Melih Gökçek: Ankara'nın çehresini değiştirdik!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Aktif olarak yürütülen 20 kentsel dönüşüm projesi kapsamında yer alan 28 bin 654 adet yapıdan 18 bin 819'unda gerekli işlemler tamamlandı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, aktif olarak yürüttüğü 20 kentsel dönüşüm projesiyle toplam 19 bin konutu dönüştürdü. Başkan Melih Gökçek, "Dönüşüm sayesinde yurtiçi ve yurtdışında yaptığımız işlerle marka olmayı başardık. Ankara'nın çehresini değiştirdik" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şehirdeki kentsel dönüşüm projelerini ve gelinen noktayı anlattı.
Ankara'nın çehresini değiştirdik. yaptığımız işlerle marka olmayı başardık.Yeni bir şehir zihniyetiyle yola çıktığınız Ankara'da büyük bir kentsel dönüşüm hamlesine başladınız. Dönüşümde geldiğiniz nokta nedir? Projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ankara'da uyguladığımız projeler birçok şehre model oldu. Sağlıksız yapılaşmış, gecekondu alanlarına mevcut haliyle herhangi bir hizmet götürmek mümkün değil. Bu aynı zamanda kısıtlı kamu bütçelerinin de gereksiz israfı anlamına geliyor. Ankara'da 71 adet kentsel dönüşüm proje alanı bulunuyor. Ancak Belediye Meclisi tarafından ilan edilen kentsel dönüşüm projesi alanlarından 20'si aktif olarak yürütülüyor. Bu alanlar Kuzey Ankara Girişi, Dikmen Vadisi Son Etap, Yeni Mamak, Güneypark, Hıdırlık- Atıfbey-İsmetpaşa, Merkezi İş Alanı ve uygulamasına başlayacağımız Çaldağ Kentsel Dönüşüm Projesi ana başlıkları altında toplanabilir.
AMACIMIZ SAĞLIKLI YAPILAŞMA
Size göre şehirlerin dönüşümündeki en önemli husus nedir?
Öncelikli amacımız, sorun yumağı haline gelmiş bu alanları kent için problem olmaktan çıkarmak. Bunu yaparken de planlı ve sağlıklı bir yapılaşmayı hayata geçirmek istiyoruz. Bu uygulamalarda bence en önemli husus projenin kendi içinde finansmanını sağlayabilir olmasıdır. Dönüşüm alanı içinde hak sahibi olan vatandaşlara mülkleri arasında payları yeni projelerin içinde veriliyor ya da yapılaşma taşınmaz maliklerince (Yükseltepe, 50. Yıl, İstanbul yolu vb.) gerçekleştiriliyor.
DAVALAR PROJELERİ AKSATIYOR
Hedeflediğiniz dönüşüm programına uygun mu ilerliyorsunuz?
Proje alanı içinde modern geniş taşıt ve yaya yolları, büyük yeşil alanlar, okul, sağlık tesisi, cami, karakol, kreş, sosyal tesisler, spor alanları vb. donatı alanları da kente kazandırılıyor. Ulaşım ve altyapı sorunları da çözümleniyor.
Bu alanda fark yarattığınızı düşünüyor musunuz?
Dönüşüm uygulamalarımız da hedeflenen programa göre ilerliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümde uluslararası platformda ve ülkemiz içerisinde yaptığı işlerle marka olmayı başardı. Ancak kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili karşılaşılan en büyük sıkıntı, ilgili veya ilgisiz kişi ve kurumlarca açılan davalar. Bu süre açısından projelerin aksamasına neden oluyor.
Dönüşüm projelerinden hangisi örnek olacak özellikte?
Başkent'te yepyeni ve modern bir yaşam alanı olarak yükselen Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi, "ilk otoyol tüneli", "Türkiye'nin en uzun alttan ısıtmalı yolu" ve "en uzun açıklıklı kemer viyadüğü"nü bir arada bulundurmasıyla da tarihe geçiyor. TOKİ ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Başkent merkezine 8 kilometre uzaklıkta sürdürülen proje kapsamında bölge 5 bin 807 gecekondudan arındırıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden özel yasa çıkarılarak uygulamaya konulan ilk kentsel dönüşüm projesi, çalışmalar başladığı günden bugüne sadece Türkiye'ye değil dünyaya da örnek bir proje oldu. Bunun en büyük kanıtını 2009'da HABİTAT tarafından dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan 'En İyi Uygulama' ödülüne, 2010 yılında da İslam Başkentleri Konferansı'nda 'Şehircilik ve Bölge Planlama' dalında birincilik ödülüne layık görülmesiyle gösterdi.
Belediyeler gelir üretmek adına şehir planlarına bakılmaksızın imar artışı yapabilir mi?
Belediyelerin imar planlarının ve yasal çerçevenin dışına çıkarak herhangi bir yapılaşmaya izin vermesi söz konusu değildir. Yapılan planlama çalışmaları güncel yasal mevzuata uygun olarak onay süreçleri harfiyen yerine getirilerek yapılmaktadır.
Dönüşüme acil ihtiyacı olan bölgeler var mı?
Varsa sağlıksız yapı stoku ne kadar? Belediyemizce uygulaması yapılan kentsel dönüşüm projeleri olduğu gibi sadece sınır tespit edilmiş ancak henüz uygulama ve planlamasına başlanmamış dönüşüm proje alanları da mevcut. Bunun sebebi de hem belediyenin aynı anda birçok projeye mali kaynak tahsis edememesi; hem de projeye başlayıncaya kadar geçen sürede alanda kontrolsüz bir yapılaşma ve çarpık kentleşmeye izin verilmemesidir. Dönüşüme ihtiyacı olan alanlar şimdiden belirlendi. Ancak bir nevi sırasının gelmesi için bekletilen, kaçak yapılaşmaya izin verilmeden dondurulan alanlar da var.
Kuzey Ankara Girişi Projesi'nde son durum nedir?
Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 464 hektarlık Karacaören etabındaki 2 bin 750 konut tamamlandı. 380 hektarlık Altındağ ve Keçiören ilçelerinin sınırı içinde kalan birinci etapta 14 bin 332 adet konuttan kura sonucu 8 bin 57 adedi hak sahiplerine teslim edildi. Bin 754'ünün inşaatları devam ediyor. TOKİ tarafından ihale edilecek 4 bin 159 konut bulunuyor. Ayrıca 60 hektarlık yeşil alan düzenlemesi de tamamlandı. 494 hektarlık son etapta ise prensipte uygun bulunan belediyeler ve şirketlerin yanı sıra taşınmaz malikleri kendi binalarını kendileri yapacak. Burada da yaklaşık 20 bin konut yapımı öngörülüyor.
MAMAK'TA 50 BİN KONUT YAPACAĞIZ
Mamak dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projelerinden. Burada son durum nedir?
Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, 11 etaptan oluşuyor. Toplam 50 bin konut yapımı öngörülüyor. Konutların yanına ticaret, çalışma alanları ile burada yaşayacak olan nüfusa göre teknik ve sosyal altyapı alanları da yapılacak. Mamak projesinde 5 etabın planlama çalışmaları tamamlandı. Birinin uygulanması da bitti. Alanda toplam 13 bin 404 gecekondu bulunuyor. Bunlardan 8 bin 634'ü ile uzlaşma sağlanarak sözleşme imzalandı. 4 bin 38'i ise yıkıldı. Bin 62 adet belgesiz tesis olmak üzere toplam 4 bin 278 konut hak sahiplerine teslim edildi. Proje alanında sözleşme, uzlaşma, yıkım ve konut üretim faaliyetleri hızla devam ediyor.
Ankara'ya değer katacak en büyük projeniz nedir?
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ulus'a yakınlığı nedeniyle özellikle memurların yerleşim yeri olarak gelişmeye başlayan ve o yıllara göre oldukça düzgün sayılabilecek konutlarla göze çarpan Hıdırlıktepe, ne yazık ki daha sonra Başkent'te gecekondulaşmanın öncülüğünü yaptı.
1950'li yıllarda başlayan kentleşme süreciyle bölge, kent merkezi Ulus'a yakınlığı nedeniyle Ankara'ya gelenlerin oluşturduğu derme çatma, bugünkü tabirle "Teneke" evlerle adeta kuşatıldı. Sağlıksız kentleşmenin merkezi oldu. Bölgede hızla çoğalan gecekondular zamanla kent merkezinde çarpık yapılaşmanın simgesi haline gelerek, çirkin bir görüntüye yol açtı. Bu görüntüyü ortadan kaldırmak için çalışmalar yürütüyoruz.
Ankara Valiliği'nin arkasında yer alan İsmetpaşa Mahallesi'nde uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlara başladı. Frigler'den Selçuklular'a, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına kadar tarih boyunca Ankara'nın kent merkezi olmuş ve tarihi ile özdeşleşmiş Ulus ve çevresinin yıllar içinde tamamen değişen sosyal ve kültürel dokusu yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Bu projelere ek olarak bölgede yapılması planlanan Ulus Kültür Merkezi, Kapalı Çarşı, Dolmuş Durakları Kompleksi Projesi ve Bentderesi Caddesi, Aktaş Kavşağı, Dışkapı Köprüsü Hattı Tünel Projesi Koruma Kurulu'nca onaylandı. 2016'da uygulamalarına başlanacak.
Yeni Akit