Genel

Mehveş Evin: NTVnin kültürel mirastan anladığı!

Mehveş Evin: Bayılıyorum ya bu memlekete... Varsa üzerini kapatmak istediğin bir hadise, hemen bir business plan yapıyorsun. Ne kadar vatansever, ne kadar duyarlı ya da nasıl çevreci olduğunu ilan  ediyorsun...

Bu şekilde hem kendi ayıbını örtüyor hem de imajını tazeliyorsun. Bunun adı sosyal sorumluluk projesi oluyor bir de.
Hele kendi medyan varsa yok senden daha kralı. Kimse yaptığını sorgulayamaz, herkes üç maymunu oynar nasılsa.

Ne tatlı iş, değil mi
NTV, bir süre önce çok saygıdeğer bir projeye imza attı. Kültür ve tarihe duyarlılığını, markasına yaraşır bir şekilde göstereceğini duyurdu. Ve NTV kültür mirasına sahip çıkıyor başlıklı kampanyayı böyle başlattı.
Anadolunun dört bir yanında kaçak, izinsiz yapılaşma, çarpık kentleşme, define arama ve soygun amaçlı kültür mirasına yönelik talan ve tahribatı bize ihbar edin, sahip çıkalım diyerek manifestosunu internet sitesinde yayınladı.

Ya Hasankeyf
Manifesto, aslına uygun yapılmayan restorasyonlar, insan ya da doğa tahribatına uğramış kültürel SİT alanı olarak tanımlanmamış, ama tarihi niteliği olan bölgelere dikkat çekmeye çağırıyor bizi.
Çevremizdeki tarihi doku ve kültürel özelliği bulunan yapılara karşı saldırılarla ilgili maillerin Kültür Bakanlığına iletileceği de not düşülmüş. Aman ne güzel.

Merak ediyorum... Anadolunun kültür mirasına sahip çıkan NTV, Hasankeyfte yapılması planlanan Ilısu Barajı hakkında ne diyecek Yoksa, Orası kültürel SİT alanı veya Talan ve soygun değil, baraj diye mi savunacaklar yapılanı
NTV, kültürel mirası koruyoruz hareketine geçmeden önce, keşke biraz daha akılcı davransaydı. Ne de olsa Hasankeyf, değil Türkiyenin, dünyanın en değerli kültürel alanlarından. UNESCO listesine alınması bile söz konusu. Ne de olsa geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanıyor ve 300den fazla arkeolojik alana sahip. Ancak baraj, hepsini suya gömecek.

Rica ve ihbar
Sadece çanak çömlek de değil. Baraj, Dicle Vadisinde yaşayan insan ve hayvanların hayatını da tehdit edecek. Doğal nehir yatağı talan olunca, Hasankeyfin doğa ve kültür mirası yok olacak. Yabancı yatırımcılar projeden geri çekilmişken Garanti Bankası ve Akbank, projenin finansmanını sağlamaktan geri adım atmadı. Çevre Bakanlığı, barajlar krallığını zaten ilan etmiş durumda...
O zaman rica ediyorum: Kültürel mirasa gerçekten sahip çıkmak istiyorsanız, önce Hasankeyften başlayın. Sonra ister define avcılarıyla uğraşın, ister çatlak duvarlarla.

SALYANGOZUN HiKAYESi

* Sinek Sekiz Yayınevi, güzel bir iş yaptı ve Slow Food Devrimi-Yeni bir yemek ve yaşam kültürünin Türkçesini yayımladı.
* Son zamanlarda sık sık kullanılan slow foodun ne olduğunu, hikayesinin nasıl geliştiğini anlatan kişi, Carlo Petrini. Yani 1986da bizzat bu hareketi başlatıp, dünyanın dört bir yanına yayan Petrini.
* Slow Food hareketinin sembolü salyangoz, çünkü sürekli yiyerek yavaş, temkinli ama kararlılıkla ilerliyor. Dahası cüssesinden beklenmeyen mesafeler aşıp iz bırakır. 100 bin üyeli Slow Foodçular bugün önemli  bir gastronomi hareketi.

YOK ARTIK!

* İstanbul Akvaryumunun açılışında izdiham oldu. Flaşlı fotoğraf çekimi yüzünden 70 bin balık telef oldu. Bazı ziyaretçiler de para ve pet şişe atmış. Dua edin o balıkları yakalayıp mangal da yapabilirlerdi, ne de olsa denizde balık bitti.
* Harakiri dergisi, Muzır Kurulunun Evlilik dışı ilişkiyi özendiriyor ve Tembelliğe özendiriyor gibi muhteşem yorumları sayesinde para cezası ve poşete girme uyarısı aldı. Harakiri ekibi, dergiyi kapatacaklarını açıkladı. Peki Muzır Kurulu kimlerden oluşur, bir Allahın kulu merak etmiyor mu
Milliyet Cadde/Mehveş Evin