Eğitim

Mektebim Okulları 1.8 milyar yatırımla 60 yeni kampüs açacak!

Mektebim Okulları 2 yılda 1.8 milyar yatırımla 60 yeni kampüs açacak. Mektebim Okulları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko; "5 yıl sonra 150 kampus ve bir üniversiteye ulaşmış olacağız" dedi.

Mektebim Okulları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, 3 yıl sonra Türkiye'nin, 5 yıl sonra da dünyanın en büyük okul zincirini kurmayı hedeflediklerini belirterek,  "5 yıl sonra 150 kampus ve bir üniversiteye ulaşmış olacağız" dedi.


Son dönemde hayata geçen teşviklerle birlikte eğitim sektöründe yatırımlar hızlanırken, Türkiye genelindeki 51 kampüsünde, 30 bin öğrenciye eğitim veren Mektebim Okulları da hedeflerini dünya çapına taşıdı. 2 yıl içinde İstanbul'a bölgenin ve Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden birini açmaya hazırlandıklarını vurgulayan Mektebim Okulları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, bir diğer hedeflerinin ise vatansever bir eğitim kurumu olarak yurtdışında bir Türk eğitim kurumunun bayrağını dalgalandırmak olduğunu söyledi. Kalko, 5 yıl vadede ise Mektebim'i dünyanın en büyük okul zinciri yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Mektebim Okulları'nın gelecek vizyonunu ve Türk eğitim sistemini Ümit Kalko ile konuştuk.




Eğitmenlikle başladı...


Nasıl karar verdiniz eğitim sektörüne girmeye?


Üniversitede okurken kaymakam olmak istiyordum. Ancak son yazılı sınavda iki soruyla kaybettim. Bunun üzerine bir dahaki sene tekrar sınava girmeye karar verdim. O yıl boşa gitmesin diye de açıköğretim kursunda yarı zamanlı eğitmenlik yaptım. Sonra kadrolu eğitmen oldum. Sonra da kısa süre içinde müdür oldum. Fakat bir süre sonra haksız yere işten atıldım. O gece sabaha kadar hırsımdan uyuyamadım. Ve sabah gidip çok sınırlı bir bütçeyle kovulduğum dersanenin tam karşısına bir dersane açtım. Daha 22-23 yaşındaydım. 


Tüm enerjimiz eğitime 


O sene açtığımız kurs çok yoğun talep gördü. Zamanla ikincisini, üçüncüsünü dördüncüsünü açtım. Çeşitli belediyelerin sanat ve meslek kurslarını alıp işletmeye başladık. Her dersane sahibinin bir okul açma, her okul sahibinin de bir üniversite hayali vardır. Benim de okul hayalim vardı. Ve 2011 yılında İstanbul'un ilk özel sağlık meslek liselerinden birini açtık. 2012 yılından itibaren de açtığımız okulun kontenjanını doldurmasıyla kurumsl bir kimlikle bu işi yapıp, sadece eğitime yönelmeye karar verdik. Dersane ve belediye işlerimizden çekildik. Bütün enerjimizi okulculuğa verip, 2012 yılında Mektebim Okulları'nı kurduk.


4 maddelik anayasa belirledik 


 


Eğitimde nasıl farklılaşıyorsunuz? 


Mektebim'de okuyan öğrencilerin akıl ve bilim yolunda gitmesini, dogmatik düşüncelerden arınmasını hedef edindik. Bizim için olmazsa olmaz bir diğer hedef de vatansever, milli değerlere sahip çıkan, yenilikçi ve girişimci bir nesil yaratmak oldu. Mektebim salt ticari kaygılarla kurulmuş bir yapı değil. Değerlerimiz var, bunun için de okulu kurarken kendimize 4 maddelik bir anayasa belirledik.


Ne var bu anayasada?


Birinci madde; başka hiçbir sektörde yatırımcı olmayacağız. İkinci madde eğitimden kazandığımızı eğitime yatıracağız. 3. madde vatanını milletini seven toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede duracağız. 4. madde de ilk 3 madde değiştirilemez. 


 2 yılda 1.8 milyar yatırımla 60 yeni kampüs açacak  

 


Hedefleriniz nasıl?


2 sene sonra 111 okula ulaşmayı hedefledik. 60 yeni kampus yatırımı olacak. Bunun için 2 yılda toplamda 1.8 milyar TL'lik bir yatırım yapıyor olacağız. Ve 15 bin çalışanla 100 bin öğrenciye ulaşacağız. Ayrıca vatansever bir eğitim kurumu olarak yurtdışında bir Türk eğitim kurumunun bayrağını dalgalandırma hedefimiz var. Bunun için Maarif Vakfı'yla görüşmelere başlıyoruz. Biz bu yatırımlarla 3 yıl sonra Türkiye'nin en büyük okul zinciri olmayı hedefledik. 5 yıl vadede ise dünyanın en büyük okul zinciri olma hedefimiz var. 5 yıl sonra 150 kampus ve bir üniversiteye ulaşarak, dünyanın en büyük zinciri olacağız. 150 okul demek 150 bin öğrenci demek, üniversiteyi de sayarsek toplam 200 bin öğrenci sayısına ulaşacağız.


Satın alma yoluyla büyüme de, planlarınız dahilinde mi?


Çıkabilecek fırsatlara karşı soğuk değiliz ama biz büyüme kurgumuzu bunun üzerine yapmıyoruz.


Kalem kağıttan önce tablet


Dünyada eğitim nereye gidiyor?


Dünyada teknoloji, eğitimin olmazsa olmazı. Norveç'te çocuklara birinci sınıfta kalem kağıttan önce tablet veriyorlar. Ülkemizde de en vizyoner projelerden biri Fatih Projesi. Doğru uygulanırsa ülkemizin o muasır medeniyetler seviyesi dediğimiz seviyeye çıkmasında en önemli destekleyicilerden biri olacaktır.


Özel okullaşma 2023'te %25'i bulur


Teşvikler sektörü hızlandırdı mı?


Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşvikleri sektörü gerçekten hızlandırdı. 2 sene önce yüzde 4.5 seviyesinde olan özel okullaşma oranı şu anda yüzde 8'lere ulaştı. Bakanlığın hedefi 2023 yılında bu oranı yüzde 15'lere çekmek. Ama ben bu hızla gidilirse oranın 2023'te yüzde 25'leri bulacağını düşünüyorum. 


30 bin öğrenci 6 bin çalışan 


Kaç okula ulaştınız?


2012'de 5-6 okul açtık. Yoğun taleple 8 okul daha açtık. Bir sonraki yıl 15 okula ulaştık. Sonraki sene 5 okul daha açtık. Şu anda da 51 kampusu olan, 30 bin öğrenciye eğitim veren ve 6 bine yakın çalışanı olan büyük bir aileyiz. Bu arada Sancak Ailesi'yle bir ortaklığımız oldu. Bu ortaklık bizi daha da güçlendirdi.


İngilizce öğretmeni bulamıyoruz


 


Özel sektör insan kaynağı açısından şanslı mı?


Aksine bizim karşımıza çıkan en büyük problem insan kaynağı oldu. Sahaya indiğimizde sınıf öğretmeni, İngilizce öğretmeni, matematik öğretmeni ve rehberlik öğretmeni bulamıyoruz. Kontenjan sayılarını branşta açık olandan yana kullanıp, fazla olan branşlardaki kontenjanları azaltarak buradaki dengeyi sağlayabilirler. 


20 binden fazla vermek doğru değil


Özel okullar arasında çok ciddi fiyat farkları var. Bu, kaliteden mi kaynaklanıyor?


Özel okullar sadece üst tabaka dediğimiz insanların çocuklarını gönderdiği bir yerken, artık orta gelir grubu için de ulaşılabilir hale geldi. Fiyatları 60 bin TL'ye ulaşan çok pahalı okullar olduğu gibi 8-10 bin TL'lik okullar da var. Ama ben 20 bin TL'den fazla verilmesini doğru bulmuyorum. Maliyetler okullarda çok fazla değişmiyor ama fiyatlar çok değişiyor. Daha pahalı okul, daha iyi okul anlamına gelmiyor.


Antalya ve Trabzon'da 2. dil Rusça


Okullar eğitim modelleriyle birbirinden ayrışıyor mu?


Bizim 'Bütünsel Eğitim Modeli'miz var. Her yaş grubu için farklı eğitim yöntemleri uygulanıyor. Haftada 18 saate yakın yabancı dil eğitimi veriyoruz. İkinci yabancı dil, Almanca ve İspanyolca. Bölgelere göre değişiyor. Mesela Trabzon'da, Antalya'da Rusça çok talep edilebiliyor. 


Akşam