Sektörel

Mehmet Şimşek: Şeffaflık Paketi çok radikal bir reform!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rant vergisinden bütçeye ne kadarlık bir gelir beklendiğinin sorulması üzerine, bunun Yolsuzluğa Karşı Mücadele ve Şeffaflık Paketinin içinde yer aldığını hatırlattı.

Maliye Bakanı Şimşek, Rusya'daki kriz ve avronun etkisiyle ihracatçıların ve turizmcilerin kaybına yönelik bir destek paketinin olup olmayacağının sorulması üzerine reel sektörü destekleyeceklerini ifade etti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da turizm sektörüne yönelik talimat verdiğini bildiren Şimşek, "Muhtemelen bu hafta sonu ya da önümüzdeki haftanın başında turizm sektörü ile bir araya geleceğiz. Sektöre, zor dönemden geçerken ne yababilirizi masaya yatıracağız. İhracatçının finansman imkanlarını artırmıştık. Biz reel sektörün sorunlarına hassasız, onları destekleyeceğiz ve önlerini açacağız ama bunları yaparken diğer dengeleri de gözeteceğiz. İmkanlarımızın da bir sınırı var" ifadelerini kullandı.


"Şeffaflık Paketi çok radikal bir reform"


Şimşek, rant vergisinden bütçeye ne kadarlık bir gelir beklendiğinin sorulması üzerine, bunun Yolsuzluğa Karşı Mücadele ve Şeffaflık Paketinin içinde yer aldığını hatırlattı.


Rant vergisinden gelirlerin belediyelere aktarılacağını vurgulayan Şimşek, verginin bu anlamda bütçeye doğrudan bir etkisinin olmayacağını söyledi.


Şimşek, bunun ülkenin kredibilitesinin, mahalli idarelerin gelir imkanlarının artması noktasında önemli olduğunu kaydederek, "En önemlisi hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadelenin önemli bir gündem maddesi olması. Belki o paket konjonktür gereği yeterince ülke gündemine oturmadı ancak ben o paketi siyasetin finansmanı ve rantın vergilendirilmesi anlamında çok radikal bir reform olarak görüyorum" diye konuştu.


Gelecek dönemde kendilerine ait 3 reform alanı olduğunu anlatan Şimşek, "İlk olarak biz kamu harcamalarını rasyonelleştireceğiz, israfı azaltacağız. İkincisi devletin gelirlerinin kalitesini artırıp vergide adaleti sağlamaya çalışacağız. Üçüncü olarak da kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz" dedi.


"Düşük faiz ortamı yatırım hamlesine dönüştürülebilir"


Bakan Şimşek, Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı dönemindeki yapacağı çalışmalar hakkında bilgi vererek, kapsayıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını belirtti.


Yatırım konusuna da önem vereceklerini dile getiren Şimşek, "2035 yılına kadar 60-70 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç olacak. Şu andaki gidişatla 57 trilyon dolarlık bir finansmana gerek duyulacak. Biz kendi dönem başkanlığımızda yatırımı önceliklendireceğiz. Biz deneyimlerimizi ve modellerimi paylaşacağız" dedi.  


Şimşek, İsviçre, Avro Bölgesi ve Japonya'da 7,3 trilyon dolarlık devlet tahvillerinin faizinin eksiye düşmüş durumda olduğuna dikkati çekerek, "Doğru bir model kurgulanabilirse ve Türkiye buna önayak olursa, biz bu düşük faiz ortamını, dünya için bir yatırım hamlesine dönüştürebiliriz" ifadesini kullandı.


Açıklanan reform paketlerinin G-20 tarafından denetlenmesinin önemini vurgulayan Şimşek, G-20'nin esnek bir yapıya sahip, küresel ekonominin yüzde 85'ini temsil eden önemli bir otorite olduğunu belirtti.


AA