Genel

Mehmet Şimşek: Twitter ofis açmak zorunda!

Mehmet Şimşek, herhangi bir sosyal medya şirketinin adını vermeden, "Türkiye'de daimi temsilcilik ya da işyeri açmamaları durumunda bu şirketler haksız kazanç ve haksız rekabet içindeler. Bu şirketler iyi niyetlilerse daimi temsilcilik açarlar" dedi


 Bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında Twitter'ın vergi sorumluluğu olup olmadığına dair soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herhangi bir sosyal medya şirketinin adını vermeden, "Türkiye'de daimi temsilcilik ya da işyeri açmamaları durumunda bu şirketler haksız kazanç ve haksız rekabet içindeler. Bu şirketler iyi niyetlilerse daimi temsilcilik açarlar... Eğer açmazlarsa neler yapılabilir bakacağız.  Şu anda ne kadarlık bir vergi kaybı olduğuna yönelik çalışmalarımız devam ediyor" dedi.


“Bu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir husus değil”


Bakan Şimşek, “Twitter sizden randevu istedi mi?” şeklindeki bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Dün gece bir kanaldan benimle iletişime geçtiler. Bende ben ya da arkadaşlarım sizle görüşürler dedim. Bütçe basın toplantısıyla ilgilendiğimden dolayı ben bakamadım. Henüz randevu gerçekleşir mi gerçekleşmez mi bu konuda bir bilgim yok. Bu şirketlerle ilgili çalışmalarımız tabiî ki var. biz gerek ulaştırma bakanlığıyla irtibattayız. Yazdığımız cezalar mahkeme süreçleri var. Bu süreçten sonra Türkiye’ye gelip daimi yerler açanlar var. Bazıları uyum sağlıyor. Bazı şirketlere o anlamda müteşekkiriz.


Bu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir husus değil. Ofis açmazlarsa o zaman bunu uluslararası platformlara taşırız. Gerekirse yasal düzenleme yapıp buralara Türkiye’de sürekli faaliyet gösterip de Türkiye’de daimi temsilcilik ya da işyeri kurmayanlara yönelik bu konuda kat kat daha yüksek bir vergi uygulamasına gidilebilir. Mesela şuanda KDV’yi kim ödüyor. Vergi veren ödüyor. Örnek olarak söylüyorum. Şimdi meclise bir kanun götürsek ve Türkiye’den gelir elde ettiği halde Türkiye de haksız rekabete yol açıyorsa bir kanun hazırlayıp bu kanun çerçevesinde burada KDV örnek olarak söylüyorum, yüzde 18 yerine yüzde 36 olarak uygulanır desem bu yapılabilir bir şey. Bunlar varsayımsal teorik cevaplar. Haksız rekabeti doğru bulmuyoruz. İyi niyetle hareket etmelerini bekliyoruz. Sürekli bir faaliyet söz konusu. Biz bunu baz alıp gerekli düzenlemeleri yaparız.”


"Gündemimizde zam yok"


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl için konulan vergi geliri hedefinin tutturulacağına inandığını belirterek, "Onun için hiçbir şekilde gündemimizde zam yok" dedi.


Milli Piyango'da erteleme düşünmüyoruz


Milli Piyango özelleştirmesi için açılan ihalede şu anda bir erteleme düşünmediklerini kaydeden Şimşek, "İhaleye yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi var, şu anda 10 firma ihale dokümanı aldı" dedi.


"Büyüme dinamikleri güçlü"


Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin, küresel ve bölgesel risk faktörlerinin yanı sıra içeride özellikle ilk çeyrekteki bir miktar siyasi belirsizlik ve üç temel faktöre rağmen ilk çeyrekte ılımlı büyümesini devam ettirdiğini söyledi. Bunun Türkiye ekonomisinin büyüme dinamiklerinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini vurgulayan Şimşek, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 4,4 büyüdüğünü, yılın tamamında yüzde 4'lük büyümenin yakalandığını ifade etti.


Bu yıl için de yüzde 4'lük büyüme öngördüklerini anımsatan Şimşek, şunları kaydetti:


"Bu büyümeye ilişkin bir takım aşağı yönlü riskler olsa da büyümenin yine de ılımlı şekilde devam edeceği kanısındayız. Çünkü yerel seçimler sonrasında siyasi risk algısı önemli ölçüde azalmıştır. Mesela nisan ayında tüketici güven endeksinde çok ciddi bir artış söz konusu. Hemen yansıyor. Dolayısıyla siyasi belirsizliğin azalmış olması, siyasi istikrarın devam edeceğine ilişkin beklentilerin pekişmiş olması Türkiye'de büyümeyi destekleyici bir faktördür.


Bu çerçevede ilk çeyrekte yavaşlayan iç talebin bir miktar toparlanması ihtimalini yüksek görüyoruz. Kurdaki düzeltme Türkiye'yi daha rekabetçi bir konuma getirmiştir ama bunun ötesinde AB'deki toparlanma dış talebi Türkiye ekonomisi açısından destekleyici bir noktaya getirmiştir. Bütün bunlar büyümeyi destekleyen faktörlerdir. Sanayi üretimi ve reel kesim güven endekslerine de ilk 1-2 ayda baktığımız zaman büyümenin ılımlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor."


"Enlasyonu aşağı çekecek ciddi bir atıl kapasite var"


Türk lirasındaki değer kaybı, gıda fiyatlarının olumsuz seyri nedeniyle enflasyonun yılın ilk 3 ayında yükselişini sürdürdüğünü dile getiren Şimşek, "Ancak uygulanan sıkı para politikası, yürürlüğe koyduğumuz makro ihtiyati tedbirler, ılımlı seyreden iç talep ve TÜFE'deki baz etkisinin de zaman içerisinde ortadan kalkmasıyla birlikte enflasyonun bu yılın ikinci yarısından itibaren bir istikrara kavuşması, daha sonra da düşüş trendine girmesi beklenmektedir" dedi.   


Türkiye'nin şuanda potansiyelinin altında büyüdüğüne değinen Şimşek, ciddi bir atıl kapasitenin söz konusu olduğunu, bunu da enflasyonu aşağı çekecek çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı.


"Daha küçük bir cari açık ile bu seneyi kapatacağız"


Cari açığın bu yıl önemli ölçüde daralacağını dile getiren Şimşek, çünkü iç talebin daha ılımlı olduğunu, kurda destekleyici bir süreç yaşandığını, dış talepte bir güçlenmenin söz konusu olduğun belirtti.  


Altın ithalatının da normalleştiğini, geçen senenin istisnai bir yıl olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin, geçen yıl olduğu gibi net altın ihracatçısı olmayacağını kaydetti. Şimşek, şöyle konuştu:


"Bütün bu faktörleri bir arada düşündüğümüzde cari açıkta öngördüğümüz 55,5 milyar dolarlık, yani gayri safi yurt içi hasılaya göre, yüzde 6,4'lük bir rakamı temsil ediyor. Bu hedefe oranla cari açığın daha da düşük gerçekleşmesi ihtimali yüksektir. Yani biz daha küçük bir cari açık ile bu seneyi kapatacağız.


2014 yılında büyümenin ılımlı ama dengeli süreceğini, enflasyonun inişe geçeceğini, kamu borç dinamiklerindeki iyileşmenin devam edeceğini, cari açıkta ciddi bir azalma olacağını öngörüyoruz ve ilk 3 aydaki gidişat da bu bahsettiğimiz öngörüleri destekleyici mahiyettedir."   



Dünya