Ekonomi

Mehmet Şimşek’in ataması Ortodoks politikalara dönüş mü, yoksa sembolik bir atama mı?

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığına atanmasını yabancı finans çevreler ilgiyle takip ediyor. Ancak bu atama Ortodoks ekonomi politikalarına dönüş mü yoksa sembolik bir atama mı? Kafalar karışık. İşte uluslararası finans kuruluşlarının yorumları…Döviz kurlarında sınırlı yükseliş devam etse de uzmanlar çok ani sıçramalar beklemiyor

Eski bakanlardan Mehmet Şimşek’in yeniden Hazine ve Maliye Bakanlığına atanması piyasalar tarafından olumlu karşılanırken ilk tepki olarak borsa geçen hafta başladığı yükseliş trendine yine aynı coşkuyla devam etti. Döviz kurlarında sınırlı yükseliş devam etse de uzmanlar çok ani sıçramalar beklemiyor.

Peki, Şimşek’in ekonominin dümenine geçmesini yabancı uzmanlar nasıl karşıladı? Nasıl tepki gösterdiler? Yabancı yatırımcılar yeniden Türkiye’ye gelecek mi? İşte bu soruların yanıtları haberimizde…

Sözcü Gazetesi’nin haberinde, AKP hükümetinin enflasyonla mücadele kapsamında Eylül 2021 tarihinde başlattığı faiz indirimleri, yatırım odaklı kredi ve cari fazla politikasının cari fazlaya yol açmadığı gibi enflasyonu 24 yılın zirvesine çıkardığına vurgu yapıldı. Bu politikalar yüzünden enflasyonun hızla yükselerek alım gücünün eridiği ve döviz rezervlerinin azaldığı belirtildi.

Şimşek devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin artık rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceğinin kalmadığına işaret ederken, yurt içi piyasalar gibi yabancı uzmanlar da şimdi Şimşek’in atacağı adımları sabırsızlıkla bekliyor.

DRAMATİK BİR U DÖNÜŞÜ OLUR MU?

CNBC’nin aktardığına göre, ABD merkezli danışmanlık şirketi Teneo’nun Eş Başkanı Wolfango Piccoli, Şimşek’in dönüşüyle Türkiye’nin mevcut ekonomi politikasında kısmen de olsa yeniden düzenleme yaşanabileceğini belirtirken, dramatik bir U dönüşüne de çok ihtimal vermiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik tarafta pragmatik duruşa daha ne kadar tahammül edebileceğinin belirsiz olduğunun altını çizen Piccoli, Şimşek’in atanmasının, piyasalar Türkiye’ye biraz zaman verene kadar Erdoğan’ın kullandığı bir enstrüman olduğunu iddia etti.

PİYASAYA DESTEK SAĞLAYACAK

Bloomberg’in aktardığına göre, Donato Guarino’un aralarında bulunduğu Citigroup analistleri, piyasaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ortodoks politikalara dönüşünü giderek daha fazla fiyatlamaya başladığına dikkat çekti. Grubun yayınladığı raporda, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığına atanmasının piyasalara destek sağlayacağına vurgu yapıldı.

PARA POLİTİKASI ELDEN GEÇİRİLECEK

Fransız banka SocGen analistleri ise cuma günü yayınladıkları bir raporda, Mehmet Şimşek’in ekonominin dümenine geçmesinin, Türkiye’de para politikasının elden geçirilmesine yol açmasını beklediklerine ilişkin yorum paylaşıldı. Raporda, uygulanacak yeni para politikalarının, yurt içi kredi genişlemesini sınırlayacağı ve seçim öncesi müdahaleyle tükenen döviz rezervlerini yeniden inşa etmeyi amaçlayacağı belirtildi.