Sektörel

Melek yatırımcı Hasan Aslanoba'nın 2020 planı!

Start up ekosisteminin giderek gelişmeye devam ettiği günümüzde, bu gelişimde yaratıcı iş fikirleri ve başarılı girişimciler kadar melek ağlar ile yatırımcıların da katkısı büyük. Melekler, henüz yolun başında olan start up'lara can suyu oluyor...

Girişimlere yolun başındayken yatırım yaparak onların gelişmesine destek veren melek yatırımcılık ekosistemi büyümesini sürdürüyor. 2019 yılında melek yatırımcılar ve ağlar 41 girişime toplam 52,7 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yıl da yatırımlar artarak devam edecek. 11 melek ağa ve kişisel yatırımcıya 2020 hedef ve planları soruldu. İşte meleklerin 2020 yatırım planları...

Ekonomist Dergisi'nden Gözde Yeniova Saylak'ın haberine göre, start up ekosisteminin giderek gelişmeye devam ettiği günümüzde, bu gelişimde yaratıcı iş fikirleri ve başarılı girişimciler kadar melek ağlar ile yatırımcıların da katkısı büyük. Girişimlere ilk aşamada finansman sağlayıp mentorluk yaparak destek olan melekler, henüz yolun başında olan start up'lara can suyu oluyor.

41 ŞİRKETE YATIRIM

Startups verilerine göre, geçen yıl tüm dünyada girişim sermayesi fonları da dahil olmak üzere melek yatırımcılar, girişimlere 294 milyar dolarlık yatırım yaptı. ABD'deki girişimler 124 milyar dolarlık yatırım alırken, Çin'deki girişimler 53 milyar dolar, Hindistan'daki girişimler ise 16 milyar dolarlık yatırım aldı.

Yine Startups verilerine göre, Türkiye'de ise 2019 yılında melek yatırımcılar ve ağlar 41 girişime toplam 52,7 milyon dolarlık yatırım yaptı. Hazine Müsteşarlığına akredite olan melek ağlar ve yatırımcılar tarafından yapılan yatırımlar ise 2019 yılında 15 milyon TL'ye ulaştı. Şu anda Türkiye pazarındaki rakamlar diğer ülkelere kıyasla düşük olsa da gelişme potansiyelinin olduğu ifade ediliyor.

TÜRKİYE'DE 510 MELEK VAR

Hazine Müsteşarlığının lisans vermeye başladığı 2013 yılında 155 olan akredite melek yatırımcıların sayısı giderek arttı ve bu yıl itibariyle 510'a ulaştı. Ayrıca lisanslı dokuz melek yatırım ağı bulunuyor. Lisanslı melek ağları daha önce 14 taneydi. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, akreditasyon süresi beş yıl ve beş yılı dolan ağlardan bazıları başvurularını yenilemedi. Bu nedenle de sayıları azaldı. Ancak akredite olmasa bile faaliyet gösteren melek yatırım ağları hala var. 

Hasan Aslanoba / Aslanoba Capital yönetim Kurulu Başkanı

"50 şirkete 10 milyon dolar yatıracağım"

"2019 yılında, genelde yurtdışında, 50'den fazla şirkete, toplamda 12 milyon dolarlık yatırım yaptım. Türkiye'de eskisi kadar yatırım yapmıyorum. Ancak 2 milyon dolarla Martı'ya yaptığım yatırım büyük bir istisna oldu. 2020'de, exit'lerimin durumuna da bağlı olarak, 10 milyon dolar civarında yatırım düşünüyorum.

Yine en az 50 şirkete yatırım yaparım. Eskisi gibi lider yatırımcı olmuyorum. Lider yatırımcıları takip ederek nispeten küçük rakamlarla, globalde çok sayıda şirkete yatırım yapmayı tercih ediyorum. En sevdiğim alanlar, FinTech, HealthTech, B2B, SaaS, Micromobilite, AI/ML bazlı çözümler ve pazaryeri modelleri. Girişimcilerin çok akıllı, odaklı, global vizyonu olan, enerjik, dürüst kişiler olmasını önemserim. Şirketin, büyük bir pazarda büyük bir sorunu çözmesi, rekabete karşı nispeten korunaklı olması ve ürün-pazar uyumunu erken gösterebilmesi önemli. Ayrıca şirketin globalde akıllı yatırımcıları çekebilmesi de yatırım iştahımı artırır."