Kim Kimdir?

Mehmet Sinan Tara kimdir?

Enka Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sinan Tara kimdir? Mehmet Sinan Tara inşaat sektörüne ne zaman atıldı? ENKA İnşaat bugüne kadar hangi projeleri hayata geçirdi?

Mehmet Sinan Tara kimdir? 

Mehmet Sinan Tara 1958, İstanbul doğumlu. Mehmet Sinan Tara bugün, Enka Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanıdır.


İş adamı Şarık Tara'nın oğlu Mehmet Sinan Tara, Alman Lisesi'nden sonra ETH Zürih'te inşaat mühendisliği okudu. Ardından Stanford Üniversitesi'nde işletme dalında yüksek lisans eğitimi aldı.


1980 yılında katıldığı Enka'da saha mühendisi, genel müdür, yönetim kurulu üyesi gibi görevlerde bulundu. Aynı zamanda TÜSİAD ve Türkiye Müteahhitler Birliği üyesidir.


1,4 milyar dolarlık şahsi serveti ile Türkiye'nin 19. zengini olan Mehmet Sinan Tara, bugün İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde açıklanan bilgilere göre “Vergi rekortmenleri ilk 100” listesinde yer alıyor.


ENKA İnşaat

Çeşitli endüstriyel fabrika, köprü, yol, tersane ve iskele inşaatlarının taahhüt işlerini yapmakla sektöre giriş yapan firma, Türkiye’deki Aksu Kağıt Fabrikası, Chrysler Kamyon Montaj fabrikası ve Haydarpaşa Hububat Siloları'nın inşaatını da yaptı.


Pimaş Plastik ve Altaş Çelik El Aletleri fabrikalarını 1960’lı yıllarda kurarak ilk yatırımını yapan ENKA bu defa adını 1967 yılında ENKA İnşaat ve Sanayi Anonim Şirketi olarak değiştirdi.


ENKA’nın ilk santral projesi olan  Tunçbilek Termal Elektrik Santrali inşaatına ise 1970’li yıllarda başladı. Bu dönem yaptığı projeler arasında Boğaziçi Köprüsü yolları, İskenderun Demir Çelik Fabrikası için kok fırınları yer aldı.


ENKA İnşaat projeleri:

Libya’da dört çimento fabrikasını 1972 yılında açarak ilk yurtdışı işini de gerçekleştirmiş oldu. Aynı dönem içerisinde Suudi  Arabistan’da da proje geliştiren firma  Yamama Çimento Fabrikası ve Riyad ve Cidde Kireç Fabrikaları’nı Suudi Arabistan’da inşa etti.


1980’li yıllarda Suudi Arabistan, Irak ve Libya’da projelerini geliştiren ENKA, Rusya ve Almanya’da da projeler üretmeye başladı. Rusya ile 1988 yılında Türkiye-SSCB Doğalgaz Anlaşması’nı yapan firma, tarihi Petrovsky Geçidi'nin restorasyonu ve yenilenmesi ve 1000 yataklı İkinci Dünya Savaşı Gazileri Hastanesi'nin anahtar teslim projesini bitirdi.


MosENKA ve Moskva Krasnye Holmy adında Rusya’da 1990’lı yıllarda iki anonim şirket kurdu. Bu şirketler kapsamında Rusya’da birçok hastane, konut kompleksi, alışveriş merkezi, ofis binası ve endüstriyel fabrika projeleri yanı sıra Beyaz Saray ve State Duma binalarının yenileme işlerini gerçekleştirdi.


Bursa Doğalgaz Ateşlemeli Kombine Çevrim Elektrik Santralini 2000 yılında tamamlayıp hizmete açan firma aynı dönem içerisinde şu projeleri de hayata geçirdi:  Hırvatistan’daki Bregana-Zagreb-Dubrovnik Otoyolu, Etiyopya’daki Messebo Çimento Fabrikası ve Türkiye’deki Afşin Elbistan-B Termal Elektrik Santrali.



Vergi rekortmeni inşaatçılar!
Dünyanın en zenginleri listesinde Şarık Tara 546'ıncı, Ali Ağaoğlu 601'inci sırada!