Sektörel

Mehmet Şeker: Yatırımlar için arsa tahsisi bekliyoruz!

Aandolu'nun köklü aile şirketleri de Kovid-19'la mücadele içerisinde. Tüm şirketler bu krizden en az hasarla çıkmayı istiyor. Tosyalı, Erdemoğlu gibi şirketler 2020 için planladıkları yatırımlarını ertelemiyor...

2020 ’nin üçüncü çeyreğinde de salgın krizi sürüyor. Yakın geçmişte ekonomiye bu denli hasar veren bir salgın tecrübesi yaşanmadığı için şirketler de öngörülemeyen bir belirsizlikle baş etmeye çalışıyor. Anadolu'nun köklü ailelerinin gündeminde de kriz var.

Capital'den Nil Dumansızoğlu'nun haberine göre; bulundukları bölgeye adeta hayat veren bu aileler, krizin etkilerini en aza indirmek için var güçleriyle çalışıyor. Ancak aralarında bu zorlu süreçte ister istemez yatırıma ara veren veya erteleyenler de var. Örneğin Yeşim Tekstil CEO'su Şenol Şankaya, salgın nedeniyle yaklaşık yüzde 30'luk bir kapasite kayıpları olduğunu anlatıyor. Özdilek Holding, toplamda yüzde 30'luk bir küçülme bekliyor. Tablo zorlu. Buna rağmen üretime ve yatırıma devam etme planları yapan aileler çoğunlukta. 

Sanko Holding'in yönetim kurulu başkanı Zeki Konukoğlu, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2020 için planladığımız yatırım programınızı aksatmadan var gücümüzle yapmaya devam ediyoruz” diye konuşuyor. Tosyalı Ailesi’nin, 2020 yılı içinde başlaması planlanan yeni çelik yatırımları 1 milyar dolar boyutunda olacak. 

Erdemoğlu, 2020'ye başlarken planlanan yatırımları devam ettiren ailelerden. Günde bin ton üretim kapasiteli POY Tekstüre ve günde 800 ton kapasiteli cips yatırımını ertelemediklerini söyleyen Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve SASA nel Müdürü Mehmet Şeker, diğer yatırımlar içinse arsa tahsisi beklediklerini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Polyesterin hammaddesi olan PTA ve MEG yatırımı planımız var. Bununla ilgili devletin arsa tahsisini bekliyoruz. 2 yıldır yatırım planımız içinde olup yaklaşık 12 milyar dolara ulaşan bu yatırımlar için geniş ve deniz kenarında olan bir arsaya ihtiyacımız var. Arsa tahsisi gerçekleşirse hızlı bir şekilde çalışmalara başlayabiliriz. 2020'nin eylül-ekim ayında kazma vurarak 3 yıl içinde PTA yatırımını gerçekleştirebiliriz. Yeni yatırım planlarımızı, bu yıldan başlayarak 2031'e kadar peyderpey devam edecek şekilde yaptık.”

Planlanan yatırımları tamamlayıp devreye alan Gaziantepli Öğücü Ailesi’nin iştiraki Lila Kağıt, mart ayında bedeli 450 milyon TL olan yeni tesis yatırımını faaliyete geçirdi. Lila Group CEO'su Alp Öğücü, “Türkiye'deki toplam 950 bin ton/yıl kâğıt üretim kapasitesi, bu yatırımla birlikte yeni dönemde 1 milyon 20 bin ton/yıl olacak. Ayrıca 100 milyon dolar ihracat ve toplamda 300 milyon dolar ciro hedefimiz bulunuyor. Yeni tesisimizle mevcut bobin kâğıt üretim kapasitesini yüzde 50 artırarak yılda toplam 220 bin ton kapasiteye, konverting yani markalı ürün kapasitesiniyse yılda 100 bin tondan 120 bin ton kapasiteye ulaştırmayı hedefliyoruz” diyor.

Halihazırda Söke'de inşaatı devam eden kağıt fabrikasını kasım ayında devreye alacaklarını belirten Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Gümüşer, 2020 yılında Söke ile tekstilde gerçekleştirilecek kapasite artış yatırımlarının toplamının 120 milyon dolar seviyesinde olacağını söylüyor. 2021'de de tekstil ve kağıtta yeni ilave yatırımlar yapacaklarını ekliyor.

Fuat Tosyalı / Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

"ARA VERMEDİK” 

Şirketlerin esas gücünün kriz dönemlerinde ortaya çıktığına inanan bir grubuz. Dalgalı denizde motor kapatılmaz, tam güç asılmak gerek. Çalışmaya, üretmeye, büyümeye devam edeceğiz. Tüm dünyayı etkileyen coronavirus mücadelesinde de ne yatırıma ne de istihdama ara vermeyeceğimizi açıklamıştık. Farklı coğrafyalardaki yatırımlarımıza da projelerimize de devam ediyoruz.

“1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ"

ÇELİK YATIRIMI 

Türkiye'de yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İskenderun 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yeni çelik yatırımına başlıyoruz. Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan tesis, orta vadede madenden çelik üretimine geçecek. 2020 içinde başlaması planlanan bu yatırım, 1 milyar dolar boyutunda olacak.

AFRİKA AÇILIMI 

Yatırım hamlemiz, Batı Afrika'nın giriş kapısı olan Senegal ve Angola'layla devam edecek. Cezayir'in toplam 6 milyar dolarlık yatırımın 4'üncü fazı için 2019'da düğmeye bastık. Bölgedeki yatırımda ikinci durağımız Senegal; bu yatırım bölge için yeni bir kırılma noktası olacak. Senegal'de “Tosyalı Ekonomi Bölgesi" olarak adlandırılan bir projeye başladık. Yeni yatırım noktamız ise Angola olacak.