes oradan ümidi kesti.


Kapalı çarşı, yüzlerce yıl bu memleketin can damarı, kalbi adeta. Bir müddet sonra işler orada yapılamamış, esnaf zor durumda. Oradaki akıbet doğrusu sanayiyi de bekliyor ve bu nedenle oraya müdahale etmemiz lazım.


Deprem konusu da önemli. Kayseri 3. Bölge diye yan gelip yatamayız. Orada 4 veya 5 şiddetinde deprem olursa bir çok insana mezar olabilir. O zaman burada yeni bir proje yapılır. Çok düşünmek gerekiyor. Yerine ne yapacaksanız 100 yıl kalır. Doğru karar vermek lazım.


Birincisi yıkmazsınız yeni planlarda 15 katlı binalar verirsiniz çekilirsiniz kenara müteahhitler daireleri yapar çıkar.


Bu şehirle ilgili başka hayalleriniz varsa bu şekilde hareket etmezsiniz.


Biz ikinci yolu tercih ediyoruz. İnsanlar ne istiyor onu tespit ettik. Anket yaptık. Binaların geneli 60 yıllık. Genellikle esnaflar mobilya, aksesuar, inşaat malzemesi, orman ürünleri, soba, bakırcılık ve hizmet sektörü ile uğraşıyor.


Kiralarını sorduk. Yüzde 75’i 2 ila 10 bin TL arasında ödüyor. Tek ve iki katlı iş yerleri çoğunlukta. Dükkanlar 200 metrekareden düşük.


Sorunlarını sorduk. İş yerlerinin küçük olduğunu, depo ihtiyacı olduğunu, tadilat ve iyileştirme olduğunu, yolların dar olduğunu ve sosyal tesis olmadığını söylediler.


Benzer işler olduğunda taşınmak isteyip istemediklerini sorduk. Yüzde 75’i taşınacaklarını söylüyorlar. Yüzde 25’i de kararsız kalıyor veya istemiyor. Büyük çoğunluk bölgede değişiklik istiyor.


700 bin metrekarelik bir arsa var burada. Bizim muhatabımız 400 bin metrekarelik bir alanda. Sanayi bölgesinde bin 500 civarında dükkan var. Bu hafta içinde esnaf arkadaşlarımız ile görüşeceğiz. Oradakileri mağdur etmeyeceğiz beddualarını almayacağız. Birinci esas bu.


İkincisi ise, buraya bir rant gelecekse sadece o bölge esnafı istifade edecek. İnsanlarla muhatap olduğumuz zaman çok değişik teklifler var. İsteyen herkese bedelini vereceğiz. Piyasası belli, isteyene bedelini vereceğiz. İstemiyorsa işini büyütmek istiyorsa yeni belirlenen site yerinde daha büyük iş yeri vereceğiz. Başka bir tercih ederek, benim toprağım burada ben burada yer istiyorum diyorsa projedeki dev kütlelerden birini alabilirler. 25-30 katlı bir yer düşünüyoruz. O zaman mecburen bir araya gelecekler.


Büyük bir bölümü deniz ve yeşil alanlar olacak. Kayak merkezi ve su sporlarının yapılacağı bir merkez olacak. Diğer binalar ise konut olacak. Sahabiye’yi de iş merkezi ve finans merkezi olarak düşündük.


İmarın istemediği hiçbir siluet ortaya çıkmayacak. Bu şehri derya ismini verdiğimiz bir proje.


Kızılırmak üzerinde daha önce bir baraj projemiz vardı. Baraj kuruldu ve kiraya verildi. Özellikle Kayseri’nin doğu bölgesinde zemsine çok yakın yerden su çıkaracağız. Başka türlü bir sıkıntıya sebebiyet vermeden bunu yapacağız.


Elimizdeki kanuni yetkileri kullanırsak çok kısa sürede bu kararları alıp, kırıp döküp işimize devam edebiliriz ama bunu böyle yapmayacağız. Burada da tarihi Kayseri Kalesi’ndeki yolu deneyeceğiz. Önümüzdeki yıl bu yıkım başlar gibi geliyor. Bu proje ağır bir proje. 5 yıl içinde bu projeyi gerçekleştirebiliriz”


Memleket