Kentsel Dönüşüm

Mehmet Özhaseki: Sur'da rastgele yapılaşmaya izin verilmeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terör mağduru bölgelerde zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Haseki, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde rastgele yapılaşmaya izin verilmeyeceğini bildirdi.

Görevi devralmasının ardından Bakanlıktaki ilk istişare toplantısını Sur, Silopi, Cizre gibi terörden zarar gören yerleşim yerlerinin tekrar inşası konusunda yapan Bakan Özhaseki, AA muhabirine, bölgedeki son durumu değerlendirdi. 


 Özhaseki, terörden temizlenen yerlerde çalışmaların sürdürüldüğünü, bir kısmında da güvenliğin sağlanmasının beklendiğini söyledi.


Bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Özhaseki, "Haliyle bu yaşanmışlıklardan sonra ortaya çıkmış bir tablo var. Bu tablo sadece Bakanlığımızı ilgilendiren konularla ilgili değil. Tabii ki kırılan, dökülen bir sürü şehir var, sokak var, bütün bunların onarılması, oradaki insanların zararlarının tazmin edilmesi devlet olarak bizim görevimiz." diye konuştu.


Söz konusu bölgelerde birçok kapsamlı çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Özhaseki, bölgenin sosyal, eğitim, kadın, gençlik, psikoloji boyutlarıyla ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, takibinin yapılmasının önemine belirtti.  


Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bölgede zarar tespit çalışmaları yapıldığına dikkati çekerek, "Orada zarar ziyan tespitleri bittiğinde, ufak tefek zararlar varsa bunların tazminini devlet zaten karşılıyor. Penceresinde camı kırılmış, ufak tefek sıvası dökülmüş buna benzer hasarlar oluşmuş yerlerde arkadaşlarımız yaptıkları tespitleri bildiriyorlar. Bazı yerlerde ödemeler başladı, bunlar yapılıyor." ifadesini kullandı. 


"Rastgele bir yapılaşmaya izin veremeyiz"


Zarara uğrayan esnafla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, mağdur ailelerle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çeşitli çalışmalar yürüttüğüne değinen Özhaseki, şöyle devam etti:


"Bizi ilgilendiren tarafsa konutların yapılması, şehirlerin yeniden inşa edilmesi, buradaki zarar ziyana uğrayan insanların da mağduriyetinin giderilmesi birinci esas. Tek tek tespitler yapıldı, az çok yol haritamız belli oldu. Sur'da birinci derece koruma amaçlı imar planı var, bu uygulanacak. Çünkü Suriçi binlerce yıldır yaşayan, bin 200'den fazla tarihi eserin olduğu müthiş bir bölge. Orada rastgele bir yapılaşmaya izin veremeyiz. O tarihi eserler restore edilecek, ticaret canlı tutulacak, sokak sağlıklaştırmaları yapılacak, bir taraftan da koruma amaçlı imar planının ruhuna uygun konutlar inşa edilecek."


"Çok önemli bir turizm destinasyon merkezi olacak"


Bakan Özhaseki, bazı siyasilerin söylediği veya terör örgütlerinin propaganda yaptığı gibi bölgeye TOKİ'nin 8-10 katlı yüksek binalarından yapılmayacağını vurgulayarak, "Oradaki geleneksel yaşam tamamıyla yok edilip, başka bir ortama geçilmeyecek. Oradaki topraklar alınıp, AVM'ler yapılıp, sağa sola, zenginlere, vesaire peşkeş çekilmeyecek. Bunlar asla olmayacak. Bunun altını çizerek söylüyorum. Zaten o terör örgütü ve buradaki yandaşları da bunu çok iyi biliyorlar ama ısrarla bu konuda yalan söylemeye, insanları yönlendirmeye devlete karşı hasım hale getirmeye, düşman etmeye devam ediyorlar. Bunlara vatandaşlarımız inanmasınlar, orada yapacağımız yol haritası belli." diye konuştu.


Bölgede ilk olarak evleri yıkılmış, zarar görmüş kim varsa mağduriyetlerini gidereceklerini hatırlatan Özhaseki, şu ifadeleri kullandı: 


"Hepsine gerekirse ev vereceğiz. Ufak tefek hasarlıların, hasarlarını ödeyeceğiz ve mağduriyetleri gidereceğiz. İkincisi orada bin 200 civarındaki tarihi eserin, camiden kiliseye, hanlardan hamamlara değişik sivil mimariye ait çeşitli örnekler var. Bunların hepsi tek tek restore edilip ayağa kaldırılacak, burası çok önemli bir turizm destinasyon merkezi olacak. Üçüncüsü orada UNESCO'nun da yakından takip ettiği imar koruma planı var. Orada herkesin, şimdi işlerin yapılmasına engel olmaya çalışan belediyelerin bile onayı var. İşte onun ruhuna uygun olarak, orada nasıl emrediliyorsa aynı şekilde yapılacak bir şehir planı var, onu yapacağız. Sonra geleneksel yaşam tarzı var, onu da devam ettireceğiz. Çünkü çok değişik medeniyetlerden kalmış olan bir kültür birikimi var. Bu birikimin yok edilmesini istemiyoruz."


Özhaseki, Sur'da ticaretin kalbi olan Gazi ve Melik Ahmet caddelerinin çirkin görüntüsünden çıkarılarak, bölge esnafının destekleneceğini kaydetti.


AA




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, terör mağduru bölgelerde zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde rastgele yapılaşmaya izin verilmeyeceğini bildirdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, görevi devralmasının ardından Bakanlıktaki ilk istişare toplantısını Sur, Silopi, Cizre gibi terörden zarar gören yerleşim yerlerinin tekrar inşası konusunda yaptı.


Özhaseki, terörden temizlenen yerlerde çalışmaların sürdürüldüğünü, bir kısmında da güvenliğin sağlanmasının beklendiğini söyledi.


"RASTGELE BİR YAPILAŞMAYA İZİN VEREMEYİZ"

Zarara uğrayan esnafla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, mağdur ailelerle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çeşitli çalışmalar yürüttüğüne değinen Özhaseki, şöyle devam etti:


"Bizi ilgilendiren tarafsa konutların yapılması, şehirlerin yeniden inşa edilmesi, buradaki zarar ziyana uğrayan insanların da mağduriyetinin giderilmesi birinci esas. Tek tek tespitler yapıldı, az çok yol haritamız belli oldu. Sur'da birinci derece koruma amaçlı imar planı var, bu uygulanacak. Çünkü Suriçi binlerce yıldır yaşayan, bin 200'den fazla tarihi eserin olduğu müthiş bir bölge. Orada rastgele bir yapılaşmaya izin veremeyiz."


"ÇOK ÖNEMLİ BİR TURİZM DESTİNASYON MERKEZİ OLACAK"

Bölgede ilk olarak evleri yıkılmış, zarar görmüş kim varsa mağduriyetlerini gidereceklerini hatırlatan Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:


"Hepsine gerekirse ev vereceğiz. Ufak tefek hasarlıların, hasarlarını ödeyeceğiz ve mağduriyetleri gidereceğiz. İkincisi orada bin 200 civarındaki tarihi eserin, camiden kiliseye, hanlardan hamamlara değişik sivil mimariye ait çeşitli örnekler var. Bunların hepsi tek tek restore edilip ayağa kaldırılacak, burası çok önemli bir turizm destinasyon merkezi olacak. Üçüncüsü orada UNESCO'nun da yakından takip ettiği imar koruma planı var."




Takvim