29 / 09 / 2024

Mehmet Sindel: Konut kredileri 2011'de 70 milyar TL'yi aşar

Mehmet Sindel: Konut kredileri 2011'de 70 milyar TL'yi aşar

Mehmet Sindel, "Uzun vadede ise; ekonomik ve siyasi istikrar, büyümenin devamı ve uzun vadeli fonlama maliyetlerinde yaşanacak düşüşler faizlerin aşağı yönlü hareketinde etkili olacak" dedi




KONUT kredisi faizlerinde önümüzdeki bir yıllık dönemde aşağı yönlü bir hareket beklemediklerini açıklayan HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel, "Uzun vadede ise; ekonomik ve siyasi istikrar, büyümenin devamı ve uzun vadeli fonlama maliyetlerinde yaşanacak düşüşler faizlerin aşağı yönlü hareketinde etkili olacak" dedi.

İLK 6 AYDA 14 MİLYAR TL
Faizlerdeki düşüşün ve piyasalardaki iyimser havanın devamı ile konut sektöründe canlılığın bu yıl da devam ettiğini söyleyen Sindel, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında 14 milyar TL tutarında yeni konut kredisi kullandırıldığını kaydetti. Sindel şöyle devam etti: "Bunun sonucu olarak konut kredisi pazar hacmi yaklaşık yüzde 15 büyüdü. Yılın ikinci yansında da bu rakama yakın bir yeni kullandınm ve pazar büyümesi bekliyoruz."

2011'DE 70 MİLYAR TL'Yİ BULUR
Sindel, haziran sonu itibariyle mevduat bankalarının toplam konut kredisi stoğunun 49 milyar TL seviyesinde bulunduğunu ve eylül sonu itibariyle 52 milyar TL'ye yaklaştığını belirterek, bu rakamın yıl sonunda 55 milyar TL'ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 70 milyar TL'ye ulaşacağım öngördüklerini sözlerine ekledi. Sindel, "Bu yıl için konut kredisindeki büyüme bu tahminlerle yüzde 30 seviyesinde gerçekleşmiş olacak. Türkiye'deki konut kredilerinin GSYH'ya oram ise geçtiğimiz yıl sonunda yüzde |   4.7 iken, bu yılın sonunda bu oranın yüzde 5.3 seviyesine
yükselmesini bekliyoruz" diye
devam etti.

KREDİ ALANA TELEVİZYON HEDİYESİ
HSBC'nin konut kredilerinin toplam tüketici kredileri içindeki payının yüzde 50 seviyesinde olduğunu açıklayan Sindel, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına ve finansal durumlarına göre özel ve etkin çözümler sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, uyguladıkları kampanyalar hakkında şu bilgileri verdi: "Standart ve İndirimli kredilerimizin yanı sıra yürüttüğümüz kampanyalarda dönem dönem masrafsız, sabit masraflı, hediyeli konut kredisi avantajlarını sunuyoruz. 12 Kasım 2010 tarihine kadar geçerli 'Sony LCD TV Hediyeli Konut Kredisi' kampanykampanyamızda müşterilerimize avantajlı faiz oranlarıyla sabit masraflı konut kredisi fırsatı sunarken, çekilişsiz - kurasız Sony Lcd TV hediye ediyoruz. Bankamızdan 24-120 ay arası vadelerde 50 bin TL -100 bin TL arasında konut kredisi kullanan müşterilerimiz Sony marka 80 ekran Lcd TV, 100.000 TL ve üzerinde konut kredisi kullanan müşterilerimiz ise 102 ekran Full HD Lcd TV sahibi oluyor."

Pazar yıl sonuna kadar yüzde 30 büyür

KONUT kredisindeki yükselişte, özellikle orta gelirli kesimin gerçekleştirdiği yoğun konut alımının etkili olduğunu belirten Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, "Ekonomideki toparlanma ve rekabet nedeni ile konut kredisi talebinin önümüzdeki dönemde de hız kesmeden artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Pazar, 2010 yılının ilk 9 ayında yüzde 21 büyüdü. Buradan hareketle yılsonuna kadar yüzde 32 büyüyeceğini düşüyoruz. Sene sonunda konut kredileri piyasasının 56 milyar TL barajım aşacağım bekliyoruz" dedi.

YÜZDE 15 PAY HEDEFİ
Finansbank'ın sağladığı toplam tüketici kredilerinin yüzde 66'sını konut kredilerinin oluşturduğunu söyleyen, Kurtoğlu, "Konut kredilerinde 2009 yılında yüzde 11 'lik bir pazar payı elde ettik. 2010 yılında bu payı korumayı ve önümüzdeki dönemde konut kredisi pazarında yeni verilen kredilerden yüzde 15 pay almayı hedefliyoruz. Finansbank'ın tüketici kredileri toplamıda bankacılık sektörünün yüzde 8'ine denk geliyor" diye konuştu.

UZUN VADEDE YIĞILMA VAR
Kurtoğlu, Merkez Bankası verilerine göre 24 Eylül itibarıyla 51.6 milyar liraya ulaşan toplam konut kredisine bakıldığında genelde uzun vadelerde yığılma olduğunun göze çarptığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: "İlk 9 ayda yaşanan 9.1 milyarlık artışın 6 milyar lirası 61 -120 aylık, 2 milyarlık kısmı ise 37-60 aylık vadelerde yaşandı. Toplam konut kredisi stokuna toplam rakamın yüzde 51'ini yani 26.3 milyar liralık kısmım 61-120 vadeli krediler oluşturuyor. Kredi stokunun yüzde 27'si, yani 14.1 milyar liralık kısmı ise 37-60 ay vadeli. Bunu 7.3 milyarlık kredi stoku ile 121-180 ay arası vade izliyor. 1-12 ay vadeli kredi tutarı ise sadece 123 milyon lira kadar"

Yurtta kalmak ya da kira ödemek istemeyen üniversitelilere özel

ÜNİVERSİTEKOLAY ürününde yer alan konut kredisini de anlatan Enis Kurtoğlu, "Üniversiteli gençler, yurtta kalmak veya her ay kira ödemek yerine, kendi evlerinde eğitimlerine devam etme imkanına sahip. Ürün dahilinde, konut kredisi kullanan müşteriler, 3 ay taksit erteleme opsiyonu ve kredi vadesi boyunca hesap işletim ücreti ödememe kolaylığından yararlanabiliyor" dedi.

Evini satıp yeni konut almak isteyenlere özel: Evini Değiştiren Mortgage

ÖZEL bir taksit ödeme planına sahip 'Taksiti Düşük Mortgage' ürünü ile konut kredilerinde bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, "Finansbank müşterileri, 500 TL'den başlayan taksitlerle konut kredisi kullanabiliyor. 'Peşinatsız Mortgage' ile peşinat biriktirmek için zaman harcamalanna gerek kalmıyor. Finansbank müşterileri, satın alacaklan konutun yüzde 95'ine kadar kredi kullanabiliyor. Ayrıca mevcut konutlarım sattıktan sonra yeni bir konut almak isteyen, ancak mevcut evini halen saramamış müşterilere yönelik olarak oluşturulan 'Evini Değiştiren Mortgage' ürünümüz tüketiciler yeni konutlarına hiç peşinat ödemeden hemen sahip olurken, mevcut konutlarım satmak için de 3 yıllık bir süre kazanmış oluyor. Üstelik oluşturulan özel bir ödeme planı sayesinde oluşan taksitler 'Standart mortgage'a göre yüzde 40'a varan oranlarda daha düşük olabiliyor" dedi.
Hürriyet Emlak


Geri Dön