Mehmet Tuza: Yaşanabilir bir dünya için enerji verimliliği ve yalıtım şart!
Yapı sektörünün öncü şirketlerinden Pakpen, 6 Ocak haftası başlayan ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ vesilesi ile gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için oluşturulan enerji kültürünün yapılara da taşınması gerektiğine dikkat çekiyor...
Konuyla ilgili açıklama yapan Pakpen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuza, ‘Enerji verimliliği için yapılan yalıtımın bir çok yapıda sadece binaların dış cephesi ile sınırlandırıldığını görüyoruz. Halbuki tam bir yalıtım için aynı zamanda PVC pencerelerin ve kapıların da yalıtılması gerekiyor.
Çevremizi ve ülke ekonomimizi korumak için hem sektör paydaşlarımız hem de vatandaşlarımız yalıtım konusundaki farkındalıklarını artırmalı, tüm ülkede yalıtım seferberliği başlamalıdır. Bugünün kaynaklarını yarına taşımak için bu adımın atılması gerekiyor. Biz Pakpen olarak bu konuda üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye hazırız ’ dedi.
‘Asıl başarı sürdürülebilir olandır’ felsefesi ile çalışmalarına devam eden Pakpen, enerji tasarrufu haftası sebebiyle yapılardaki enerji kullanımında bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Fabrikalarında en yeni teknolojiyi kullanarak minimum enerji tüketimi yaptıklarını açıklayan Pakpen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuza ‘Pakpen ailesi olarak çalışanlarımız da dahil olmak üzere hayatımızın her alanında çevreyi ve geleceği düşünerek hareket etme gayretindeyiz. Bu gayretimizi farklı platformlara taşıyor, toplumsal bilincin artması amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz.
Binalarda enerji tasarrufu denilince ilk akla bina yalıtımı geliyor. Ancak bir binada harcanan enerjinin %35-40’lık kısmı yalıtımsız dış duvar, %30’u pencere, %17’si dış kapılar, %7’si çatı, %6’sı ise zeminden kaynaklanıyor. Bu tabloya baktığımızda kapı ve pencerenin enerji tasarrufundaki önemi açığa çıkıyor. Pakpen olarak ürün gamımız ile bir binanın tüm dış cephe izolasyonunu sağlayabiliyoruz’ dedi.
Türkiye’nin ilk Ekolojik Isı Yalıtım Levhası
Yalıtımın enerji tasarrufu için öneminden bahsederken, ürünlerinin de çevreye uyumlu olması için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Tuza, “Pakpen olarak Ar-Ge ve Ür-Ge’ye verdiğimiz destekle ürünlerimizi sürekli geliştirirken ‘kalite ve çevreye duyarlı ürünler üretmek en temel kriterlerimizi oluşturuyor. PakBoard markası adı altında Türkiye’de ilk kez karbondioksit gazı ile 'Ekolojik Isı Yalıtım Levhası'nı ürettik. Ayrıca XPS üretiminde ozon etkisinin azaltılmasını amacıyla Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ile beraber yürüttüğümüz HCFC ‘Umbrella’ projesini hayata geçirdik ve 2.772 ton gaz proses dışı bırakılmasını sağladık" ifadelerini kullandı.
Enerji Tasarrufu İçin Kentsel Dönüşüm Fırsatı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesinin yapılarda enerji tasarrufunun sağlanması için iyi bir fırsat olduğunu anlatan Tuza; "Ülkemiz enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke. Genel tabloya baktığınızda ise cari açığın %67’si enerji ithalatından kaynaklandığını görüyoruz, bunun % 40’ı binalarda tüketiliyor. Enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik gelişmiş olan ülkelerde ve tabi kentsel dönüşüm sürecinde olan ülkemiz için önemli konudur. 20 yılda yapılması planlanan 6,5 milyon konutun enerji verimliliğine uygun yeşil bina kriterleri taşıması fırsatı önümüzde duruyor.
Pakpen A.Ş., tüm üretim süreçleri ve tasarımdan geri dönüşüme kadar tüm “ürün hayat çevrimi” boyunca ilgili ulusal ve uluslararası Çevre Mevzuatı'na uyumun takibinde ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı esas alınıyor. ISO 14001 çevre yönetim sistemine sahip üretim tesislerinde çevreyle uyumlu enerji kaynakları kullanılıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim süreçlerine dahil edilmesi ile ilgili plan ve projeleri hayata geçiren Pakpen, 'Küresel ısınma', 'azalan doğal kaynaklar', 'susuzluk' gibi dünyamızı ve ülkemizi tehdit eden konuların çözümüne yönelik sorumluluklarını yerine getirmek üzere, kaynak tasarrufuna odaklanılarak ürün geliştirme çalışmaları sürdürüyor" dedi.