Melih Şimşek 'Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’ne katıldı!
Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, ‘Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’ne katıldı. ‘İnşaat Endüstrisinde Rekabetin Yeni Trendleri’ hakkında konuşma yapan Şimşek, sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekti...
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’, 13 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurt dışından birçok uzman ve üst düzey yetkilinin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre Dostu Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Melih Şimşek de konuşma yaptı.
Konuşmasında sürdürülebilirliğin önemine vurgu yapan Şimşek, “Yaşanılabilir bir dünya bırakmak için gelecek kuşakların ihtiyaçlarını da düşünerek sürdürülebilirlik kavramını bir tercih değil bir zorunluluk haline getirmeliyiz” dedi.
Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Dünya inşaat sektöründe Çin’den sonra gelen ikinci büyüklüğe sahip ülkeyiz. Ayrıca Türkiye inşaat malzemesi endüstrisinde gerekli altyapıya sahip bir ülke. Ancak inşaat sektörünün yeteri kadar kurumsallaşamamış olması, sağlam kararların alınamaması, planlama ve denetimde henüz gelişmiş ülkeler seviyesinden uzak olmamız, enerji kaynaklarımızın çok kısıtlı ve yenilenebilir enerji üretimimizin düşük seviyelerde olması gibi faktörler sektörün gelişmesini engelliyor.”
Çevre problemlerine duyarlılığımızın gelişmiş ülkelere kıyasla çok geride olduğunu dile getiren Şimşek doğal kaynakların tüm dünyada büyük bir hızla tüketilirken, ülkemizin enerji kaynaklarının çok kısıtlı ve yenilenebilir enerji üretimimizin çok düşük seviyelerde olmasına dikkat çekti. Şimşek: “Bu konuda bilinç sahibi ülkelerin çevreci yaklaşımları arz ve talep eden tarafı da ödüllendiren “Green Finance” desteğinin olması ümit verici. Ancak ülkemizde yeşil bina anlayışı hala moda, reklam ve pazarlama malzemesi olarak algılanmaktadır” dedi.
Şimşek, ülkemizde karbon salınımının yüzde 40’ının sorumlusunun inşaat sektörü olmasına rağmen 2B ve yabancıya satış yasalarının düzenlenmesi, kentsel dönüşüm gibi projelerin hayata geçirilecek olmasının da umut verici olduğunu söyledi.
Melih Şimşek, Akşan Yapı’nın çalışmalarını örnek göstererek şunları söyledi: “Akşan Yapı olarak 1999 yılında yaşadığımız deprem sonrasında en dayanıklı yapı sistemlerinden biri olan ve Yeşil Binalardaki Sürdürülebilir yapı güvenliği konusuna mükemmel çözümler getiren endüstriyel yapısal çelik yöntemini kullanmaya başladık. Yılda 150 bin metrekare‘lik 7500 konut üretim kapasiteli, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3 büyük yapısal hafif çelik fabrikası olan Akkon Çelik Yapı A.Ş.’yi 2001’de kurduk. Ayrıca Akkon Çelik Yapı A.Ş. sektöründe ilk EPD (enviromental product declaration) belgesini alarak yeşil endüstri kimliğini taçlandırdı. Akşan Yapı’nın İzmir’de 555 konutluk 35.Sokak projesine ‘very good’ seviyesinde ‘Breeam Sertifikası’ almaya hak kazanarak, ülkemizde yeşil konutlara ilk örneğini kazandırmış olduk.
Melih Şimşek konuşmasında, dünyanın sınırlı kaynaklara sahip olmasından ötürü çalışmaların sürdürülebilirlik kavramına uygun olarak yapılması gerektiğine dikkat çekti. Şimşek: “Akşan Yapı olarak 35. Sokak projemizi inşa ederken; 36 bin ton daha az kesme kuvveti ile deprem güvenliği, referans binadan yüzde 50 iyileştirilmiş bina kabuğu ile enerji verimliliği, hafif çelik ile inşa ederek 30 bin 455 ton daha az su kullanımı ile su tasarrufu, iklimlendirme ile 272 bin kg az karbon salımı ve 350 kW kurulu güç ile elektrik üretimi yaparak düşük karbon emisyonunu sağladık. Ayrıca 95 bin metrekare ortak yeşil alanı ve özel bahçeleri olan 35. Sokak’ta shuttle hizmeti vererek toplu ulaşımı bir alternatif olarak sunuyoruz.”