Melih Gökçek Ankara için projelerini anlattı!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hayalindeki projenin Kızılırmak'ı Ankara'nın içinden geçirmek olduğunu ama çok uzakta kaldığı için olmadığını söyledi. Gökçek, hayvancılık ve tarımda da projelerinin olduğunu ifade etti...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hayalindeki projenin Kızılırmak'ı Ankara'nın içinden geçirmek olduğunu ama çok uzakta kaldığı için olmadığını söyledi.
NTV'de yayınlanan Mehmet Barlas'la 45 Dakika'nın bu haftaki konuğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ti.
Gökçek'in açıklamalarından satır başları şöyle...
BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİÇ AKLIMA GELMEDİ
"Büyüyünce milletvekili olacağımı söylerdim, oldum da. 2 yıl 3 ay milletvekilliği yaptım ama belediye başkanlığı hiç aklıma gelmemişti. Daha sonra Allah nasip etti, belediye başkanı oldum."
UZAKTA KALDIĞI İÇİN OLMADI
"Hayalimde Kızılırmak'ı Ankara'nın içinden geçirmek vardı ama çok uzakta kaldığı için olmadı. Şimdi boğaz projemiz var. Su özlemi her yerde vardır. Ben de bulabildiğimce Ankara'yla suyu tanıştırmaya çalışıyorum. Kendimizi böyle teselli ediyoruz."
TRAFİK SORUNU BAŞ GÖSTERDİ
"Ankara'da trafik sorunu baş göstermeye başladı. Araç sayısı 4 kat arttı. Biz bunlara yol yapıyoruz. Yıllık 50 bin araç girerse trafiğe, bir sene önceki durumda muhafaza edebilmek için yol her sene 125 kilometre yol yapmamız lazım."
"Yaptık mı, yaptık. Ama gelişen Ankara'ya yaptık. Buna karşılık merkezimiz bir tane, Kızılay. Dışarı çıkarken trafik rahat ama içerisi girerken şişe ağzı etkisi oluyor. Bu nedenle alternatif ulaşım çeşitleri bulmamız lazım. En mükemmeli metro ama bu da inanılmaz pahalı."
"Merkezlere girişlere ücret sistemi getirilebilir trafiği disipline edebilmek için. Ama insanların merkeze gelmesini kolaylaştırmalısınız. Metro pahalı, ikinci alternatif olarak otobüs teleferikleri bulduk. Önümüzdeki dönemde böyle bir niyetimiz var. OSTİM ile beraber bu teleferik otobüsleri yapacağız."
"Teknoloji çok ileriye gitti. Son metro ihalesinde yüzde 51 yerli malzeme şartı kondu. Bu teleferikte de aynısı yapmak istiyoruz. Alternatif ulaşım araçlarıyla da trafik sorununu çözmek istiyoruz."
HAYVANCILIK VE TARIMDA ÇOK PROJEMİZ VAR
"Özel idare kalkınca tarım ve hayvancılık konusunda bütün yetki belediyeye geçti. Şimdi Ankara'yı Türkiye'nin pilot bölgesi kabul edin, bunu uygulayacağız. Hayvancılık ve tarımda çok değişik projelerimiz var. 12 şirketimiz var ziraat fakültesiyle de anlaştık bunlara rehberlik yapacak."
"Nallıhan'da sütçülük var ama değerlendiremiyorlar. Biz şirketlerimiz vasıtasıyla tesis ya da fabrika kuracağız. Keçi sütlerinin intikali için belediye bir organizasyon yapmalı. Biz burada köylüye bir teklifte bulunuyoruz; gelin siz bir birlik kurun. Biz bu birliğe bunu devredelim, karını siz alın biz aradan çıkalım."
"Ankara'nın çevresindeki yetiştirilen ürünler, örneğin domates 50 kuruşa veriliyor tarlada. Bizim elimize 4 liraya geçiyor. Biz bunları ambalajlama da yapmak suretiyle Ankara'nın içerisine getireceğiz. Ankara'daki büyük marketlerle de ürünleri almaları konusunda konuşacağım. Almazlarsa Büyükşehir Belediyesi olarak tanzim mağzaları açarız. Biz kar peşinde değiliz, köylüyü kurtarmayı düşünüyoruz."
"17 tane çevre ilçemiz 8 tane merkez ilçemiz var. 17 çevre ilçenin nüfusü yüzde 12 değil. Ama onun en az iki katı merkezde oturuyor. Biz bunu yapacak olursak ters göçte başlayacak. Mesela Kazan'ı sanayi bölgesi ilan ettik, ters göç başladı. Şu anda Kazan'daki istihdam 20 bini buldu. Kazan'da işsizlik yok, Kazan o kadar mutlu ki."
TERMAL TURİZMİ TEŞVİK EDECEĞİZ
"Termal turizmi de teşvik edeceğiz. Termal suları özellikle seracılıkta kullandığımız da otomatikman ters göç başlayacak. Ankaralı'ya bu hizmeti yapmazsak olmaz. Önümüzdeki dönem açık söylüyorum en büyük hedefim; çevre ilçelerdeki tarımı, hayvancılığı ve termal suları en üst seviyeye çıkarabilmek, bunun için çarpışacağız."
Akşam